Primul mare eveniment al pieţei româneşti de artă 2011, anunţă un an de succes pentru arta românească

LICITAŢIA DE PRIMĂVARĂ 2011
A realizat o rată de adjudecare de 95% şi un total de 1.268.575 €, care demonstrează puterea în creştere a pieţei de artă din România

***************************

Bucureşti, 24 martie 2011 Seara de miercuri a fost una istorică pentru piaţa românească de artă: Licitaţia de Primăvară 2011 a realizat o valoare totală de 1.268.575 €, a schimbat dramatic clasamentul celor mai scumpe opere de artă vândute în România şi a reuşit nu doar una, ci primele două vânzări de peste 200.000 €.

După ce Licitaţia de Iarnă 2010 a depăşit pentru prima dată pragul psihologic de 1 milion €, reuşind vânzări totale de 1.289.400 €, următoarea licitaţie mare, Licitaţia de Primăvară 2011 reuşeşte o performanţă la fel de importantă, la care martoră a fost o sală arhiplină. Rezultatul este semnificativ pentru procesul accelerat de dezvoltare în care se află piaţa de artă, licitaţiile devenind ringul în care ofertele de calitate întâlnesc un număr tot mai mare de colecţionari moderni şi investitori.

Licitaţia a fost condusă de vânzarea unei opere importante în creaţia grigoresciană, pictura „Cârciumă la Rucăr”, provenită din colecţia lui Ion Luca Caragiale, ilustrând o scenă caracteristică pentru satul românesc tradiţional. Estimată la o valoare cuprinsă între 80.000-140.000 €, lucrarea a fost disputată de şase participanţi, trei prin telefon şi trei licitând din sală sau prin reprezentanţi prezenţi în sală. Aceştia s-au întrecut în oferte timp de mai bine de trei minute, iar de la cel de-al 28-lea pas, au rămas în competiţie doar doi participanţi. Ciocanul a căzut la pasul nr. 34, la valoarea de 230.000 €, în aplauzele întregii săli. Tabloul a urcat în fruntea clasamentul celor mai scumpe picturi vândute pe piaţa românească de artă, fixând totodată un nou record pentru opera lui Nicolae Grigorescu.

Aplauzele s-au auzit din nou, la adjudecarea operei „La marginea pădurii” de acelaşi autor, estimată între 150.000-250.000 €. Pictura, datată cu aproximaţie între 1868 şi 1872, marchează influenţa maeştrilor realişti de la Barbizon în creaţia lui Grigorescu. 200.000 € reprezintă preţul final la care a fost vândută, după ce cinci participanţi s-au întrecut în oferte. Când lupta părea să se dea între doi participanţi, unul din sală şi unul prin telefon, ultimul pas a fost al unei palete noi în licitarea lotului. Aceasta purta acelaşi număr cu paleta de licitaţie câştigătoare a picturii „Cârciumă la Rucăr”. Cele două opere de Nicolae Grigorescu, vândute deasupra pragului de 200.000 € în Licitaţia de Primăvară merg către un unic cumpărător, care a licitat printr-un reprezentant aflat în sală.

O altă vânzare remarcabilă a celei mai bogate seri în opere de anvergură a fost cea a picturii „Flori de primăvară” de Ştefan Luchian, adjudecată la valoarea de 155.000 €, care a stabilit un nou record de autor pentru opera artistului.  Lucrarea face parte din perioada considerată apogeul creaţiei lui Luchian, în care geniul său s-a concentrat asupra picturilor cu flori, desăvârşite cromatic şi de o deosebită sensibilitate.

Opera „Mare fermecătoare” de Ion Ţuculescu, care se mândreşte cu numeroase participări la expoziţii în ţară şi străinătate, a marcat încă o vânzare semnificativă a licitaţiei de miercuri seară. Pictura s-a vândut pentru 105.000 €, deasupra limitei superioare a intervalului estimativ, devenind cel de-al patrulea lot al licitaţiei adjudecat la peste 100.000 €. Totodată, vânzarea reprezintă un record de autor pentru opera lui Ţuculescu.

Un alt moment care a stârnit entuziasmul publicului a creşterea  de peste cinci ori valoarea minimă estimată a picturii „Odaliscă” de Iosif Iser, licitată timp de aproape patru minute de către nouă participanţi diferiţi. Opera a fost vândută în final la valoarea de 32.000 €. Licitaţia de Primăvară a adus de asemenea mai multe noi recorduri de autor în piaţa de artă, printre care şi cel înregistrat de pictura „Uliţă” de Ştefan Dimitrescu, adjudecată pentru 20.000 €.

La finalul licitaţiei, Manuela Plăpcianu, CEO al Artmark, declara:

„În 23 martie 2011, s-a scris încă o  pagină importantă în istoria pieţei de artă româneşti:
Certinvest a anunţat proiectul de lansare al unui fond de investiţii în artă, instrument natural oricărei pieţe de artă funcţionale. De asemenea, în cea de-a şaptea licitaţie Artmark din acest an, piaţa de artă românească a marcat două recorduri absolute. S-a depăşit pragul psihologic de 200.000 de euro pentru două lucrări semnate Nicolae Grigorescu.”

Şi completa: „Avem motive serioase de bucurie la aflarea rezultatelor primei licitaţii importante a acestui an, pentru că aşteptările noastre în legătură cu dezvoltarea pieţei româneşti de artă în 2011 se dovedesc a fi întemeiate. Volumul total al vânzărilor publice de artă, la sfârşitul anului, credem că va fi între 10 şi 15 milioane de euro, faţă de cele 8 milioane din 2010 şi cele 3,6 milioane din 2009. Pe măsură ce mizele financiare cresc, iar piaţa devine tot mai transparentă, organizată şi reglementată, apar noi oportunităţi  pe întregul circuit al operei de artă, de la artist, la cumpărător.”

Manuela Plăpcianu mai adăuga: „Numărul mare de lucrări importante din Licitaţia de Primăvară, aşa-numitele opere-vedetă, sunt încă un argument pentru o piaţă funcţională. Am fost încântaţi să putem oferi două picturi de amploare realizate de Nicolae Grigorescu, două de Ştefan Luchian, două de Ion Ţuculescu, iar numele de rezonanţă nu se opresc aici. Ele demonstrează pe de o parte încrederea proprietarilor de lucrări de artă în puterea pieţei româneşti, pregătită să le absoarbă, iar pe de altă parte cererea în continuă creştere pentru opere de primă mărime, realizate de maeştrii artei româneşti.”

Licitaţia de Primăvară 2011

Totalul vânzărilor:  1.268.575
Rata de adjudecare:   95 % din numărul loturilor
Numărul de loturi oferite: 101
Loturi adjudecate: 96

Cele mai ridicate valori atinse:

  1. Nicolae Grigorescu, „Cârciumă la Rucăr”, 230.000 €
  2. Nicolae Grigorescu, „La marginea pădurii”, 200.000 €
  3. Ştefan Luchian, „Flori de primăvară”, 155.000 €
  4. Ion Ţuculescu, „Mare fermecătoare”, 105.000 €

Cele mai semnificative recorduri de autor:

  1. Ştefan Dimitrescu, „Uliţă”, 20.000 €
  2. Nicolae Grigorescu, „Cârciumă la Rucăr”, 230.000 €
  3. Teodor Harşia, „Cusătoreasă”, 4.500 €
  4. Ion Irimescu, „Clepsidră”, 17.000 €
  5. Constantin Isachie Popescu, „Mesteceni”, 5.000 €
  6. Ion Ţuculescu, „Mare fermecătoare”, 105.000 €

credit foto: Cynthia Canela @ ARTMARK