Centrul de Studii Europene Iași – U.A.I.C. organizează, în parteneriat cu Uniunea Artiștilor Plastici din România – Filiala Iași, în perioada 11 – 25  februarie 2011, expoziția de pictură “Fisuri”, semnată de Andreea Dascălu.

Ansamblul de lucrări pe care artista ne invită să îl contemplăm reprezintă continuarea firească a succesului înregistrat într-un proiect anterior și explorează – prin intermediul unui limbaj pictural abstract, în linii mari, dualitatea. Lucrările ies în evidență prin rafinamentul formelor, pictate într-o paletă de tonuri subtile, pastelate, delicate și susținute de o compoziție și centru de interes clare. Acestea sunt încununate de un proces de maculare care susține și omogenizează proiectul atât din punct de vedere pictural cât și conceptual.

Expoziția este găzduită de Galeriile de Artă ale Centrului de Studii Europene Iași și va putea fi vizitată de luni până vineri, între orele 9.30 – 17.30.

Organizatori,

Carmen Sîrbu, Sorin Mazilu.

Conceptul expoziței de pictură

“Fisuri”

Expoziția este o continuare firească a unui  proiect anterior, intitulat “Maculatură” și pune în valoare – într-un limbaj pictural abstract – anumite opoziții, exprimate printr-o paletă de tonuri subtile, grizate, delicate sau forme care pot transmite – la fel – sentimentul unui obiect cu trăsături delicate, voalate, de fragilitate, feminitate… etc., acestea fiind, într-un final, pătate.

Acest gest de a “murdări”, de a macula o suprafață ce ne apare sensibilă, curată, armonioasă, creează tensiunea majoră a acestui proiect, deoarece este percepută ca un element strain și în acelasi timp “violent”, oricât de integrat din punct de vedere pictural ar fi; însă, în același timp, acest element străin ne apare ca fiind aproape necesar, deoarece este în conformitate cu natura umană ce își desfășoara activitatea într-o lume a dualității.

Proiectul este gândit în așa fel, încât să suporte – la nivel de discurs – numeroase interpretări, acest lucru fiind datorat, în mare, absenței corpului uman și a felului simplu în care este prezentată dualitatea din punct de vedere vizual, ca expresie de ansamblu.

Pictor Andreea Dascălu