La sfârșitul lunii septembrie a fost lansată prima ediție a ghidului de reabilitare a clădirilor de patrimoniu din România, Case Care Nu mai Plâng. Documentul completează un demers de documentare început anul trecut și reprezintă a doua etapă în realizarea unui instrument de lucru concret și actual privind intervențiile asupra moștenirii arhitecturale autohtone.

Inițiat în 2010, proiectul a demarat cu o serie de acțiuni de inventariere a patrimoniului reabilitat la nivelul Bucureștiului. În urma studiului, a rezultat un fond de aproximativ 300 de case reabilitate relativ corect în ultimii 10-15 ani. În urma unei selecții tehnice, pe site-ul dedicat proiectului au fost publicate 100 de clădiri ce ar putea constitui repere pentru investitori sau proprietari responsabili.

Pentru 6 dintre acestea, a fost realizat un documentar, implicând cercetarea informațiilor existente în arhive și opiniile proprietarilor, investitorilor și arhitecților, cu privire la procesul prin care clădirile în cauză au devenit repere culturale. The Ark-Bursa Mărfurilor Creative, Grand Hotel Continental, Casa Panaitescu, Casa cu magnolii, Casa Voina și Caru’ cu bere sunt prezentate și în ghidul de reabilitare, fiecare abordând un alt program architectural, la o scară diferită și cu un concept de punere în operă personal.

O componentă importantă a ghidului, o constituie prezentarea unor modele urbane europene, în versiunea actuală, fiind detaliat programul dezvoltat de regiunea Bruxelles – capitale, ”Les contrats de quartier”, un reper care s-ar putea dovedi foarte util pentru administrația locală, în cazul în care s-ar ridica problema reabilitării la un nivel mai amplu.
Pentru etapa următoare de lucru, se au în vedere, în primul rând, dezvoltarea capitolelor dedicate reperelor legislative, cu accent pe mijloace de susținere financiară și modelelor urbane europene.

Întregul demers a fost realizat de Asociația Rhabillage și a fost posibil cu sprijinul Ambasadei Franței în România și al Uniunii Arhitecților din România.
În prezent, ghidul este disponibil doar pe site-ul Case Care Nu Mai Plâng.

Calea Rahovei 196A, The ARK

Calea Victorie 56, Grand Hotel Continental

Dem Dobrescu

Lascar Catargiu

Logofot Luca Stroici 18, Casa Panaitescu

Rigas 18

Stavropoleos 5

CONTACT:
Asociaţia Rhabillage
Loredana Brumă – coordonator proiect
e-mail: [email protected]
tel : +40 721 45 1 460