Sâmbătă, 25 iunie, ora 19.00, în Mica Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia va avea loc vernisajul expoziţiei „Chiar dacă nimeni nu te vrea, eu te voi iubi mereu”.

Proiectul s-a numărat printre câştigătorii concursului “Fostering Artistic Practices”, organizat de  Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia pentru proiectele din 2011 în domeniul artelor vizuale din 2011.

Titlul incitant al expoziţiei reflectă o temă extrem de interesantă. Astfel, proiectul cercetează zona fotografiei şi cuprinde trei elemente: o arhiva de negative fotografice, documentarea fotografică a târgului de vechituri realizată de către fotografii Alexandru Dan şi Bogdan Grădinaru precum şi documentarea audio a târgului de vechituri. Curatorul proiectului este Xandra Popescu.

“Din pasiunea pentru tehnologia învechită – precizează autorii – am început să colecţionăm negative fotografice din târguri de vechituri din România.  La aceasta colecţie de imagini au început să contribuie prieteni şi cunoştinţe. Colecţionate de-a lungul a trei ani, acestea formează o arhiva de peste 4 000 de imagini care datează din 1920 până în prezent. Majoritatea filmelor din această colecţie au fost găsite în camere compacte ieftine.

Colecţionarea negativelor diferă de colecţionarea fotografiei anonime în format fizic. Cel mai adesea imaginile găsite pe negative nu au vocaţie de album de familie. Majoritatea negativelor conţin experimente de regie fotografică sau momente foarte intime. Situaţia acestor negative, uitate sau neglijate este reprezentativă pentru târgul de vechituri ca loc de întâlnire între un surplus modest şi nevoi reale.

Târgul de vechituri a devenit un subiect important în practica noastră ca simbol al unei economii a insignifiantului. Ne-am asumat rolul de căutători de nimicuri, tratând imaginile şi lucrurile găsite cu maximă apreciere. După faza de acumulare a urmat procesul de indexare cu tot ce implică aceasta: datare, developare, sortare şi reparare. Cream şi recream taxonomii în funcţie de conţinutul şi estetica imaginilor. Ne puneam întrebări în legătura cu autorii fotografiilor şi circumstanţele prin care camerele şi negativele lor ajunseseră în piaţă. «Chiar dacă nimeni nu te vrea, eu te voi iubi mereu» este rezultatul acestor procese.”

Proiectul beneficiază de sprijinul financiar al Institutului Cultural Român.

Expoziţia din Mica Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia este deschisă publicului până pe 14 iulie 2011, de marţi până duminică, în intervalul orar 10.00 – 12.00 şi 16.00- 19.00.

Pentru mai multe informaţii:

Cristian Alexandru Damian

Vicecomisar al României la Bienala de la Veneţia

coordonator arte vizuale

[email protected]

[email protected]