Teodor Moraru


A plecat un mare artist text de Florica Prevenda

Discret, zilele acestea ne-a parasit un coleg, un pictor ce face parte din acea categorie de artisti care prin opera lor, contribuie la evolutia artei romanesti.

Pe TEODOR MORARU, desi ii stiam lucrarile, l-am cunoscut cu ani in urma cand intamplarea a facut sa fim colegi de atelier in complecxul de ateliere Amzei.

Dimineata, la prima ora, ne intalneam adesea la intrarea in cladire, stateam de vorba minute in sir despre profesie, desi cu mult mai tanara, ma trata ca pe un coleg de generatie. Pe atunci, participam la vernisajele studentilor lui carora le se spunea adesea sa ma invite, ocazie cu care am patruns si mai mult in universal personalitatii lui.

Ca artist, l-am apreciat mereu foarte mult, face parte din acea categorie de artisti care se identifica cu opera lor. Discret, timid, n-ai fi crezut, atunci cand il vedeai fara sa-l cunosti, ca este autorul acelor suprafete vaste, profunde, de o mare forta spirituala.

Iata cum acesti oameni, artisti, pe care nu-i apreciem atat cat trebuie atunci cand sunt in viata, pleaca de langa noi cu gandul, poate, ca au dat totul in scurta lor trecere, dar nu au avut bucuria de a fi martorii unei retrospective de anvergura, pentru a primi un mic cadou dupa o viata dedicate unei profesii care cere totul pentru a se implini.

Din pacate, de acest “tratament” au parte multe dintre valorile noastre reale.

Justinian Scarlatescu:

Iti trimit si un text la care el tinea foarte mult si il caracterizeaza: “… în afară de talent, vei avea nevoie şi de alte atribute sufleteşti: curajul pentru a spune adevărul tău, tenacitatea de a-ţi continua munca, un amestec ciudat de încredere în ceea ce trebuie să spui şi repetata neîncredere în puterile tale, o combinaţie de modestie în faţa giganţilor şi de aroganţă în faţa imbecililor, nevoia de afecţiune şi nevoia de a rămâne singur pentru a respinge ispita, dar şi pericolul narcisismului sau bisericuţelor.   Nimeni nu-ti va putea garanta viitorul, care, în orice caz, va fi trist: dacă ratezi, pentru că ratarea este întotdeauna un chin, iar pentru un artist este tragică.”   Ernesto Sabato: Abaddon Exterminatorul

O serie de interviuri publicate in Ziarul Financiar:

Teodor Moraru este un artist complex, sensibil si autentic, inhaland nesatios si pana la lacrimi arta pentru care traieste. Se spune despre el ca este unul dintre marii dascali ai invatamantului plastic romanesc, maniera sa de lucru fiind deja cunoscuta sub numele de tedemorism sau “ardere si ratiune”.

http://www.zf.ro/ziarul-de-duminica/teodor-moraru-i-forma-se-afla-in-noi-3101467/

http://www.zf.ro/ziarul-de-duminica/teodor-moraru-ii-exercitii-de-libertate-3100473/

http://www.zf.ro/ziarul-de-duminica/teodor-moraru-iii-ziduri-si-semne-3099624/

Libertatea inseamna cunoastere – interviu publicat in Observator Cultural

http://www.observatorcultural.ro/Libertatea-inseamna-cunoastere.-Interviu-cu-Teodor-MORARU*articleID_4433-articles_details.html

http://teodormoraru.ro/cv.htm

foto: Justinian Scarlatesu si Lucian Muntean

Lansarea albumului; Teodor Moraru si Pavel Susara

Lansarea albumului Teodor Moraru

Lansarea albumului; Teodor Moraru si Gavril Ţărmure

Lansarea albumului Teodor Moraru

Lansarea albumului; Teodor Moraru si Pavel Susara

Teodor Moraru la expozitia 9 + 1

Teodor Moraru si Dragos Burlacu

Teodor Moraru si Justinian Scarlatescu

Tabara de la Tescani 2010

Teodor Moraru la expozitia "9+1"

Teodor Moraru la expozitia "9+1"

Teodor Moraru - lansarea albumului