Ti-ar fi placut sa fii pe covorul rosu la Festivalul de Film de la Berlin? Ai fi vrut sa vezi care e atmosfera la Sundance, sau ai fi preferat sa vezi documentare pe o vreme mai frumoasa, la Doc Lisboa?

Noi nu iti oferim vedete pe covorul rosu, dar te asiguram ca poti vedea o parte din cele mai bune filme documentare ale ultimilor ani, premiate la festivaluri de film renumite in lume, intr-o atmosfera calda si prietenoasa.

La cea de-a 4-a editie One World Romania poti vedea castigatorul Celui mai bun documentar de lungmetraj de la Sundance 2010 – “The Oath” (“Juramantul”), castigatorul Premiului Orizzonti pentru Cel mai bun Film la Festivalul de la Venetia – “El Sicario – Room 164”, productia care a obtinut titlul de Cel mai bun documentar la Festivalul din Milwaukee 2010 – “My Perestroika” (“Perestroika mea”), cel care a castigat Marele premiu al juriului la Festivalul International One World Praga – “Enemies of the People” (“Dusmanii poporului”) si multe altele.

Te invitam sa ne vizitezi site-ul www.oneworld.ro ca sa afli mai multe despre filmele din selectia oficiala One World Romania 2011 si te asteptam din 16 martie la cinema!

Anul acesta, Festivalul de Film Documentar dedicat Drepturilor Omului One World Romania aduce, în premieră pentru publicul românesc 33 de producţii din toată lumea. Multe din filmele ce vor fi proiectate în perioada 16 – 21 martie la Bucureşti au primit până acum numeroase distincţii la festivaluri internaţionale de film, cum ar fi Sundance Film Festival (SUA), Silverdocs Film Festival (SUA), CPH DOX (Danemarca), Doc Lisboa Film Festival (Portugalia), International Film Festival Boston (SUA) sau One World International (Republica Cehă).

Printre filmele cu cele mai multe premii din selecţia oficială One World Romania 2011 sunt “Enemies of the People” (“Duşmanii poporului”), “El Sicario – Room 164” (“El Sicario – Camera 164”) şi “My Perestroika” (“Perestroika mea”).

“Enemies of the People”, filmul regizat de Rob Lemkin şi Thet Sambath, este de fapt o investigace asupra crimelor Khmerilor Rosii, care au omorât aproape 2 milioane de cetăţeni cambodgieni în anii ’70. Thet Sambath, a cărei familie a fost omorâtă de soldaţii lui Pol Pot, obţine, în premieră, mărturii uluitoare de la criminali din teren, de pe câmpiile morţii şi chiar de la mâna dreaptă a lui Pol Pot, Nuon Chea, convins încă de necesitatea eliminării “duşmanilor poporului”, care altfel ar fi distrus revoluţia. În 2010, “Enemies of the People” a obţinut Premiul Special al Juriului pentru Documentar Internaţional la Festivalul Sundance, Marele Premiu al Juriului “Anne Dellinger” la Festivalul de Film

Documentar Full Frame şi Marele Premiu al Juriului la Festivalul Internaţional de Film Documentar One World Praga.

În documentarul lui Gianfranco Rosi, “El Sicario – Room 164”, un expert în răpiri şi tortură, ucigaş plătit de către mafia drogurilor din Mexic şi fost şef al poliţiei din Chihuahua îşi spune povestea ultimilor 20 de ani, într-o cameră de motel, undeva la graniţa Statelor Unite cu Mexic. Cu chips permanent acoperit şi înarmat cu un carnet în care note şi schiţe dublează confesiunea, asasinul fugar, pe a cărui viata s-a pus pretul de 250.000 de dolari, reuşeşte cu un monolog să conducă remarcabil acest documentar cu accente de thriller. “El Sicario – Room 164” a fost inclus în selecţiile festivalurilor de film de la Bratislava, Veneţia, Viena şi Rotterdam. La Festivalul Internaţional de Film

de la Veneţia a obţinut Premiul Secţiunii Orizzonti pentru Cel mai bun film.

Producţia americană “My Perestroika”, în regia lui Robin Hessman prezintă cinci foşti colegi de şcoală din ultima generaţie de copii sovietici. Aceştia îşi spun poveştile fericite ale copilăriei ocrotite de partidul comunist, trec prin anii de transformări politice din anii tinereţii de la Perestroika la destrămarea Uniunii Sovietice şi urmăresc traseul personal complicat şi imprevizibil în 20 de ani de capitalism rus. Filmului i-a fost acordat Premiul pentru Cea mai bună regie la Festivalul de Film Documentar Full Frame, Premiul Special al Juriului la Festivalul Silverdocs şi distincţia pentru Cel mai bun film documentar la Festivalul de Film de la Milwaukee.

De asemenea, la One World Romania 2011, publicul va mai putea vedea câştigătorul premiului pentru Cea mai bună Imagine într-un Documentar de la Festivalul Sundance 2010 – “The Oath” (“Jurământul”), în regia Laurei Poitras şi “October Country” (regia: Michael Palmieri, Donal Mosher), care a primit premiul pentru Cel mai bun lungmetraj de debut la Doc Lisboa 2009 şi Marele Premiu al Juriului la Festivalul de Film Silverdocs 2009.

Aşadar, din 16 martie, One World Romania vă aşteaptă în cele patru locaţii din Bucureşti

Cinemateca Eforie, Cinemateca Union, Cinema Corso si Noul Cinematograf al Regizorului Român – cu multe filme noi şi premiate în toată lumea!