In 50 de ani de regim comunist in Romania, fiecare oras si sat de pe teritoriul tarii avea propriul Camin Cultural. Cea mai buna traducere pentru acesta ar fi: un camin al culturii sau o casa culturala. In limba romana, camin desemneaza si asezamantul familial concentrat in jurul vatrei, un spatiu cald, intim, protector. Termenul sublinia, de asemenea, necesitatea existentei unui spatiu intim destinat culturii in general. Pe asta se mizeaza cel mai probabil si acum, prin deschiderea unui astfel de Camin, dedicat Culturii, in cartierul Rahova din Bucuresti. Deschiderea oficiala va avea loc pentru presa joi 9 iunie/13h00 la subRahova. Un proiect a carui directie artistica este conceputa de artistii Brynjar Bandlien, Farid Fairuz si Manuel Pelmus. Proiectul este administrat de Asociatia culturala Solitude Project in cooperare cu Bandlien/Pelmus. Partenerul principal al Caminului Cultural este Fundatia Erste.

Cu ocazia conferintei de presa va fi prezentata lucrarea Desen de intrare (opening drawing) de Dan Perjovschi. Vor fi prezenti la deschidere: Manuel Pelmus (Caminul Cultural), Christine Boehler (ERSTE Foundation), Farid Fairuz (subRahova & Caminul Cultural), Brynjar Bandlien (Caminul Cultural).

Lansarea Caminului Cultural cuprinde doua zile (10 si 11 iunie) de conferinte, interventii si prezentari publice desfasurate sub titlul Where Art does take place in the End Times?.

Lipsa constanta de resurse pentru arta contemporana a devenit conditia sa aproape fireasca. Exploatarea si autoexploatarea artistilor domina prezentul si activitatea multora dintre cei activi pe scena artei contemporane. In acelasi timp mai multe spatii dedicate artei contemporane sunt inchise sau lipsite de resursele necesare. Ce fel de spatii dispar si ce fel de spatii apar in aceste “vremuri de cumpana”? Si mai ales in ce conditii supravietuiesc sau dispar ele? Ce pozitie ar putea sau ar trebui sa adopte artistii fata de aceasta noua realitate in care arta este din ce in ce mai privata de resurse si a ajuns la starea de precaritate permanenta?
In cele doua zile invitam diferiti artisti, curatori si reprezentanti ai mai multor platforme artistice independente sa abordeaze aceasta “noua” realitate. Vor fi analizate noile circumstante in esenta lor, pentru a incerca sa intelegem ce strategii si practici artistice sunt posibile si necesare.

Participa: Vladimir US, Raluca Voinea, Alina Serban, Dan Perjovschi, Rarita Zbranca, Matei Bejenaru, Anca Benera, Stefan Tiron, Sigrid Gareis, Gianina Carbunariu, Madalina Dan, Alexandra Pirici, Brynjar Bandlien, Nicoleta Braniste, Manuel Pelmus si Farid Fairuz.

*subRahova
Conferinta de presa si cele doua zile de conferinte, interventii si prezentari publice vor avea loc la subRahova, un spatiu destinat artei contemporane situat in vecinatatea cartierului Rahova, pe strada Sergent Nutu Ion nr. 2 (a treia intersectie de la Hotel Marriot spre cartierul Rahova, la intersectia strazii Mihail Sebastian cu Calea 13 septembrie). subRahova este un proiect coordonat artistic de artistul Farid Fairuz si administrat de Asociatia culturala Solitude Project. Artist asociat: Eduard Gabia.

Programul evenimentelor 10 si 11 iunie 2011

10 iunie @ subRahova
Where Art does take place in the End Times? – o serie de interventii, conferinte si dezbateri I

12:00 – 12:30 – primirea oaspetilor si prezentarea spatiului subRahova  – Farid Fairuz
12:30 – 13.00 – prezentarea Caminul Cultural – Manuel Pelmus, Brynjar Bandlien si Farid Fairuz
13:00 – 14:45 – interventie Alina Serban, curator, Centrul de Introspectie Vizuala
14:45 – 15:30 – interventie Stefan Tiron, traficant de informatie, Paradis Garaj
15:30 – 16.00 – Pauza
16:00 – 16.45 – interventie Gianina Carbunariu, regizor
16:45 – 17:30 – interventie Rarita Zbranca, Fabrica de Pensule / Fundatia AltArt Cluj Napoca
17:30 – 18:15 – Discutie libera
18:15 – 19:00 – Pauza
19:00 – 20:00 – Ce e de facut cand nu mai e nimic de făcut? conferinta de Dan Perjovschi

11 iunie @ subRahova
Where Art does take place in the End Times? – o serie de interventii, conferinte si dezbateri II
12:00 – 12.45 – CNDB ocupat, interventie Madalina Dan & Alexandra Pirici
12:45 – 13:30 – interventie Vladimir US, Asociatia Oberliht, Chisinau
13.30 – 14:15 – interventie Nicoleta Braniste, Asociatia Colectiv A, Cluj-Napoca
14:15 – 14.45 – Pauza
14.45 – 15.30 – interventie Raluca Voinea, critic de arta si curator, Asociatia E-cart
15:30 – 16:15 – interventie Sigrid Gareis (curator independent, fost director al Tanzquartier Wien)
16:15 – 17:00 – interventie Matei Bejenaru (artist, initiator al Bienalei Periferic Iasi)
17:00 – 17.30 – Pauza
17:30- 18.15 – interventie Anca Benera, artist, Centrul de Introspectie Vizuala
18:15 – 19:00 – Concluzii

http://www.caminulcultural.ro/