În premiera in Romania, SURVIVING LIFE, de JAN SVANKMAJER la Festivalul International de Film Experimental Bucuresti (28 noiembrie 2010)

www.expiff.ro

EXPIFF are onoarea de a inchide editia de anul acesta cu SURVIVING LIFE, cel mai recent lungmetraj al legendarului animator experimental ceh JAN SVANKMAJER.

Dupa ce a avut premiera mondiala in urma cu doar doua luni in cadrul prestigiosului Festival International de Film de la Venetia 2010 si premiera britanica acum doua saptamani cu sali pline la Londra, in cadrul BFI London Film Festival, SURVIVING LIFE va fi prezentat in premiera in Romania pe 28 Noiembrie 2010, orele 19.30, la Cinema Scala.

*

“SVANKMAJER este un mare maestru nu numai al tehnicilor inovatoare de animatie, ci si al vietii insasi. In SURVIVING LIFE, il descoperim in culmea fortei sale artistice ca regizor, scenograf si narator.” (“Hollywood Reporter”, Deborah Young)

SURVIVING LIFE este o desfatare vizuala excentrica, bizara si uluitoare.” (Dungeon’s Review)

Acestea sunt doar cateva dintre reactiile pozitive de care cineastul s-a bucurat in unele dintre cele mai prestigioase publicatii de specialitate.

Ultimul film al “alchimistului suprarealismului” JAN SVANKMAJER este un amestec unic de animatie si fictiune, alternand actorii reali cu fotografiile lor animate, pe fundalul fotografiat in alb-negru al cladirilor cehe. Inspirat direct din propriile vise ale regizorului, filmul este o poveste complexa, cu multe niveluri, despre imbatranire, dragoste, sex, copilarie, traume si vise, intrand in analiza freudiana si jungiana si impregnata de o doza sanatoasa de perversitate.

Protagonistul Eugene duce o viata dubla: una reala – viata sa cand e treaz, pe care o petrece de multi ani in compania sotiei sale, Milana – si o alta onirica, orele sale de somn fiind dedicate unui vis care revine si evolueaza, despre o frumoasa tanara, Evgenia. Dorind sa poata petrece cat mai mult timp in viata din vis, merge la un psihanalist, care incearca sa-i interpreteze experientele. Pe peretele cabinetului se afla portrete ale lui Freud si Jung, care se anima, cand aplaudand, cand dezaproband, cand disputandu-si interpretarile doctorului…

Fascinanta abordare stilistica (amestecul inovator de animatie si fictiune realista) – care, glumeste SVANKMAJER in introducerea filmului, rezulta din lipsa fondurilor si a adus economii importante din catering, – ofera libertate in realizarea unor colaje de o fantezie debordanta, amintind de opera unor cunoscuti artisti suprarealisti (Dalí, Ernst, Buñuel). Viziunea lui SVANKMAJER se manifesta aici in toata splendoarea sa suprarealista, in aspectul bizar amuzant al filmului, realizat prin folosirea de decupaje din fotografiile actorilor, care devin animate in fata camerelor. Cateodata, numai fetele actorilor sunt filmate realist, iar restul corpului, nu. Dimensiunile disproportionate ale oamenilor si obiectelor, care nu se limiteaza numai la secventele de vis in sine, dau o impresie de colaj pop art fiecarui moment de pe ecran. Apar femei goale cu capete de gaina, capete umane pe serpi giganti, portrete ale lui Jung si Freud care se palmuiesc si pocnesc reciproc, mere uriase rostogolindu-se pe strada, oua si picioare aruncate constant prin ferestre; toate aduse la viata pe fundalul fotografiilor in alb si negru ale cladirilor cehe.

*

JAN ŠVANKMAJER (n. 1934, Praga) este unul din autorii cheie ai cinematografului experimental contemporan, punct de reper si puternica inspiratie pentru artisti precum Quay Brothers, Tim Burton, Terry Gilliam si altii. De peste 30 ani, realizeaza unele dintre cele mai memorabile si originale filme create vreodata, o combinatie inovatoare intre animatia 3D stop-motion, marionete si fictiune realista. In descendenta suprarealista, SVANKMAJER exploreaza zone precum subconstientul, intuitia, senzorialul. Primul sau film de lungmetraj, ALICE (1987), o adaptare spirituala si subversiva a lucrarii lui Lewis Carol „Alice in tara minunilor”, se deschide cu instructiunea: „Acum trebuie sa inchideti ochii, altfel nu veti vedea nimic!” Viziunea sa trece dincolo de vizibil pentru a deveni un canal de acces catre realitatile interioare ale nebuniei, viselor si irationalului. Cu urmatoarele lungmetraje FAUST, CONSPIRATORS OF PLEASURE, LITTLE OTIK, LUNACY si filmul cel mai recent, SURVIVING LIFE, SVANKMAJER a mers mai departe cu provocarea limitelor dintre animatie si fictiune realista, desavarsindu-si viziunea profund originala. Diversitatea creatoare a lui JAN ŠVANKMAJER depaseste limitele filmului, mergand catre zona artelor vizuale, sculpturii, picturii, prozei si poeziei. Lucrarile sale, in cinema, arte vizuale sau literatura, poarta amprenta Grupului Suprarealist Ceh (ŠVANKMAJER fiind unul din cei mai activi membri ai acestuia).

*

Festivalul International de Film Experimental Bucuresti este organizat de Fundatia  Culturala Art-Promo si sustinut de UNATC, UNArte, York University, Institutul Cultural Roman, British Council, Ambasada Regatului Tarilor de Jos, ARCUB, Institutul Cervantes, Institutul Italian de Cultura, Centrul Ceh, Centrul Cultural al Republicii Ungare, Forumul Austriac, Ambasada Suediei, Persona-brands for culture, DesignForge.

Sponsori: JTI, TNT, EVEREST Tipografie, Dacia, Kodak CineLabs Romania, Hotel Moxa, Novotel, Cafe Lente, La Mama, Crama Rotenberg, Shift, Club Control, Kulturhaus.

Parteneri Media: Adevarul, Adevarul literar, Dilema veche, Academia Catavencu, TVR2, 24FUN, Radio Guerrilla, port.ro, anzisoft, OOPS Media, Cinemarx, Modernism.ro, Cinemagia, Zoom, Filmreporter, Apropo.ro, Cinefan, HBO, Feeder, Videofil, Metropotam