Triarte, Institutul Cultural Român, Fundația Michael Schmidt și
Universitatea de Națională de Muzică București
prezintă
“PE URMELE COPILULUI MINUNE DIN ARDEAL, CARL FILTSCH”
Un spectacol important, dedicat promovării memoriei și creaţiei muzicale din zona Transilvaniei și a culturii româno-germane, cu accent pe povestea lui Carl Filtsch, un pianist și compozitor sas, care a cucerit Europa.
Joi, 25 mai 2017, ora 18.30, în Studioul de Operă şi Multimedia al Universității Naționale de Muzică din București, regizoarea, scenarista și producătoarea Brigitte Drodtloff a pregătit o prezentare a vieții micului pianist, însoțită de imagini fotografice, un scurt film documentar și o scenă filmică inspirată din viața acestuia, totul în cadrul spectacolului ce va avea loc.
Carl Filtsch a fost elevul preferat al marelui Frédéric Chopin, iar interpretările sale au avut o mare rezonanță la mijlocul secolului al XIX-lea. Compozițiile pentru pian și orchestră, pot fi ascultate în cadrul unui spectacol audiovizual, în interpretarea la pian a lui Ștefan Prețuleac, un adolescent talentat în vârstă de 15 ani, din Craiova, și a altui talent de excepție, Andrei Preda, un tânăr în vârstă de 18 ani, din Iași.
Proiectul își propune să reînvie o moștenire importantă a Transilvaniei, punând in evidență personalitatea notabilă a lui Carl Filtsch, drept una dintre cele mai interesante apariţii din cultura saşilor transilvăneni.
Triarte, Institutul Cultural Român, Fundația Michael Schmidt și Universitatea de Națională de Muzică București susțin, prin acest eveniment, eforturile de promovare întreprinse de câțiva ani, deja, de regizoarea Brigitte Drodtloff în scopul mediatizării valorilor culturale românești în afara țării.
Spectacolul „Pe urmele copilului minune din Ardeal, Carl Filtsch” a fost deja prezentat la München, pe data de 19 noiembrie 2016, în cadrul Zilelor Culturii Române și a avut un mare succes. Evenimentul fost susținut de Cancelaria de Stat din Bavaria, de Organizația Sașilor din München și de Institutul Culturii și Istoriei din Europa de Sud, IKGS.
Accesul la eveniment este gratuit și se face în limita locurilor disponibile, pe bază de rezervare. Intrarea se face din str. Știrbei Vodă.
Carl Filtsch (28 mai 1830, Sebeș – 11 mai 1845, Veneția) a fost un talent muzical de excepție. În 1842, a devenit elevul preferat al lui Frédéric Chopin la Paris și a interpretat pentru prima dată muzica acestuia în fața Reginei Victoria. Din păcate, boala i-a întrerupt turneele europene într-un moment când se bucura de un renume extraordinar. A murit la doar 15 ani, la Veneția, unde este înmormântat. De-abia de curând s-au găsit 13 compoziții, ceea ce se consideră astăzi întreaga operă a lui Carl Filtsch, operă care nu este, însă, suficient de promovată și de cunoscută.
TRIARTE International a fost fondată în 2001 la München, cu scopul de a uni mai multe forme de artă, în spectacole de teatru, filme, festivaluri, dar și de a crea o punte între țări. Focusul principal este pe colaborarea dintre Germania și România. De peste 13 ani organizează și cel mai important Festival de Filme Românești la München. Producțiile de filme realizate de TRIARTE International au fost premiate și apreciate internațional. Spectacolele cuprind piese de teatru, prezentări, vernisaje și festivaluri culturale. Din 2012 TRIARTE Internațional este reprezentată și în București, din 2017 se deschide un birou de producție de filme în Miami, SUA.
Fundația Michael Schmidt are ca scop principal conservarea patrimoniului cultural săsesc, inclusiv în cadrul unor parteneriate culturale dedicate personalităților transilvănene. Printre proiectele implementate de fundație se numără: restaurarea Orgii Bisericii din Criț, finanțarea filmului „Orgile din Transilvania, o întoarcere în timp”, reconstruirea casei parohiale din Criț după planurile inițiale, precum și proiecte umanitare în colaborare cu organizații de renume, dar și monografia „Criţ. Istoria, poveștile şi viaţa unui sat de saşi”, cărțile poștale „Pe urmele saşilor” și cartea „Povestea sașilor din Transilvania. Spusă chiar de ei”.
Recent Comments