Centenar Emil Cioran la Paris : episodul II

Institutul Cultural Român de la Paris continuă seria evenimentelor care marchează centenarul Emil Cioran în anul 2011. Marţi 5 aprilie la ora 18, se vernisează expoziţia de fotografie «Neajunsul de a te fi născut ?» iar la ora 20, în Sala Bizantină a Palatului Béhague se joacă piesa lui Matei Visniec «Mansardă la Paris», o producţie a companiei PapierThéâtre.

«Neajunsul de a te fi născut ?» Cioran tradus în artă fotografică

Şcoala de Poetică Fotografică din Bucureşti

Galeria Rue de l’Exposition deschide luni, 4 aprilie, porţile expoziţiei de fotografie «Neajunsul de a te fi născut ?» a Şcolii de Poetică Fotografică de la Bucureşti. Andrei Contiu, Gyuri Ilinca, Francisc Mraz, Silviu Pavel şi Raul Tanislav sunt fotografii care au translatat în imagini gândirea lui Emil Cioran din «Despre neajunsul de a te fi născut».

«Transformarea gândirii lui Cioran în imagini este o provocare pe care Şcoala de Poetică Fotografică de la Bucureşti a fost pregătită să şi-o asume. În expoziţie regăsim diverse abordări : de la interpretarea fidelă a citatului până la opoziţia totală între imagine şi text, într-un proces de acceptare, refuz, sau pur şi simplu de investigare a semnificaţiilor gândirii cioraniene », spune Katia Dănila, curator general al expoziţiilor din galeria Rue de l’Exposition.

« Cartea « Despre neajunsul de a te fi născut » este, ea însăşi, un summum de provocări. Fotografii caută licăririle lui Cioran în prezentul lor vizual şi le găsesc peste tot. Prin similitudini sau opoziţie, imaginile lor « respiră » spiritul lui Cioran », declară Francisc Mraz, curatorul expoziţiei şi fondatorul Şcolii de Poetică Fotografică de la Bucureşti.

Vernisajul expozitiei are loc marti, 5 aprilie 2011 la ora 18.00. «Neajunsul de a te fi nascut ?» se poate vizita în galeria Rue de l’Exposition (www.ruedelexposition.fr) până pe data de 27 mai 2011.

Şcoala de Poetică Fotografică (http://fotopoetica.ro/) oferă cursuri alternative de perfecţionare în domeniul artei fotografice. Poetică fotografică reprezintă o sumă de instrumente de imagine care pot tensiona temă fotografică, anulând astfel, ornamentalul sec sau plictisul, organizează şi stabilizeaza tensiunea creata, iar în final microdinamizeaza eventualul exces de stabilizare.

Emil Cioran : personaj principal in teatrul de hartie

Matei Visniec si compania PapierThéâtre

Ieşind într-o zi din Editura Gallimard la Paris, Emil Cioran îşi dă seama că nu mai ştie drumul spre casă. Acesta este punctul de plecare al piesei scrise de Matei Visniec «Mansardă la Paris» şi pusă în scenă de Alain Lecucq şi compania PapierThéâtre. Piesa se va juca în Sala Bizantină a Palatului Béhague pe 5, 6 şi 7 aprilie, de la ora 20.00.

Un Emil Cioran care îşi pierde memoria ne conduce, în piesa lui Matei Visniec, într-o călătorie prin secolul trecut, prin prisma unei vieţi trăite între estul şi vestul Europei.

Compania PapierThéâtre (http://papiertheatre.over-blog.com/) se consacră tehnicii «teatrului de hârtie» (o intersectare a teatrului clasic cu cel de marionete). PapierThéâtre pune în scenă cu precădere dramaturgi contemporani.