Câştigătoarea ediţiei locale, selectată de juriul internaţional printre cei cinci finalişti de la Viena, dintr-un total de 870 artişti

Artista română Cristina David, printre cei cinci finalişti ai Premiului Henkel pentru Artă, ediţia 2011

Un juriu internaţional format din experţi în artă şi prezidat de Karola Kraus, directoarea Muzeului de Artă Contemporană din Viena (MUMOK), a nominalizat cinci tineri artişti din Letonia, România, Rusia, Slovenia şi Ucraina ca fiind finaliştii pentru Premiul Henkel pentru Artă ediţia 2011, aceştia fiind aleşi dintre cei 870 de înscrişi. Cel care va câştigă premiul va primi 7000 de euro, dar va avea parte şi de o expoziţie individuală atât în ţara sa de origine, cât şi la MUMOK, în Viena. Câştigătorul va fi anunţat în cadrul galei care va avea loc la MUMOK, în seara zilei de 9 noiembrie 2011.

Începând cu anul 2002, Henkel CEE a colaborat cu KulturKontakt Austria pentru desfăşurarea concursului Premiul Henkel pentru Artă, care se adresează artiştilor din Europa Centrală şi de Est. În 2009, această colaborare a fost extinsă pentru a include şi MUMOK din Viena, care va oferi câştigătorului o expoziţie individuală a lucrărilor sale în cadrul muzeului.

Pe lângă preşedinta juriului, Karola Kraus, directoarea MUMOK, juriul de experţi din întreaga lume îi include pe Lukasz Ronduda, autorul şi curatorul Muzeului de Artă Contemporană din Varşovia, Polonia, şi pe Zdenka Badovinac, directoarea galeriei „Moderna Galerija” din cadrul Muzeului de Artă Contemporană din Ljubljana, Slovenia. Ei au ales cinci finalişti pentru Premiul Henkel pentru Artă, ediţia 2011, dintr-un număr total de 870 de înscrieri.

Printre tinerii artişti care au ocazia să câştige suma de 7000 de euro, dar şi o expoziţie individuală în ţara de origine şi la Muzeul de Artă Contemporană MUMOK din Viena, se numără Kriss Salmanis (Letonia), Cristina David (România), David Ter-Oganyan (Rusia), Istvan Ist Huzjan (Slovenia) şi grupul artistic Yuriy Kruchak & Yulia Kostereva (Ucraina).

Înscrierile din acest an la Premiul Henkel pentru Artă au atins un nivel artistic deosebit de înalt, datorită procesului atent de preselecţie din ţările participante. Profunzimea abordărilor interdisciplinare şi a operelor de artă cu o orientare socio-politică şi instituţional-analitică, ce transmit o imagine vie a motivelor şi intereselor tinerilor din Europa de Est, a fost impresionantă. Creaţiile celor cinci finalişti reflectă aceste transformări actuale, dar fiecare prezintă aspecte specifice ţării lui de provenienţă”, spune Karola Kraus, directoarea MUMOK şi preşedinta juriului Premiului Henkel pentru Artă.

Cristina David a înscris la Premiul Henkel pentru Artă două instalaţii – Time Diary şi I, the Most… – la care juriul local a apreciat atât faptul că tratau o problematică actuală,  cât şi calităţile vizuale,  discursul de profunzime, cu accente sociale, filozofice.

Pentru mai multe informaţii despre competiţie si ediţiile anterioare, puteţi accesa www.henkel.ro/art-award-660.htm sau pagina de Facebook a Henkel Art Award.

Henkel CEE, cu sediul în Viena, operează în peste 32 de ţări din Europa Centrală şi de Est şi în Asia Centrală. Henkel este un furnizor important de detergenţi, produse de curăţenie şi cosmetice, fiind lider pe piaţa produselor cosmetice pentru păr, dar şi pe piaţa adezivilor şi pe segmentul de tratamente pentru suprafeţe. În 2010, Henkel CEE a raportat vânzari de 2.880 milioane de Euro şi un total de 9.500 de angajaţi.

“Henkel –Excellence is our passion”- De peste 130 ani, Henkel este lider global prin mărcile şi tehnologiile din trei domenii strategice – Detergenţi şi produse pentru îngrijirea locuinţei, Cosmetice/Produse de îngrijire personală şi Adezivi Tehnologii. Companie fondată în 1876, Henkel deţine pozitii fruntaşe atât pe pieţele destinate consumatorilor finali, cât și pe cele adresate clienţilor industriali cu mărci de top precum Persil, Schwarzkopf şi Loctite. Henkel are circa 48,000 de angajaţi la nivel global şi a raportat în anul fiscal 2010 venituri de 15,092 miliarde EUR şi un profit operaţional ajustat de 1,862 miliarde EUR. Acţiunile preferenţiale Henkel sunt listate la bursa germană DAX, compania fiind prezentă şi în clasamentul Fortune Global 500.