Make a Point (www.makeapoint.ro) primul centru cultural independent din cartierul Pantelimon (Șos. Morarilor nr. 1, sector 2, în incinta Postăvăriei Române), organizează în perioada august-decembrie 2011 proiectul Mă numesc Cartier, o serie de evenimente alternative de petrecere a timpului liber la periferie.

Mă numesc Cartier debutează cu două reuniuni recreative în Parcul Morarilor din Pantelimon unde publicul va participa la ateliere de percuție, flow-arts și slackline într-un spațiu amenajat cu hamace, o mini-bibliotecă alternativă și un punct de informare pe tematici urbane. Evenimentele vor avea loc pe 28 august, respectiv 17 septembrie între orele 12.00-22.00, zile în care se vor desfășura și plimbări pe bicicletă pe trasee creative între diferite puncte cheie ale cartierului.

Mă numesc Cartier continuă cu 11 proiecții de filme de scurt și lungmetraj despre spațiul urban și diverse modele de conviețuire în interiorul orașului, urmate de dezbateri cu invitați speciali din zona filmului și nu numai. Prima proiecție va avea loc joi, 1 septembrie, la sediul Make a Point.

Pe 6 octombrie Make a Point vernisează expoziția de artă Privim cartierul, o colecție de perspective inedite asupra realităților și miturilor din spațiul cartierului. Artiști tineri înfățișează cartierul în lucrări de diferite genuri: pictură, grafică, fotografie, instalație, street art.

În cadrul expoziției documentare deschisă publicului începând cu 3 noiembrie la Make a Point vizitatorii vor putea afla – prin intermediul fotografiilor, documentelor și mărturiilor – care sunt schimbările care au survenit în configurația socială și urbană a cartierului și cum au modificat ele orizontul oportunităților recreative și culturale ale locuitorilor vechiului Pantelimon.

Întregul demers Mă numesc Cartier este susținut printr-o cercetare sociologică demarată în Pantelimon. Obiectivele sale sunt de a identifica obiceiurile de petrecere a timpului liber în cartier, punând în lumină reprezentările comune și furnizând o mai bună înțelegere a contextului social, cultural și istoric al Pantelimonului, precum și un punct de pornire pentru viitoarele acțiuni Make a Point.

Pe 10 decembrie Mă numesc Cartier se încheie cu o sesiune de dezbateri despre cartier și posibilitățile de explorare culturală ale spațiului cotidian. Seminarul va avea ca punct de plecare raportul cercetării sociologice și rezultatele publicate ale proiectului, beneficiind de invitați din mediul instituțional, academic și membri ai societății civile.

Evenimentele se desfășoară cu sprijinul Biblioteca Alternativă, Gibbon Slackline Romania, Asociația Komunitas, Kite Bike, Asociația Macaia, Minor Swing și pot fi urmărite îndeaproape pe www.makeapoint.ro/blog precum și pe pagina de Facebook Mă numesc Cartier.

Proiectul este realizat cu sprijinul financiar primit în cadrul programului Tineret în Acțiune (www.tinact.ro) și prin Administrația Fondului Cultural Național (www.afcn.ro).

Asociaţia Culturală Make a Point aduce cultura mai aproape de oameni. Geografic vorbind. Ca iniţiativă de regenerare şi reconversie urbană, scopul său este de a organiza activităţi culturale şi artistice la periferie şi de a oferi spaţiu de expunere pentru mesajele creatorilor contemporani. Make a Point îşi orientează atenţia spre cartierul Pantelimon, o zonă lipsita de o infrastructura publică pentru activităţi de recreere, culturale sau artistice. În spaţiul reamenajat al unei hale industriale din fosta Postăvarie Română, organizaţia pune în practică un concept de tip „bucătărie americană”: o platformă complet funcţională deschisă colaborării cu tineri care vor să‐şi pună în practică ideile şi proiectele cu potenţial.

Pentru informații suplimentare, nu ezitați să ne contactați:

Mădălina Roșca                                                                      Alma Cazacu

E-mail: [email protected] E-mail: [email protected]

Tel.: 0723531275                                                                 Tel.: 0734526563

Susține activitatea Modernism.RO printr-o donație.