Gala de Deschidere EXPIFF  – PETER GREENWAY la Festivalul International de Film Experimental Bucuresti ( 24 noiembrie 2010)

www.expiff.ro

EXPIFF are onoarea de a inaugura editia de anul acesta in prezenta celebrului regizor britanic PETER GREENAWAY. Acesta va prezenta, in premiera in Romania, ultimul sau lungmetraj, REMBRANDT’S J’ACCUSE.

Proiectia va avea loc la Cinema Scala pe 24 Noiembrie 2010, la orele 19.00.

PETER GREENAWAY e un nume emblematic in cinema-ul contemporan, unul dintre cei mai ambitiosi si controversati cineasti ai prezentului.

Influentate de studiile sale de pictura, de teoria structuralismului lingvistic, etnografie şi filozofie, filmele lui PETER GREENAWAY traverseaza adesea teritorii neexplorate,   provocand consecvent limitele si canoanele limbajului cinematografic. GREENAWAY respinge structurile narative conventionale in favoarea unui univers vizual fascinant, a unui erotism provocator si a unei tensiuni emotionale captivante.

Nominalizat cu regularitate la festivaluri prestigioase, precum Cannes, Veneţia sau Berlin, Greenaway este autorul unei opere impresionante: 12 lungmetraje şi 50 de scurtmetraje şi filme documentare, expozitii, instalatii video, VJ performance-uri, picturi, carti, librete de opera.

www.petergreenaway.info

PETER GREENAWAY ne va introduce personal in universul sau fascinant in cadrul unui MASTERCLASS pe tema “Cinema is Dead, Long Live the Cinema”, care va explora profundul impact pe care noile tehnologii digitale il au asupra limbajului cinematografic si artelor vizuale. MASTERCLASS-UL se va adresa atat studenţilor de la universitatile de film si arte vizuale, cat si publicului larg si va avea loc la acelasi Cinema Scala, pe 24 Noiembrie 2010.

REMBRANDT’S J’ACCUSE

“Fascinant de la început şi până la sfârşit, ‘REMBRANDT’S J’ACCUSE combină toate preocuparile cinematografice si artistice ale lui Greenaway… O calatorie unica prin istoria artei.”(Screen Daily)

“REMBRANDT’S J’ACCUSE este o docudrama captivanta cu teorii ale conspiratiei picante şi investigatii judiciare demne de serialele politiste de cea mai buna calitate.”(Variety)

“Nu e necesar sa pretuiesti arta ca sa iti placa REMBRANDT’S J’ACCUSE” (The Hollywood Reporter)

Acestea sunt doar cateva dintre reactiile extrem de pozitive de care s-a bucurat in unele dintre cele mai prestigioase publicatii ale criticii de specialitate.

Prezentat in festivaluri internationale de film renumite precum IDFA Amsterdam 2008, HOT DOCS Toronto 2009, Rome 2008, Pusan 2008, San Francisco 2009, Seattle 2009, Hong Kong 2009 si multe altele, REMBRANDT’S J’ACCUSE este o docu-drama eseistica, o demonstratie abila a fortei de manipulare a imaginii. Critica acida a lui GREENAWAY la adresa analfabetismul vizual din ziua de astazi se manifesta printr-o investigatie a celebrei picturi a lui Rembrandt, “Rondul de noapte”. GREENAWAY explica fundalul, contextul, conspiratia, crima si motivele tuturor celor 34 de personaje pictate care au conspirat sa ucida pentru scopuri personale; arata privitorului diverse “dovezi” care pot fi gasite in “Rondul de noapte”, dar pe care nimeni nu le-a mai observat vreodata. Ca si in apreciatul serial american CSI (Crime Scene Investigation), GREENAWAY stie cum sa faca credibile dovezile în sprijinul crimei, bazandu-si deductiile pe fapte: surse istorice, comparatii cu alte opere de artă care contin mesaje secrete si in special prin sublinierea a numeroase detalii din pictură care nu au mai fost observate pana acum sau care pur şi simplu nu au fost corect interpretate. REMBRANDT J’ACCUSE este o critica la adresa oligarhiei si plutocratiei din Amsterdamul Epocii de Aur si in acelasi timp o meditatie pe tema puterii manipulatoare a imaginii.

REMBRANDT’S J’ACCUSE este o lucrare complementara proiectului NIGHTWATCHING, un ambitios proiect multimedia realizat de PETER GREENAWAY cu ocazia sărbătoririi a 400 de ani de la nasterea lui Rembrandt in 2006. Proiectul cuprinde  lungmetrajul NIGHTWATCHING, o expozitie/instalatie la Rijksmuseum si o piesa de teatru. Proiectul NIGHTWATCHING a fost primul dintr-o serie initiata de GREENAWAY si numită “Noua picturi clasice revizitate” care pana acum include o investigatie a picturii CINA CEA DE TAINA a lui Leonardo da Vinci si, in cadrul Bienalei de la Veneţia 2009, a NUNTII DIN CANA a lui Paolo Veronese.

Mai multe informatii pe website-ul filmului : http://rembrandt.submarine.nl/

Festivalul Internaţional de Film Experimental Bucureşti este organizat de Fundatia Art-Promo si susţinut de UNATC, UNArte, York University, Institutul Cultural Roman, British Council, Ambasada Regatului Tarilor de Jos, Institutul Cervantes, Institutul Italian de Cultura, Centrul Ceh, Centrul Cultural al Republicii Ungare, Forumul Austriac, Ambasada Suediei, Persona-brands for culture, DesignForge

Sponsori: JTI, TNT, EVEREST Tipografie, Dacia, Kodak CineLabs Romania, Hotel Moxa, Novotel, Cafeneua Lente, La Mama, Crama Rotenberg, Shift, Club Control, Kulturhaus

Parteneri Media: Adevarul, Adevarul literar, Dilema veche, Academia Catavencu, TVR2,  24FUN, Radio Guerrilla, port.ro, anzisoft, OOPS Media, Cinemarx, Modernism.ro, Cinemagia, Zoom, Filmreporter, Metropotam, Cinefan, Hbo, Feeder, Videofil, Apropo.ro