Așa arată după trei săptămâni Bucureștiul experimentalist www.bucharestbyhand.ro. 9.800 de cetățeni virtuali unici s-au plimbat pe străzile BucharestbyHand de 13.500 de ori. Dar cel mai important lucru este că 151 de creativi au decis să fie designeri de sunet, literă, imagine digitală și fotografică. Fiecare și-a ales punctul din oraș pe care să îl reprezinte, să îl interpreteze sau să îl transforme.

Noper - Avertismentul

Dar cum poți cu adevărat transforma orașul? Ne-am gândit și noi la ceva: să facem un kit de iubit Bucureștiul la pas ( în bullet points  🙂 ) prin schimbarea minusurilor în avantaje.

  • Ți se pare că are un aer de mahala? Mai uită-te odată. Nu cumva este un eclectism de stiluri arhitectonice? Oare îmbinarea între o vilă construită de un primar luminat al capitalei și o căsuță cochetă făcută de o familie armeană nu este de fapt savuroasă?
  • Zgomot infernal plus vocea ta repetând a patra oară la telefon ce s-a pierdut în vacarm? Ia încearcă să descompui masa amorfă de sunete. Claxon, okei, voce de copil, ahaa, o pasăre, nuu mai multe, și pe măsură ce te indepărtezi de intersecție, zgomot de pași pe piatră cubică, o frântură de muzică clasică sau oare e Pink Floyd?
  • Citești anunțuri cu „Săpăm puțuri” sau „Curăț hornuri”. Zâmbește dar bucură-te că mai există încă meserii de acum două secole prin ultimii lor mohicani.
  • Proiecții obositoare în club, cine a inventat albastrul ăla care îți rănește retina? Ieși de acolo, afiș: toată noaptea festival de film în aer liber. Asta sună foarte bine. Te îndrepți la pas într-acolo.
  • Citești ziarele, oftezi, același titluri mari și vești dezastruoase. La 50 de metri, librărie. În holul dinainte, anticariat (miros de foaie veche, fonturi de mult dispărute). Intri, pui mâna în dreapta ta: album Dada (oare ce or fi vrut oamenii aștia să zică?). Continui, Cărtărescu, Sorescu, mai mai că îți vine în minte un vers, două. Ah, expoziție de fotografie pe pereți…
  • Ghemuri mari de cabluri pe stâlpi. Nu arată prea estetic dar gândește-te la partea bună: avem una dintre cele mai bune rețele online din toată lumea, și cu toate acestea nu vezi elefanți indieni.
  • Găsești măsuțe de pescuit pe care se vând perii de păr, unghiere, sutiene, obiecte de design sau leucoplast. Arată ca o medină dar de fapt asiști la o adevărată globalizare: China, India, Pakistan, Thailanda dar și Polonia sau Republica Moldova, toate doar pe un trotuar din Piața Romană sau Obor.

Tu ce mai adaugi la acest ghid DIY? Lasă experimentalistul din tine să iasă în oraș și să afle!

Pentru București nu trebuie să se inventeze butonul „Unlike”.

Grolsch salută inovatorii şi temerarii! “Berea oficială a artelor contemporane” în Europa şi peste ocean promovează arta şi măiestria în toate formele ei.

Susține activitatea Modernism.RO printr-o donație.