Tema: Expresie. Limbaj. Exprimare
Deadline primire materiale: 10 februarie 2011.

Revista ART OUT
· De ce ART OUT?
Pentru ca ne exprimam liber ideile si pentru ca nu propunem doar formule de istorie si critica de arta,
ci adoptam o abordare personala prin care ne raportam la subiect.
Pentru ca nimic nu e standard si “batut in cuie”, formal si/sau clasicizant, ci intersanjabil, suspus schimbarii si adaptarii continue.
Pentru ca ne propunem sa dam o interpretare personala trecutului, sa analizam prin prisma noastra prezentul si sa propunem noi directii pentru viitor, si toate acestea prin raportarea la domeniile artistice. Nu propunem un canon, ci mai multe interpretari posibile.
Art Out – libertate, interpretare, actual.

· De ce? Cui ne adresam? Ce ne propunem?
Numarul revistelor de arta in Romania si mai ales in Bucuresti este foarte mic. Este o nevoie acuta de a oferi publicului larg niste directii de interpretare asupra formelor de arta, design, arhitectura si a evenimentelor contemporane noua, cat si de a discuta mult mai sistematic, ferm si sincer probleme ce tin de patrimoniu, conservare si restaurare.
In Italia, istoria artei se studiaza din clasele primare si pana la liceu inclusiv, la orice scoala, indiferent de nivel, inclusiv scoli profesionale. Mai mult, istoria artei este materie obligatorie la bac in Italia. De prisos sa consemnam numarul si valoarea in sine a publicatiilor italiene.
In Romania, asa cum stim cu totii, se acorda infinit mai putina importanta artei, arhitecturii, designului, urbanismului, patrimoniului, conservarii si restaurarii. De aici si absenta revistelor de arta pe piata.
In tot acest context in care ne incadram, lansam revista ART OUT pentru a mai aseza o caramida in sensul promovarii si dezbaterii problemelor si subiectelor sus-mentionate.
Ne adresam atat specialistilor in domeniu, cat si publicului larg, iubitor de frumos si interesat de arte, arhitectura, design, urbanism, patrimoniu, conservare si restaurare.
Pentru inceput vom aparea in varianta electronica, apoi speram sa putem ca revista sa apara si in varianta scrisa. Pentru o accesibilitate mult mai mare, vom aparea in versiune bilingva, romanaengleza.
In principiu, echipa redactionala a pornit din randurile studentilor.
In plus, numar de numar, invitam o serie personalitati si specialisti in domeniu sa contribuie cu opinii la tema numarului.
Suntem deschisi oricaror sugestii, pareri si idei si mai ales a contributiilor si colaborarilor.
Pentru propuneri, detalii si intrebari: [email protected]

Structura Revistei Art Out Nr. 2

1. De-a lungul anilor – rubrică dedicată articolelor de istoria artei și conservarerestaurare
2. 3×3 – 3 persoane comentează aceleași 3 expoziții sau opere de artă propuse, fără ca vreunul să vadă ce a scris celălalt
3. Visual Arts – include articole sau recenzii despre scurt-metraje, filme, proiecte video
4. ArhitecTonic – explorează lumea arhitecturii într-o manieră inedită
5. Tema numărului: Expresie. Limbaj. Exprimare – dosar cuprinzând articole pe tema dată. Nu trebuie să ne ancorăm în articole standard, iar o abordare cât mai personală este recomandată.
6. Proiecte studențești – rubrică a studenților; conține proiecte personale sau de atelier
7. Graficheri – este prezentat domeniul graficii și al gravurii
8. Buzunarul muzical – sunt semnalate noutăți din domeniul muzical.
Dacă aveți articole interesante care, însă, nu se incadrează în temele propuse, suntem bucuroși să le publicăm. Structura nu este finală, mai pot fi adăugate rubrici și pot fi făcute modificări.

Tema: Expresie. Limbaj. Exprimare
Pornind de la premisa că în domeniul artelor vizuale există un limbaj anume, un cod cât se poate de personal, care îl ajută le artist să își exprime sentimentele și mesajul său către ceilalți am decis ca tema acestui număr să fie Expresie. Limbaj. Exprimare.
Așadar vom căuta să înțelegem atât contextul personal care îl transformă pe om în micul inadaptat căruia nu îi ajung cuvintele cât și vocabularul personal creat prin pensulă/creion/daltă etc. ca extensie fizică a sufletului. Vom căuta să privim dincolo de pete și linii pentru a vedea cuvintele pe care acesta nu le poate spune. Dar, în acest proces observăm că aportul nostru personal este foarte important, pentru că fiecare vede prin prisma propriului eu. Doar vedem lumea prin ochii noștri, nu prin ai celuilalt, nu-i așa?
Deasemenea, în cadrul acestei teme putem vorbi și de drumul pe care îl străbate o idee până devine o formă reală, palpabilă. Pe acest traseu ea devine expresie și își formează un limbaj pentru a căpăta o fomă iar la final este exprimată, transpusă în cadrul real.
Veți putea scrie despre drumurile altora sau despre drumul personal străbătut până la redarea unei idei. Despre piedicile întâlnite sau despre ușurința exprimării. Despre codurile ascunse în culori și/sau gesturi. Despre „uitătura pe sub gene” sau privirea fixă, goală și motivațiile din spatele lor. Despre merele pătate și rodia desfăcută pentru Caravaggio sau cureaua cu ținte a adolescentului de azi.
Dealtfel, nu e vorba doar de arte plastice aici. Ci și despre dans, muzică, soluții arhitectonice, decoruri, haine și alte mijloce non-verbale care sunt descifrate mai mult sau mai puțin conștient.
În speranța că v-am lămurit și cu groaza că v-am băgat și mai mult în ceață, vă propun spre inspirație, un citat: „Mâna care nu spune o poveste, nu primește pomană” (Filantropica).

Coperta revistei:
În acest număr propunem un concurs pentru coperta numărului 2 al revistei Art Out. Imaginea trebuie să respecte tema numărului, să fie legată, deci, de modurile artistice de exprimare. Aveți libertatea de a modifica fonturile și logo-ul și trebuie să aveți în vedere că vor fi integrate și câteva titluri pe copertă.
Câștigătorul va face și designul pentru coperta numărului 3. Un fel de bonus: „Faci una, dacă ne place, îți cerem două.”
Propunerile vor fi trimise la adresa redacției.
Rubrica 3×3
1. Architectures/ Dessins/ Utopies – MNAC – vernisaj 24 ian 2011
2. Horia Bernea – Real Time – MNAC – 2.12.2010 – 27.2.2011
3. Cabinetul de Desene și Gravuri al MNAR – Pescuitul miraculos, Eugene Delacroix (va fi comentată doar această lucrare din cadrul cabinetului)
Toate articolele, precum și propunerile pentru copertă vor fi trimise la adresa:
[email protected]


Încercăm să aducem data apariției lunare a revistei, treptat, cât mai aproape de începutul lunii, de aceea, vom scurta puțin deadline-ul pentru numarul 2. Știm că pică fix în sesiune și că programul e aglomerat, dar hai să încercăm!

Așadar, deadline primire materiale: 10 februarie 2011.

Ilinca Damian, coordonator al numărului 2
http://artout.ro/