GALERIA DE ARTĂ CONTEMPORANĂ A MUZEULUI NAŢIONAL BRUKENTHAL prezintă

Juergen Teller

Texte und Bilder/ Texte şi imagini

Colaborare cu Christine König Galerie, Viena

Helen Mirren fotografiată în cadă, David Hockney fumând scufundat într-un fotoliu sau Charlotte Rampling pozând goală la Luvru sunt inserţii şi formule artistice perfecte şi imperfecte care compun jurnalul vizual al lui Juergen Teller, unul dintre cei mai aclamaţi fotografi de modă ai ultimelor decenii. Teller surprinde acele momente când pierderea controlului şi bucuria de fi în viaţă se traduc în noi forme ale celebrităţii, când moda devine un mecanism de autoapărare, iar verbalul preia controlul. Metoda sa unică de a combina fotografia de modă commercială cu arta şi cu fragmente din viaţa personală l-a făcut responsabil pentru campanile realizate în ultimii ani pentru Marc Jacobs, Helmut Lang, Yves Saint Laurent sau Vivienne Westwood.

Artistul distruge conştient graniţa dintre privit şi privitor, dintre fotograf şi fotografie. Într-o lume suprasaturată de vizualitate, Juergen Teller încorporează literar imaginea pentru o citire mai pură, pentru a declanşa o dezbatere despre modă, despre actualitate, pentru a irita sau doar pentru a fi el însuşi. Aparatul de fotografiat Contax G2 este o prelungire a ochiului său  până la punctul în care fotografia devine mai reală decât lucrurile reale.  

Juergen Teller pătrunde adânc în mediul privat al subiectului din imagine şi îl deconstruieşte fără a mai pune piesele la loc după ce totul s-a terminat. Astfel încât nicio acţiune de-a sa nu rămâne fără consecinţe. Orice gest poate să dezvăluie, poate să doară, poate chiar să placă sau să nu placă. Din dorinţa de a fi liber, Juergen Teller alternează prezentul perpetuu, cu ambiguitatea, contradicţia şi umorul.

Expoziţia de la Galeria de Artă Contemporană a Muzeului Naţional Brukenthal este prima prezentare a lucrărilor lui Juergen Teller în România şi reprezintă o selecţie a intervenţiilor artistului în ZEITmagazin din perioada 1991 – 2011; a fost montată în 2010 la Christine Koenig Galerie din Viena.

În ultimii ani, Teller a expus Kunsthalle Wien (2004); The Museum of Modern Art, New York (2004); Fondation Cartier Pour l’art Contemporain, Paris (2007); Tate Modern, Londra (2008); Le Consortium, Dijon (2010); Daelim Contemporary Art  Museum, Seul; Dallas Contemporary  (2011). În 2003, Teller a primit Premiul Citibank, iar în 2007 a fost unul dintre cei 5 artişti care a reprezentat Ucraina la cea de-a 52-a ediţie a Bienalei de la Veneţia.

Recepţia de deschidere este oferită de dnul. Thomas Gerlach, consulul general al Germaniei la Sibiu, şi de Consulatul General al Germaniei din Sibiu.