Duminică 10 aprilie 2011, de la ora 11.00, la Sala ATELIER
în cadrul programului CONFERINŢELE TEATRULUI NAŢIONAL
Dan PERJOVSCHI
prezintă CONFERINŢA cu tema
Trec prin lume desenând-o!
Grafician, autor de performance şi ilustrator la Revista 22, Dan Perjovschi se poate considera un artist împlinit. A câştigat numeroase burse, fellowship-uri şi granturi pentru artă. Desenează şi expune, combinând desenul şi grafitti în lucrări executate direct pe pereţii muzeelor şi centrelor de artă contemporană din toată lumea. Desenele sale sunt comentarii asupra problemelor politice, sociale şi culturale curente , marcate de istoria, tradiţiile şi cultura locului în care expune. A primit premiul George Maciunas, în 2004, precum şi Henkel CEE Prize for Contemporary Drawing, în 2002, la Viena. În fond, el face ce şi-a visat dintotdeauna: merge prin lume, desenând-o!
Însoţită de imagini, prelegerea sa intitulată Trec prin lume desenând-o! va jalona 25 de ani de artă şi atitudine, de la cenzura comunistă la aberaţiile pieţei de artă. „Vor fi atinse punctele nevralgice ale scenei de artă actuale, subfinanţată, ironizată (ponei roz) şi cu unicul muzeu de artă contemporană captiv în Parlament″, ne anunţă artistul în prologul conferinţei sale de la TNB, dezamăgit în fond de acest arc peste timp „în anii ‘90 vorbeam despre libertate, acum vorbim despre bani”.
Despre Dan Perjovschi
Dan Perjovschi este un artist român care locuieşte la Bucureşti şi Sibiu şi expune în unele din cele mai importante muzee şi expoziţii de artă ale lumii.
S-a născut în 1961 la Sibiu.
A urmat cursurile liceului de artă din Sibiu şi ale Academiei de Artă din Iaşi.
A câştigat numeroase burse, fellowship-uri şi granturi pentru artă
Are expoziţii în întreaga lume. Dan Perjovski a decorat pereţi ai celebrelor muzee Tate Modern din Londra şi MoMa din New York şi a expus la Macro Roma, Ludwig Köln, Pompidou Paris, Bienala de la Veneţia, Istanbul, Lyon sau Moscova.
A primit premiul George Maciunas, în 2004, precum şi Henkel CEE Prize for Contemporary Drawing, în 2002, la Viena.
Perjovschi a abandonat imediat după terminarea studiilor reflecţia picturală asupra naturii (statice) ca să comenteze grafic natura umană. El practică un desen incisiv care provine din presa de atitudine postrevoluţionară şi care încorporează elemente de artă brută, graffiti sau caricatură. De dimensiuni monumentale, lucrările lui se şterg după ce expoziţia se termină. Desenul performativ şi efemeritatea artei sale îl apropie de lumea spectacolului.
Dan Perjovschi ilustrează săptamânal, din 1991, Revista 22.
Puţină lume mai ştie azi că actualul LOGO grafic al Teatrului Naţional, cel pe care îl găsiţi chiar la începutul acestui comunicat, a fost conceput de Dan Perjovschi, imediat după 1989, sub directoratul lui Andrei Şerban. Acest LOGO a redevenit emblema teatrului odată cu venirea lui Ion Caramitru la conducerea instituţiei.
Pentru mai multe informaţii legate de bilete:
021. 314. 71. 71 (Agenţia de bilete)
Recent Comments