Succesul Licitaţiei de Orientalism Artmark de la Mamaia, încă o dovadă că piaţa românească de artă se extinde la plan naţional

Vânzările totale ale serii au depăşit semnificativ estimarea maximă a organizatorilor, reuşind aproape 700.000 de euro pentru 99% dintre loturile puse în vânzare

Mamaia, 19 iulie Cel mai destins eveniment, care încheie într-o notă de succes anul pieţei de artă, Licitaţia de Orientalism a aprins entuziasmul colecţionarilor şi investitorilor din sud-estul ţării şi cei aflaţi în acest weekend pe litoral. Participanţii au licitat pentru aproape toate loturile scoase la vânzare, arătându-se interesaţi de tematica propusă, de numele celebre ale autorilor sau de valoarea investiţională tot mai evidentă a operelor de artă. Vânzarea totală a serii s-a ridicat la 692.550 de euro, mai mult decât valoarea estimată de organizatori între 400.000 şi 600.000 de euro.

Vedeta Licitaţiei de Orientalism, pictura „Afizé” de Nicolae Tonitza a atins cel mai ridicat preţ al serii, 160.000 de euro, care coincide cu valoarea maximă estimativă, după concursul de oferte a patru participanţi. Vânzarea marchează un nou record de autor pentru opera lui Tonitza, depăşind recordul anterior stabilit în Licitaţia de Vară Artmark din 17 iunie 2011 la 155.000 de euro pentru pictura „Pe verandă”. Opera „Afizé” intră astfel pe poziţia a opta în clasamentul celor mai importante picturi vândute vreodată pe piaţa românească de artă, stabilizând locul lui Tonitza într-un top dominat de Nicolae Grigorescu.

„Scenă din Dobrogea” de Constantin Artachino, încă o piesă de rezistenţă a licitaţiei, a fost adjudecată pentru 67.500 euro, confortabil în intervalul estimativ de 55.000 – 75.000 euro. De remarcat de altminteri cifra totală de vânzare a celor 6 loturi semnate Artachino: 103.500 euro, un rezultat excepțional pentru un artist academist de o expresie originală, caldă și blândă, redescoperit de piața de artă în urmă cu mai puțin de un an, când a realizat prima tranzacție peste 5.000 euro (opera „Biblis preschimbată în izvor”, adjudecată în Licitația de Art Nouveau și Romantism pentru 5.800 euro), aflat în plină emergență.

O altă vânzare importantă a serii a fost înregistrată pentru una dintre picturile cele mai populare ale licitaţiei, „O afacere bună” de Octav Băncilă, adjudecată pentru 52.500 de euro (valoarea estimativă: 18.000 – 30.000 euro). Şi alte opere au obţinut preţuri bune în Licitaţia de Orientalism: „Vedere asupra Balcicului” de Nicolae Dărăscu, vândută pentru 20.000 de euro, „Interior Tătărăsc” de Iosif Iser, care a obţinut 19.500 de euro, „Ovreiul” de Jean Alexandru Steriadi, adjudecat pentru aproape de patru ori valoarea minimă estimativă – 23.000 de euro, precum şi alte şapte loturi ale căror preţuri de adjudecare depăşesc 10.000 de euro.

Cu toate acestea, majoritatea loturilor din licitaţie au fost achiziţionate la preţuri accesibile, pentru sume de mai puţin de 2.000 de euro putând fi achiziţionate opere semnate de nume sonore precum Jean Alexandru Steriadi, Leon Biju, Paul Miracovici sau Mihai Sârbulescu.

De pe tereasa piscinei Hotelului Vega şi din sala de licitație organizată pe plaja privată a Hotelului Vega, mulţi dintre numeroşii participanţi au fost dispuşi să ridice paleta de licitaţie, arătând că pasiunea pentru artă şi viziunea unei investiţii avantajoase sunt tot mai consistente şi în afara Bucureştiului. Piaţa românească de artă se extinde progresiv spre oraşele mari ale ţării, Licitaţia de Orientalism fiind un eveniment anual care consolidează poziţia Constanţei pe harta apetenţei pentru artă de prestigiu.

*************************

Licitaţia de Orientalism

Totalul vânzărilor:  692.550
Rata de adjudecare:   99 % din numărul loturilor
Numărul de loturi oferite: 79
Loturi adjudecate: 78

Cele mai ridicate valori atinse:

  1. Nicolae Tonitza, „Afizé”, 160.000 €
  2. Constantin Artachino, „Scenă din Dobrogea”, 67.500 €
  3. Octav Băncilă, „O afacere bună”, 52.500 €

Alte recorduri de autor:

  1. Max Arnold, „Cap de tătăroaică”, 8.500 €
  2. Niculina Dona Delavrancea, „Interior la Sozopol”, 3.000 €
  3. Dan Ialomițeanu, „Osman odihnindu-se”, 7.000 €

text și imagini prin amabilitatea Cynthia Canela, Artmark