Polițiștii de la Direcția de Investigațtii Criminale fac, joi dimineață, cinci percheziții la galerii de artă din București și la locuințele unor persoane, în cazul furtului mai multor tablouri din colecția Casei memoriale “doctor Petru Groza” din Deva, relatează Mediafax.

Două tablouri de Grigorescu şi Dărăscu, furate din casa lui Petru Groza, de la Deva, au fost recuperate de poliţişti. Tabloul “Car cu boi” este dat în urmărire

Perchezițiile din Capitală vizează găsirea unor bunuri deținute ilegal. Acestea sunt făcute într-un dosar penal, care se află sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara.

În urma cu un an, mai precis pe 29 octombrie, un descendent al doctorului Petru Groza a înștiințat Inspectoratul de Poliție al Județului Hunedoara că trei dintre tablourile care aparțineau colecției particulare din casa memorială Dr. Petru Groza au fost furate de către persoane necunoscute și au fost înlocuite cu falsuri contemporane.

Două tablouri evaluate la 220.000 de euro – “Peisaj”, de Nicolae Grigorescu, şi “Peisaj din Deltă”, de Nicolae Dărăscu – furate din Casa Dr. Petru Groza din Deva, au fost recuperate de poliţişti, iar un al treilea tablou, “Car cu Boi”, aparţinând tot lui Grigorescu şi evaluat la 175. 000 de euro, este dat în urmărire naţională şi internaţională.

Tablourile, care aparţin patrimoniului cultural naţional, au fost furate în perioada 2004-2005, iar furtul a fost sesizat după cinci ani de un descendent al dr. Petru Groza.

În urma investigaţiilor poliţiştii de la Direcţia de Investigaţii Criminale şi IPJ Hunedoara au identificat suspecţii în acest caz. Membrii reţelei infracţionale sunt cercetaţi pentru furt calificat şi complicitate.

Anchetatorii au stabilit că picturile fuseseră valorificate pe piaţa neagră de antichităţi şi achiziţionate de două persoane din Bucureşti.

Cele două tablouri din trei, respectiv Peisaj, de Nicolae Grigorescu şi Peisaj din Deltă, de Nicolae Dărăscu au fost găsite şi sustrase de la colecţionari de bună-credinţă.

În urma percheziţiilor domiciliare, efectuate în perioada 9-18 martie, la membrii reţelei infracţionale au fost descoperite şi alte nouă bunuri, respectiv cinci tablouri semnate de pictori români de importanţă naţională şi patru icoane. Nici unul dintre aceste bunuri nu avea documente de provenienţă.