Muzeul Naţional „George Enescu” are bucuria să vă invite miercuri, 12 decembrie 2012, ora 17,00 la Palatul Cantacuzino, sediul său din Calea Victoriei nr.141, la vernisajul expoziţiei George Enescu văzut de Corneliu Baba.

Evocând prima „întâlnire” cu muzicianul Enescu, maestrul Baba avea să noteze în Jurnal: „Prezenţa lui de o impecabilă distincţie, cu vioara ce-mi părea de aur, liniştea ce se făcuse în sală mi-au oprit respiraţia. Când arcuşul lui a atacat primele fraze solemne din Sonata în Re major de Haendel, iar atmosfera s-a umplut de glasul imaterial, vibrant şi expresiv al corzilor, m-a podidit un plâns ce nu se mai oprea. După concertul care s-a terminat (…), am umblat năuc pe străzi până târziu, spre spaima familiei, cu hotarârea fermă de adolescent că «trebuie» să învăţ vioara. Obsesia acestei siluete dragi avea să mă însoţească toată viaţa şi să domine studiile de mai târziu închinate portretului pe care am dorit să-l realizez pentru el şi pentru mine“.

 fotografii Lucian Muntean

Plecând de la aceste cuvinte ale maestrului Corneliu Baba, Muzeul Naţional ”George Enescu” îi omagiază pe cei doi titani ai muzicii şi picturii în cadrul unei expoziţii de o factură aparte. Pentru prima dată vor fi aduse în faţa publicului texte inedite din jurnalul pictorului, alături de reproduceri după lucrări de pictură şi grafică.

Prezenţi la  eveniment, criticul de artă Pavel Şuşară şi muzicologul Anca Florea ne vor vorbi despre magica lume a artei.

Un moment muzical susţinut de violonistul Aron Cavassi şi pianista Clementina Ciucu-Ristea va încheia acestă seară deosebită, închinată muzicii şi picturii.

Expoziţia va fi deschisă pentru public în perioada 13 decembrie 2012 – 3 februarie 2013, de marţi până duminică, între orele 10,00 -17,00.

 Pentru mai multe informații: Cristina Andrei, director general, 021 318 14 50

Mariana Petrescu, PR, 0724 398 004

Ca instituţie publică de cultură, Muzeul Naţional “George Enescu” îşi asumă misiunea de a conserva şi de a pune în valoare patrimoniul cultural deţinut şi de a păstra şi promova creaţia enesciană şi moştenirea culturală a marelui muzician român, asumându-și rolul de mediator al integrării europene în spaţiul său de competenţe culturale.

Afirmarea unicităţii profilului muzeal, deschiderea generoasă către toate categoriile de public și funcționarea ca o instituție europeană sunt elemente ce definesc viziunea muzeului, pe coordonatele creşterii vizibilităţii, atât în România cât şi în străinătate, a personalităţii lui George Enescu şi, prin consecinţă, ale promovării creaţiei şi interpretării muzicale româneşti cu valoare universală.

Specificul Muzeului Naţional „George Enescu” este dat, pe de o parte, de faptul că este singura instituţie muzeală de rang naţional cu profil muzical şi, pe de altă parte, de faptul că funcţionează, din 2007, cu trei sedii: Palatul Cantacuzino şi Casa memorială din Bucureşti, Casa memorială „George Enescu” din Sinaia şi Secţia „Dumitru şi Alice Rosetti–Tescanu – George Enescu” de la Tescani, judeţul Bacău .

Muzeul organizează o stagiune de concerte într-un program coerent, expoziții, programe educative pentru toate categoriile de public.