Dionisis Christofilogiannis
„Apollo şi Dionisos”

5 – 23 ianuarie 2011

Evenimentul deschide anul expoziţional 2011 la Muzeul de Artă Cluj-Napoca şi este unul din primele evenimente oferite publicului de instituţiile de cultură din România în Noul An.

El face parte din programul Muzeului de Artă Cluj-Napoca de prezentare a creaţiei unor artişti semnificativi în spaţiul artei contemporane universale, program în cadrul căruia, în cursul anului 2010, au fost organizate expoziţiile de mare succes ale fotografilor Donata Wenders (Germania) şi Korniss Peter (Ungaria), a pictorilor Kovacs Lehel (Ungaria) şi Robert Bosisio (Italia) şi a expoziţiei de artă contemporană din Polonia.

Vernisajul expoziţiei va avea loc miercuri, 5 ianuarie 2011, orele 18 la Muzeul de Artă Cluj-Napoca.

Dionisis Christofilogiannis s-a născut în Grecia şi a studiat la universitaţile Sheffield Halam şi Strathclyde Glasgow din Marea Britanie. A obţinut masteratul în pictură la Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca şi pregăteşte un doctorat la aceeaşi universitate. Din anul 1999 participă la numeroase expoziţii de grup sau realizează expoziţii personale în China, Cuba, Germania, Grecia, Italia, Japonia Marea Britanie, Statele Unite, Turcia şi România. A fost distins cu numeroase premii printre care Belle Arte (2004), Hydra, Premiul Naţional Athens Voice (2005) în Grecia şi Kentaurus Awards în Germania (2007).

Lucrările sale, picturi de mari dimensiuni, video instalaţii, sugerează legături între cultură şi natură exprimate în dualitatea mitologică a lui Apollo şi Dionisos. Ele oferă o perspectiva solitară, lirică, a contemporaneităţii şi, de asemenea, a mitologiei greceşti, ca o entitate infinită şi personificată, ca moralitate şi psihologie. Lucrările explorează astfel ceea ce exprimăm noi cultural atunci când folosim cuvântul „zei” şi modul în care o idee atât de generală se concentrează în acţiuni şi particularităţi specifice. Acestea capătă expresia unor figuri masculine moderne, redate printr-o paletă compusă din gri, sepia, nisipiu şi tonuri pale, ce tind mai degrabă să camufleze formele. Prin uniformitate si aspectul striat al lucrărilor se sugerează o psihologie ascunsă dincolo de frumuseţea exterioară a peisajelor şi portretelor.

Muzeul de Artă Cluj-Napoca   http://www.macluj.ro

Susține activitatea Modernism.RO printr-o donație.