Dubioza Kolektiv pentru prima data in Cluj – Napoca

Un show scandalos se anunta in Cluj pentru data de 16 iunie.  International Romani Art Festival iti aduce in prima seara a evenimentului  una dintre cele mai explozive trupe live din Balcani, Dubioza Kolektiv.

Recent nominalizati de catre IMPALA (Organizatia Companiilor de Muzica Independente Europene) pentru Cel mai bun album independent al anului, alaturi de nume mari ca Skunk Anansie, Underworld sau The National, Dubioza Kolektiv  este poate cel mai in voga live act balcanic din ultima perioada.

Recunoscuti de BBC si Time Magazine ca o adevarata “voce” a Bosniei, Dubioza Kolektiv sunt intr-adevar o trupa care ia muzica in serios. Atat soundul lor plin de forta cat si versurile politice explicite exprima o revolta impotriva coruptiei si ingradirii libertatii personale dar si un strigat pentru pace, razboiul fiind o realitate traita in fapt de toti membrii trupei. Daca atunci muzica reprezenta un refugiu, la fel ca buncarele din pivnite unde artistii repetau (atunci cand aveau curent), astazi ea este o portavoce cu care au reusit sa atraga atentia intregii Europe.

Cu peste 100 de concerte anual, 5 albume si un al saselea in lucru, DK s-a facut auzita pe scenele celor mai mari festivaluri europene in ultimii 8 ani. Sziget Festival, Exit Festival, Eurosonic Festival, Balkan Trafik Festival, Socha Reggae Riversplash Festival , Real Beat Festival, Dirty Old Festival, Fusion Festival, Topvar Rock Festival sunt doar o mica parte  din locatiile in care fenomenul Dubioza Kolektiv a adunat mase.

Soundul lor, o combinatite reusita de dub, reggae, hard core si etno bosniac dar si prestatiile lor live incediare au facut ca DK sa fie una dintre cele mai de success si cerute trupe din zona.

Mai multe detalii despre ce mai vezi si asculti la IRAF cat si informatii despre program, bilete, cazare si reguli de acces in festival gasesti pe www.iraf.ro.

International Romani Art Festival este un eveniment organizat de Asociatia Culturala TURN, in colaborare cu Bu Bu Bookinghouse and Events.

This is a friendship of a beautiful beginning!

IRAF aduce in Cluj TARAF DE HAΪDOUKSuna din trupele preferate ale lui Johnny Depp

Clujul va gazdui cea de-a cincea editie a International Romani Art Festival. Recunoscut la nivel mondial ca unul dintre cele mai reprezentative evenimente culturale, cu o structura unica, care imbina traditia cu cele mai noi forme de expresie artistica de inspiratie roma, IRAF promite clujenilor 4 zile pline. Peste 100 de artisti si artizani din 11 tari ale lumii, un program bogat incluzand concerte, reprezentatii de dans, proiectii de film, expozitii de fotografie, lansari de carte, spectacole de foc si circ modern, targ de mestesugari, activitati pentru copii, activitati de informare, workshopuri si dezbateri, activitati in cadrul penitenciarului, vor umple strazile orasului in perioada 16-19 iunie.

Renumitul Taraf de Haїdouks din Clejani este primul artist confirmat de organizatori in line-up-ul aceastei editii a festivalului. Programati pentru seara de vineri, 17 iunie, cei 12 lautari promit un show autentic senzational, cu care au uimit pe cele mai mari scene ale lumii, dar pe care il traiesc cu o si mai calda pasiune numai acasa.

Inca de la lansarea primului lor album in 1991 si aparitia lor in cunoscuta productie a regizorului Tony Gatlif, Latcho Drom, TARAF DE HAΪDOUKS s-a bucurat rapid de un succes nemasurat, cucerind toate scenele pe care a urcat, de la Tokyo la New York si impunandu-se ca un simbol de referinta in ceea ce priveste fabuloasa experienta a muzicii rome. Alaturi de numeroasele turnee globale ale trupei, Taraf de Haidouks se poate lauda cu o serie de colaborari interesante cum ar fi: inregistrari si prestatii live alaturi de Kronos Quartet, colaborarea cu renumitul designer de moda Yohji Yamamoto pentru prezentarile acestuia din Paris si Tokyo, aparitii ecranizate alaturi de nume ca Jonny Depp si Christina Ricci in productia The Man Who Cried (la al carei soundtrack au si contribuit cu 5 piese) etc. In 2002 trupa castiga BBC World Music Award in cadrul sectiunii pe Europa si Orientul Mijlociu. Cu toate acestea membrii trupei nu si-au pierdut simplitatea si umorul, pastrandu-si acelasi mod de viata cu care au inceput acest drum (toti inca locuiesc in casele lor modeste din satul Clejani).

Fanul lor numarul 1, Jonny Depp, spune despre ei: “I-am cunoscut in timpul filmarilor pentru “Man Who Cried”. Pentru mine sunt un model prin modul in care abordeaza viata. Desi au trecut prin multe – si aici ma refer la rasismul impotriva tiganilor care dureaza de secole si inca exista si astazi – acesti oameni inca pot canta o muzica ce exprima cea mai intensa bucurie. Au acest dar sa te faca sa te simti viu. Sunt unii dintre cei mai extraordinari oameni pe care i-am cunoscut”.

Prin participarea in cadrul International Romani Art Festival, TARAF DE HAΪDOUKS isi manifesta sustinerea fata de eveniment si deschiderea catre promovarea culturii rome la un nivel valoric ridicat.

International Romani Art Festival este un eveniment organizat de Asociatia Culturala TURN, in colaborare cu Bu Bu Bookinghouse and Events. Festivalul a fost premiat cu menţiune la secţiunea Cultură în cadrul Galei Societăţii Civile, iar Agenţia Nationala pentru Tineret prin Directia Judeteana de Tineret Timis i-a oferit Premiul Special, recunoscandu-l ca unul dintre cele mai bune proiecte de tineret ale anului 2008. In 2010, the Guardian- UK numeste IRAF printer acele evenimente care dau “ o noua fata Romaniei”.

Mai multe informatii despre line-up, program, bilete, cazare si reguli de acces in festival pot fi gasite pe  www.iraf.ro

Mitsoura- o voce unica pe scena International Romani Art Festival

Inca un nume important se anunta in lista artistilor editiei cu numarul cinci a International Romani Art Festival. Binecunoscutul grup maghiar, Mitsoura,  revine pe scena IRAF, in seara de 18 iunie.

“Este un proiect prea bun pentru a nu fi aratat si clujenilor.  IRAF expune cultura roma in impostaze uimitoare iar Mitsoura este poate cel mai bun exemplu de a arata cat de departe pot fi duse limitele unei traditii. Iar asta nu doar de dragul de a le depasii ci intr-un mod autentic extraordinar. Mitsoura iti da acea vibratie anume, pe care putini artisti reusesc sa o transmita” Emilia Paunescu- vice-presedinte Asociatia Culturala Turn.

Mitsoura este un proiect muzical unic care imbina muzica roma maghiara cu radacinile orientale rezultand un amestec uimitor pe care ei il numesc “progressive electro world beat project”. Aceasta abordare inedita a stilului si preocuparea pentru complexitatea artistica sunt caracteristici care transforma Mitsoura intr–una dintre cele mai ilustre grupuri muzicale est–europene de talie mondiala.

Cu o libertate artistica impresionanta, in care percutiile indiene se impaca de minune cu tambalul si corzile balcanice dar si cu soundul electronic sau efectele vizuale progressive, Mitsoura ofera muzicii traditionale o identitate noua, prin care au reusit sa atraga atentia publicului tanar asupra valorilor culturii rome.

Amprenta caracteristica a trupei este data in primul rand de vocea inconfundabila si talentul unic al solistei trupei, Monika (Mitsou) Miczura, considerata ca fiind una dintre cele mai bune cantarete de muzica roma din lume. Cu un palmares bogat in care se numara printre altele colaborari cu regizorul francez Tony Gatlif in productii ca Gadjo Dilo sau Swing, turnee mondiale alaturi de Gipsy Kings sau Fanfara Ciocarlia, vocea Mitsourei poate fi auzita déjà in peste 100 de inregistrari din intreaga lume. Personalitatea sa artistica greu de cuprins in tipare a facut ca Mitsou sa fie desemnata “Femeia Anului” in 2002 de catre revista Cosmopolitan.

International Romani Art Festival se desfasoara la Cluj in perioada 16- 19 iunie. Ca in fiecare an, IRAF iti ofera patru zile pline cu peste 100 de artisti si artizani din toata lumea, alaturi de care sa te bucuri de un mix colorat de genuri si forme, de la muzica, dans, teatru, film, fotografie, prezentare de carte, workshopuri, dezbateri pana la street performance si actiuni in cadrul penitenciarului.

Din motive obiective, si anume in vederea evitarii suprapunerii IRAF cu un alt eveniment local, organizatorii International Romani Art Festival au decis modificarea datei festivalului din 23-26 iunie in 16-19 iunie.

Mai multe detalii despre ce mai vezi si asculti la IRAF cat si informatii despre program, bilete, cazare si reguli de acces in festival gasesti pe www.iraf.ro.

International Romani Art Festival este un eveniment organizat de Asociatia Culturala TURN, in colaborare cu Bu Bu Bookinghouse and Events.

This is a friendship of a beautiful beginning!

Asociatia Culturala TURN

www.iraf.ro

www.myspace.com/turniraf

http://twitter.com/IRAFest

www.last.fm/user/turniraf