Căminul Cultural este un proiect a cărui direcţie artistică este concepută de artiştii Brynjar Bandlien, Farid Fairuz şi Manuel Pelmuș. Proiectul este administrat de Asociaţia culturală Solitude Project în cooperare cu Bandlien/Pelmus.

Partenerul principal al proiectului este Fundaţia ERSTE, al cărei program destinat culturii sprijină în mod special proiecte independente, promovând dezbaterile de idei şi o cultură contemporană dinamică. O atenţie deosebită este acordată promovării artei contemporane, teoriei şi culturii.


joi, 9 iunie 2011, ora 13:00, Conferinţa de presă lansare, subRahova

subRahova, vecinătatea cartierului Rahova, pe strada Sergent Nutu Ion nr. 2 (a treia intersecţie de la Hotel Marriot spre cartierul Rahova, la intersecţia străzii Mihail Sebastian cu Calea Rahovei).

10 şi 11 iunie: conferinţe, intervenții și prezentări publice desfășurate sub titlul „Where Art does take place in the End Times?”.

Statement

Lipsa constantă de resurse pentru arta contemporană a devenit condiţia să aproape firească. Exploatarea şi autoexploatarea artiştilor domină prezentul şi activitatea multora dintre cei activi pe scena artei contemporane. În acelaşi timp mai multe spaţii dedicate artei contemporane sunt închise sau lipsite de resursele necesare. Ce fel de spaţii dispar şi ce fel de spaţii apar în aceste „vremuri de cumpănă”? Şi mai ales în ce condiţii supravieţuiesc sau dispar ele? Ce poziţie ar putea sau ar trebui să adopte artiştii faţă de această nouă realitate în care artă este din ce în ce mai privată de resurse şi a ajuns la starea de precaritate permanentă?

În cele două zile invităm diferiţi artişti, curatori şi reprezentanţi ai mai multor platforme artistice independente să abordeaze această „nouă” realitate. Vor fi analizate noile circumstanţe în esenţa lor, pentru a încerca să înţelegem ce strategii şi practici artistice sunt posibile şi necesare.

Căminul Cultural este:

– Un cadru de gândire şi acţiune, nu un spaţiu fizic;

– Un cadru performativ şi discursiv pentru practica artistică şi politică;

– O iniţiativă prin intermediul căreia vom aborda probleme/subiecte (referitoare la gen şi apartenenţa rasială) care nu sunt dezbătute sau sunt marginalizate în spaţiul public din România;

– O platformă pentru realizarea de radiografii subiective din sfera dansului contemporan, performance-ului şi a artelor vizuale, dispuse să examineze într-o manieră radicală şi lipsită de compromisuri realitatea artistică şi socio-politică;

–  Un cadru pentru discursurile şi acţiunile contemporane care lipsesc dintr-o cultură dominată incă de instituţiile publice şi de politicile artistice tradiţionale şi conservatoare

subRahova este un spațiu destinat artei contemporane, un proiect coordonat artistic de artistul Farid Fairuz şi administrat de Asociaţia culturală Solitude Project. Artist asociat: Eduard Gabia.

Jurnaliştii care doresc să participe la conferinţa de presă din 9 iunie sunt invitaţi la ora 12.00 în faţa intrării principale a Bibliotecii Centrale Universitare (în spatele statuii ecvestre a regelui Carol I), de unde va fi organizat un transport pană la subRahova. După conferinţă de presă jurnaliştii se vor putea întoarce în centru cu acelaşi microbuz.

Fundaţia ERSTE

În 2003, Fundaţia ERSTE a evoluat din “Erste Oesterreichische Spar-Casse”, prima Bancă de Economii Austriacă. În prezent, Fundaţia ERSTE deţine 25,3% din capitalul social al Grupului Erste. Fundaţia investeşte o parte din dividendele sale în dezvoltarea societăţii civile din Austria şi Europa Centrală şi de Sud- Est. Fundaţia ERSTE susţine participarea socială şi implicarea societăţii civile. Obiectivul Fundaţiei este să-i aducă pe oameni împreună şi să ofere  informaţii despre istoria recentă a unei regiuni care a cunoscut schimbări dramatice începând cu 1989. Fiind o fundaţie activă, îşi dezvoltă propriile proiecte în cadrul a trei programe: Dezvoltare Socială, Cultură şi Europa.

Parteneri: subRahova, Rokolectiv, CriticAtac, veioza arte

Programul evenimentelor

9 iunie, ora 13:00 @ subRahova

Deschiderea  Căminului Cultural – conferinţa de presă

Vor fi prezenţi: Manuel Pelmuș (Căminul Cultural), Christine Boehler (ERSTE Foundation), Farid Fairuz (subRahova & Căminul Cultural), Brynjar Bandlien (Căminul Cultural).

Cu ocazia conferinţei de presă va fi prezentată lucrarea “Desen de intrare” (opening drawing) de Dan Perjovschi.

10 iunie @ subRahova

Where Art does take place în the End Times? – o serie de intervenţii, conferinţe şi dezbateri I

12:00 – 12:30 – primirea oaspeţilor şi prezentarea spaţiului subRahova  – Farid Fairuz

12:30 – 13.00 – prezentarea Căminul Cultural – Manuel Pelmus, Brynjar Bandlien şi Farid Fairuz

13:00 – 14:45 – intervenţie Alina Şerban, curator, Centrul de Introspecţie Vizuală

14:45 – 15:30 – intervenţie Stefan Tiron, traficant de informaţie, Paradis Garaj

15:30 – 16.00 – Pauză

16:00 – 16.45 – intervenţie Gianina Cărbunariu, regizor

16:45 – 17:30 – intervenţie Rarita Zbranca, Fabrica de Pensule / Fundaţia AltArt Cluj Napoca

17:30 – 18:15 – Discuţie liberă

18:15 – 19:00 – Pauză

19:00 – 20:00 – Ce e de făcut când nu mai e nimic de făcut? conferinţa de Dan Perjovschi

11 iunie @ subRahova

Where Art does take place în the End Times? – o serie de intervenţii, conferinţe şi dezbateri II

12:00 – 12.45 – CNDB ocupat, intervenţie Mădălina Dan & Alexandra Pirici

12:45 – 13:30 – intervenţie Vladimir US, Asociaţia Oberliht, Chişinău

13.30 – 14:15 – intervenţie Nicoleta Branişte, Asociaţia Colectiv A, Cluj-Napoca

14:15 – 14.45 – Pauză

14.45 – 15.30 – intervenţie Raluca Voinea, critic de artă şi curator, Asociaţia E-cart

15:30 – 16:15 – intervenţie Sigrid Gareis (curator independent, fost director al Tanzquartier Wien)

16:15 – 17:00 – intervenţie Matei Bejenaru (artist, iniţiator  al Bienalei Periferic Iaşi)

17:00 – 17.30 – Pauză

17:30- 18.15 – Conferinţa Anca Benera, artist & curator, Centrul de Introspecţie Vizuală

18:15 – 19:00 – Concluzii

Informaţii suplimentare:

www.caminulcultural.ro

[email protected]

0744 518 033