Almanahul Gamma va putea fi văzut, răsfoit și luat acasă în premiera la Noaptea Institutelor Culturale din București (24-25 iunie).  Acesta va fi oferit gratuit la Centrul Cultural Ungar și Institutul Polonez, Institutul Cervantes și Forumul Cultural Austriac, Institutul Francez, Centrul Ceh, Institutul Italian de Cultură ”Vito Grasso” și la Kulturhaus.

O parte dintre autorii Gamma au pregatit evenimente născute direct din conținutul numărului pilot. Paul Dunca trece prin toată istoria (personală) a costumelor de dans contemporan într-un performance la Centrul Ceh. Pe terasa Institutul Francez, puteți amesteca într-un puzzle povestea desenată a Oanei Lohan – „Despre scorbură și wasteland”, două dintre cuvintele preferate ale autoarei ce ascund un velodrom în inima Bucureștiului. Institutul Italian  găzduiește un eseu fotografic despre singurătate și relația om-câine, semnat de Mugur Grosu, iar autorul transformă fotografiile în obiecte și le oferă vizitatorilor. Alex Cibilianu aduce Berlinul său în geamantan, într-o mini-expoziție la Kulturhaus, cu ocazia concertului Stereo Total organizat de Institutul Goethe și Institutul Francez.  Mai semnează în numărul pilot: Gilda Popa Grosu, Silviu Dancu, Mihai Boeru, Dorelian Bellu, Mircea Struțeanu și Lucian Blaga (într-un manuscris publicat prin amabilitatea lui Victor Potra).

Gamma este un almanah trimestrial cu profil socio-cultural ce încurajează autorii să exploreze asumat subiecte apropiate lor și relevante pentru societatea actuală. Almanahul nu are agendă sau sumar, ci se prezintă ca o colecție de caiete de autor, bine individualizate grafic și editorial, fie că e vorba de reportaj, desen, fotografie, interviu, eseu sau proză scurtă.

„Lipsește cu desăvârșire de pe piață un produs mediatic socio-cultural care să vorbească din perspectiva unui ochi lucid, animat în același timp de patosul subiectivității asumate. Lipsesc autorii care se implică în creația lor până la nivelul în care să devină ei înșiși un subiect. Gamma iese în întâmpinarea acestor lipsuri.”, explică  Cristina Maria Vasilescu, director editorial și creatoare a conceptului Gamma .

Investitorul Sens Unic Editoriale SRL a decis să ofere gratuit cititorilor acest numărul 0. Următoarele ediții ale almanahului, cu apariție trimestrială, vor fi vândute la un preț corect.

Numărul 0 al almanahului Gamma, tipărit în 2000 de exemplare, va putea fi găsit în centre culturale, galerii și librări alternative, localuri și magazine de concept, începând cu 5 iulie.