Cultură balneară în Ținutul Sării

vernisaj

Cu șase ani în urmă Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București a inițiat o serie de expoziții legate de istoria culturii balneare, prezentând publicului Borsecul montan (2019), localitatea Fonyód de pe malul Lacului Balaton (2020), Băile Herculane acoperită de patina timpului (2021), băile-monument ale Budapestei (2022) și portul maritim Fiume cu stațiunile balneare Opatija și Crikvenica (2023). Expoziția din acest an prezintă cultura balneară în Ținutul Sării, se deschide pe data de 26 martie 2024, ora 19.00 la sediul Institutului Liszt din București (str. Gina Patrichi 8).

Expoziția prezintă băile din Ținutul Sării. Aici, cultura balneară s-a statornicit întâi la Băile Corund, într-o stațiune balneară care în lungul secolului al XIX-lea a funcționat mai degrabă ca stațiune de importanță locală-regională. Dezvoltarea stațiunii Sovata Băi a luat avânt mai târziu, totuși, până în anii 1910 a devenit una din cele mai importante stațiuni din Transilvania, ulterior scena turismului de masă – lacul heliotermic Ursul fiind o senzație mondială și emblema primordială a localității și astăzi. Praidul renumit pentru salina sa, a luat înfățișarea de stațiune de fapt de-abia după Primul Război Mondial – prin istoria sa se poate reflecta cultura balneară a localităților miniere.

Expoziția oferă o imagine amplă a evoluției culturii balneare din regiune din era iluminismului până în 1989: rezumatele istoriei balneare pe epoci sunt prezentate în ordine cronologică, oferind posibilitatea de a urmări procesul de îmburghezire a societății transilvane și, ca parte a acesteia, a societății din Ținutul Sării. Între aceste rezumate se intercalează elemente expoziționale care evocă detalii incitante ale culturii balneare: cerdace pe Dealul Sării, regina teatrului maghiar Jászai Mari și Regina Maria a României, pitici și urși.

Expoziția va fi vernisată de curatorul MIKLÓS Alpár.

Curator: MIKLÓS Alpár

Lector toponimie: BARTOS-ELEKES Zsombor

Traducere: BARA Hajnal

Expoziția se bazează în principal pe colecția lui MÁRTON Zoltán Ernő, MIKLÓS Alpár și PÁL Imre.

La realizarea expoziției au contribuit cu materiale sursă următoarele persoane și instituții:

Muzeul de Aragonit, Corund; Societatea Geografică Cholnoky Jenő, Cluj-Napoca; Deák Csaba; Muzeul Haáz Rezső, Odorheiu Secuiesc; Hegedűs László; Biblioteca Centrală Universitară, Cluj-Napoca; Muzeul Geografic Maghiar, Érd; Centrul Național al Cinematografiei, București; Biblioteca Națională Széchényi, Budapesta; Szolláth Hunor; Formația Tokos.

Expoziția poate fi vizitată până pe data de 16 aprilie.