Designerul Andra Clițan va participa la proiectul Drumul modei: dialog peste graniţe (Fashion Road: Dialogue across Borders), derulat de Institutul Cultural Român în perioada 2010–2012, în colaborare cu British Council, Centrul Ceh, Goethe-Institut, Institutul Cultural Danez (membri ai reţelei EUNIC) şi Consiliul Armean al Modei.

Andra Clițan a fost selectată în urma unui concurs lansat de ICR în luna decembrie 2010. Concursul s-a adresat tinerilor designeri români preocupaţi de includerea elementelor tradiţionale în lucrările lor recente, cu studii în artă vestimentară și cel puțin doi ani de experienţă în domeniu. Câștigătorul a fost desemnat de un juriu format din Doina Levintza, creator de modă, Răzvan Vasilescu, asistent universitar la Universitatea de Arte Bucureşti, Facultatea de Arte Decorative şi Design – secţia Modă, Alexandru Bălăşescu, antropolog şi Ioana Leca, expert din cadrul ICR. Competiţia a fost strânsă, atât datorită numărului mare de dosare primite – 23, cât şi prin valoarea portofoliilor şi a propunerilor prezentate. Principalele criterii de evaluare au fost respectarea temei, originalitatea conceptului, relaţia dintre schiţă şi produsul final, realizarea produsului (alegerea materialelor, armonia formelor şi a culorilor, calitatea fabricaţiei).

Tânărul designer selectat va participa, alături de patru creatori de modă europeni şi cinci armeni, la seminarii internaţionale şi va beneficia de o rezidenţă în Armenia, în mai 2011. În cadrul acestei rezidenţe creatorul Andra Clițan va face echipă cu un designer armean cu care va colabora la crearea şi producerea a patru ţinute complete (inclusiv accesorii) pentru colecţia generală a proiectului, incluzând în creaţiile lor elemente specifice patrimoniului cultural din Armenia şi din ţările europene. Colecţia realizată de designerul român şi cel armean va fi structurată în cadrul rezidenţei din România din vara acestui an. Colecţiile tuturor designerilor (reunind în total 20 de ţinute complete) vor fi prezentate într-o expoziţie itinerantă organizată în Armenia, Cehia, Danemarca, Germania, Marea Britanie şi România în 2012.

Andra Cliţan este licenţiată în design vestimentar a Universităţii de Arte şi Design din Cluj-Napoca şi deţine o diplomă de masterat în design vestimentar la aceeaşi universitate. În prezent este doctorandă a Universităţii de Arte şi Design din Cluj-Napoca, având ca temă de cercetare costumul tradiţional de sărbătoare din Ţara Maramureşului. A beneficiat de burse de studiu în Franţa şi Marea Britanie.
Originară din Maramureş, Andra Cliţan s-a familiarizat de la o vârstă fragedă cu arta şi costumul tradiţional, iar acest lucru este lesne de observat în lucrările sale de tânăr creator de modă. A valorificat cu originalitate şi creativitate stilistică vestimentaţia tradiţională în colecţii reprezentative, cum ar fi: „Back to Roots”, „Mara Mi” sau „My Maramureş”. A participat la numeroase evenimente de profil din ţară şi străinătate (Italia, Franţa, Germania). Pe lângă design vestimentar, este pasionată şi de sculptură, pictură, fotografie, confecţionarea bijuteriilor.

Drumul modei: dialog peste graniţe este un proiect organizat sub egida EUNIC (European Union National Institutes for Culture) de British Council, Centrul Ceh, Goethe-Institut, Institutul Cultural Danez şi Institutul Cultural Român, în parteneriat cu Armenian Fashion Council. Proiectul este finanţat cu sprijinul Comisiei Europene, prin programul „Cultura 2007-2013”.

mai multe: andraclitan.ro