La Muzeul de Artă Comparată din Sîngeorz-Băi s-a desfăşurat sâmbătă, 21 mai şi duminică 22 mai 2011, o nouă ediţie a programului Formă şi dialog, care a cuprins două evenimente culturale de excepţie.

Sâmbătă, cu începere de la ora 19.00, lector universitar doctor Ionică Pop şi-a lansat cartea de versuri “Dar”, cu grafică semnată de conferenţiar universitar doctor Emil Dobriban. Prezentarea cărţii, apărută la editura Limes, a fost făcută de Pavel Şuşară. Seara a continuat cu un program musical care a cuprins lieduri pentru voce şi pian, apoi lucrarea “Timpul nemuririi”, pentru pian, trombon şi percuţie. Muzica şi versurile sunt semnate de Ionică Pop, iar muzicienii invitaţi au fost Daniela Păcurar – soprana, Vera Negreanu – pian, Mircea Neamţ – trombon, Ioan Dărăban – percuţie.

Duminică, de la ora 19.00, scriitorul Alexandru Uiuiu a prezentat cartea “Universul din cuşcă”, versuri semnate de Pavel Şuşară. Apărută în condiţii grafice excelente, aşa cum ne-a obişnuit editura Brumar, cartea beneficiază şi de o postfaţă bine scrisă de Bogdan Creţu, unul dintre cei mai în vogă critici tineri din România. Lansarea a fost urmată de o video-proiecţie, un film de scurt metraj “Norii din visul meu”, realizat de Maxim Dumitraş, în 2010, la un simpozion de artă în peisaj, în Le Revest, Franţa.

Poate cea mai bună descriere a celor două seri de muzică şi poezie ar fi chiar subtitlul cărţii domnului Pavel Şuşară: “încercare de a scrie un lung poem, prolix şi retoric, despre feluritele obiecte, fenomene, stări şi sentimente din lumea exterioară şi din cea interioară, care, de bună seamă, există cu adevărat din moment ce au fost inventate”.

Partenerii programului au fost Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud, Academia de Muzică “Gh. Dima” din Cluj-Napoca, Universitatea de Artă şi Design Cluj-Napoca, Fundaţia “Maxim”şi Galeria Raku25.

vezi și:

Pavel Şuşară la Formă şi dialog @ MACSB