În perioada 21-25 iunie s-a desfăşurat la Mediateca din Holon proiectul european de street art  DETOUR – o colaborare între institute culturale şi/sau ambasade ale României (ICR Tel Aviv), Ungariei, Poloniei (Institutul polonez), Belgiei, Franţei (Institutul Francez) şi Marii Britanii (British Council) – cu sprijinul Delegaţiei Uniunii Europene în Israel şi în parteneriat cu Primăria din Holon şi instituţii culturale de prestigiu din acest oraş: Mediateca, Muzeul designului, Muzeul de caricatură etc.

Tema evenimentului este conceptul contemporan de urbanism. Titlul proiectului este Detour, înţeles ca traseu ocolitor/diversiune/spaţiu alternativ, iar lucrările realizate de artiştii europeni vor urmări tema proiectului în relaţie cu specificul local. Evenimentul se adresează rezidenţilor din Holon (dar nu numai), în special publicului tânăr, şi intenţionează să creeze colaborări între artiştii europeni, ca şi între aceştia şi centrele locale de tineret/artişti israelieni (pentru crearea unei opere de artă interactive, în acelaşi timp semnificativă şi atractivă). Artiştii vor lucra in situ la Holon în perioada 21-25 iunie, publicul fiind invitat la petrecerea de încheiere a evenimentului, sâmbătă 25 iunie, orele 19:30-23:00 (Str. Golda Meir nr. 6).

Artiştii participanţi din România, cu sprijinul ICR Tel Aviv: Raul Oprea (Saddo) şi Heliana Rotariu (Aitch).

AITCH
Artista si ilustratoare din Romania, absolventa a Universitatii de Arta si Design din Timisoara, a expus in numeroase galerii din Timisoara, Bucuresti, Viena, Amsterdam, Hamburg, Berlin, San Jose, etc. A inceput sa deseneze personaje ciudate, grasute in timpul facultatii, intr-un soi de reactie subversiva fata de canoanele academice de redare a anatomiei umane. A dezvoltat aceste personaje pana a ajuns sa le stranga intr-o carte, Cartea Monstrilor Domestici, care urmeaza a fi publicata in curand. Cartea e un fel de culegere de ilustratii si scurte biografii de monstri responsabili de mici necazuri cotidiene ca parul incalcit, teama de mers cu masina sau adormit in timpul orelor. Unele dintre lucrarile sale, cum ar fi seria “Saints and Sinners”, contin detalii bizare, religioase, imbinate cu creaturi fantastice in scene cosmaresti cu miros de tamaie si ceara, amintind de dimineti petrecute in biserica de la tara.
Recent a inceput sa aplice experienta de character design in diferite alte medii, cum ar fi obiecte hand-madesi design vestimentar, fiind prezenta in diferite magazine si targuri din Berlin, Bucuresti, Madrid, Barcelona, Hanovra, etc, precum si in publicatii ca Elle Decoration, Luna Mag, The One.
Detalii de contact:
Facebook:
http://www.facebook.com/home.php#!/profile.php?id=100000448508864&sk=info
Website:
http://aitch.carbonmade.com/
http://aitchmade.blogspot.com/

SADDO
Artist si ilustrator din Romania, atras intotdeauna spre un imaginar fantastic, cateodata bizar, inca de cand era copil si devora tone de filme si carti sci-fi si horror. A invatat bazele desenului la Universitatea de Arta si Design din Cluj-Napoca, insa primul sau pas important inspre ceea ce-l defineste azi ca si artist, a fost formarea, impreuna cu un grup de prieteni, a unuia dintre primele colective de street art din Romania – grupul The Playground.
Dispozitiile de moment se reflecta in lucrarile sale, care uneori sunt onirice, colorate, cu un aer fantastic, iar alteori sumbre, monocrome, cu linii dure, sau chiar compozitii abstracte de culori, texturi, simboluri – toate aplicate in diferite medii, pe hartie, panza, bucati de lemn gasit, diferite obiecte, pereti, etc. Nu are o abordare foarte rationala, structurala, ci mai degraba una apropiata de logica unui vis.
A expus in numeroase expozitii de grup din Bucuresti, Berlin, Viena, Glasgow, New York, Stockholm, Copenhaga, precum si in diferite evenimente de street art din Bucuresti, Berlin, Dresden, etc.
Detalii de contact:
Facebook:

http://www.facebook.com/home.php#!/profile.php?id=100000633604196&sk=info
Website:
http://artworks-sale.blogspot.com/
http://www.flickr.com/photos/saddo/
http://www.behance.net/Saddo

DETOUR
Cei doi artişti lucrează adesea împreună pentru diferite expoziţii sau proiecte artistice, cum este şi acest eveniment de arta urbană şi design avand loc în Holon, lângă Tel Aviv.
Viziunea lor ludică asupra temei “Detour” îmbină ştirea despre apariţia neaşteptată a unei balene în Marea Mediterană, în apropierea ţărmului Israelului, în 2010, cu povestea biblică a lui Iona înghiţit de Leviatan în apropierea portului Yaffo. Suportul pe care vor urma sa picteze – un ou imens de piatră, aduce la rândul sau o încărcătură simbolică şi un “twist” nou în intregul mix de elemente, poveşti, influenţe.

Mulțumim pentru fotografii ICR Tel Aviv.