Artistul Alexandru Popovici, de profesie arhitect, lanseaza expozitia Karl Marx is alive, luni, 14 martie, la ora 19 la Galeria ARTXPERT din str. Armeneasca, nr 14, sect.3, Bucuresti.

Curator: Eugen Al. Pann

Hi, Karl Marx is alive

Ne-am intoxicat de politic şi totul e o joacă de-a dreapta-stânga. Nu ştii exactamente cine este stânga
ca să ai habar cine ar fi dreapta, dar pentru ambele Marx este anti-etichetă. E partidul-fantomă, e
Ceauşescu şi Engels şi Stalin şi mumia lui Lenin toate la un loc, un fel de Dracu-n travesti.

Marx se lasă invocat la noi doar în imaginarul şi prin retorica celor care au fost condamnaţi să fie
contemporani cu posteritatea lui din comunism. Dumnealui, gânditorul socialist al secolului XIX cu o
impozantă carte de muncă în secolul trecut, e mort completamente şi astăzi pentru greşeli imposibil
de răscumpărat acum şi pururea în veci , dar trăieşte viu prin cei care-l neagă violent. Acuzat, deci
vinovat. Îl găsim în răcoarea arestului prelungit de la azilul de nebuni al istoriei ideilor. A-l comemora
în Bucureşti e, care va să zică, pornografic, pervers şi exibiţionist.

Expoziţia franco-românului Alexandru Popovici nu-l acuză, nici nu-l scuză. Îl respinge şi-l îmbrăţişează simultan prin artefacte voit şi dezarmant de simplu: scaune-replici de strungar originar din Sibiu, capsulă politică cu indivizi-chibrituri, sculpturi carapace în care sunt închise şi reprimate visele noastre. Obiecte complet banale sub comunism, transformate, recuperate comemorativ, primesc nume şi o altă identitate în răspăr cu cea a concretului lor industrial. Ajunse în circuitul cultural public, ele scapă atât de impusa uniformitate comunistă, cât şi de dorita tipizare socialist-capitalistă de azi.

Popovici îl eliberează pe Marx de Marx cel ignorat de masele dependente de noul opium al consumismului, de cel zdrobit de istorie şi bântuit de propriile idei eşuate în practică. Îl iartă, luându- l în serios şi-n zeflemea. Ne readuce în lumea obiectelor unui timp de care nu putem să uităm fără să ne uităm.

Florin Buhuceanu,

Centrul Euroregional pentru Initiative Publice

www.artxpert.ro

Alexandru Popovici: “Nu pot, nu vreau, nu stiu sa ofer un curs de marxism, desi m-am nascut si am crescut la Paris intr-o casa de comunisti romani veritabili. Sunt arhitect, nu ideolog sau istoric al ideilor. Dar nici nu poti sa vorbesti despre istoria intelectuala si artistics a ultimului secol fara sa-l iei in seama pe Marx. Pur si simplu nu poti. Arta, ca si democratia de altfel, traieste din acel trecut care nu trebuie uitat, ci recuperat prin contrast si refolosit.”

Este vorba de cele 6 bucati de gresie din Tarnaveni pe care este descriptivul lucrarilor, prezentate in expo ca si tablouri.
Am ales sa le scriu in parcul Izvor fata la Palatul Poporului in semn de aceptare a acea perioada si de doliu consumat. Prima poza, “Symbolic Promenade” ne sugereaza supunerea unui system politic autoritar, a dauo poza ” Adventure Park RO.”exprima doliu consumat si Libertatea (palatul poporului nu mai apare in intregime, doar este acolo ca detaliu ne bagat in seama) , a treia poza “Vive la liberté d’expression” da de inteles autonomia, autosuficienta de a gindi (instruit si liber de exprimare)

“Ochiul Magic” capturat. Este vorba despre caseta pe care sunt imaginile filmate la Vernisage fara sa stie nimeni. O sa fie  3 poze:  prima, facuta in spatiu Artxpert “Captura”, A doua, “Judecarea”  casseta va fi pozata (saptamana viitoare) in fata al “Palais de la Justice de Paris”, Si a treia “Rapatriata” facuta in Bucuresti, dar de data asta caseta  arata reu de tot, dupa “verdictul” dat in franta tara unde inca democratia este aproape existenta, dar fragilizata de criza sociala si eco. mondiala.
Pare copilaresc dar pozele astea dovedesc de sistemul de judecare controversat din Romania, si de necesitatea de a gasi un altu mai adecvat.