Muzeul de Arta Cluj-Napoca, in parteneriat cu Colegiul Noua Europa, Bucuresti si City Plaza Cluj-Napoca, are placerea sa va invite joi, 11 noiembrie, ora 18:00, la conferinta sustinuta de duo-ul artistic subREAL, format din Calin Dan (Amsterdam) si Iosif Kiraly (Bucuresti), cu titlul „subREAL – TREI etape”.

Conceput ca un proiect colaborativ, subREAL este infiintat in 1990 de catre Calin Dan si Dan Mihaltianu la Bucuresti, celor doi alaturandu-se foarte curand Iosif Kiraly. Cei trei initiaza o serie de proiecte expozitionale, precum expozitia Draculaland de la Muzeul de Arta din Bistrita din 1992, sau participa la prestigioase evenimente internationale de arta contemporana precum cea de a 2-a editie a Bienalei de la Istanbul din acelasi an. Mediile favorite de expresie artistica ale grupului sunt fotografia, instalatia, video sau performance. In 1993, Dan Mihaltianu paraseste grupul, optand pentru o cariera independenta, in timp ce Calin Dan si Iosif Kiraly decid continuarea colaborarii la nivel artistic. Un moment crucial pentru cei doi il reprezinta rezidenta artistica din 1995-1996 de la Kunstlerhaus Bethanien Berlin si proiectele realizate in acea perioada care impun definitiv grupul in sistemul artistic international. Ulterior rezidentei de la Berlin, urmeaza, pentru subREAL, o perioada extrem de fasta constand in participarea la numeroase expozitii gazduite de institutii precum Museum of Contemporary Art din Chicago (1995), Neuer Berliner Kunstverein din Berlin (1996), Institute of Contemporary Art din Philadelphia (1996), Manifesta 1 / Kunsthal Rotterdam (1996), Akademie Schloss Solitude din Stuttgart si Berlin Biennale / Postführamt din Berlin (1998), perioada ce culmineaza cu participarea la Bienala de la Venetia din 1999, in cadrul Pavilionului Romaniei.

Includerea subREAL in majoritatea expozitiilor dedicate artei contemporane din centrul si estul Europei la trecerea in mileniul trei, expozitii ca Bukarest nach ’89. Kunst in Rumänien heute, Ludwig Forum für Internationale Kunst din Aachen (1997), After The Wall, Moderna Museet din Stockholm (1999), L’autre moitié de l’Europe, Galérie Nationale du Jeu de Paume din Paris si 2000 +. Arteast Collection, Moderna Galerja din Ljubljana (2000), Balkania, Neue Gallerie din Graz (2002) sau Blood and Honey, Sammlung Essl – Kunst der Gegenwart din Vienna (2003) evidentiaza rolul jucat de duo-ul artistic in reconfigurarea scenei internationale de arta contemporana dupa caderea Zidului Berlinului. Marturie pentru influenta exercitata de subREAL stau si numeroasele prelegeri sustinute de Calin Dan si Iosif Kiraly la invitatia unor institutii precum Gerrit Rietveld Akademie din Amsterdam (Olanda), Photo & Film Academy din Göteborg (Suedia) sau Kunstakademie din Stuttgart (Germania).

Dupa douazeci de ani de intensa activitate artistica in tara si in strainatate, prelegerea „subREAL – TREI etape” de la Muzeul de Arta Cluj-Napoca sustinuta de Calin Dan si Iosif Kiraly reprezinta, in mod inevitabil, un bilant al proiectului colaborativ initiat in 1990. Reevaluarea propriului demers artistic din perspectiva anului 2010, precum si a rolului jucat de subREAL in lumea artei contemporane romanesti si internationale de dupa 1989, este o sarcina asumata constient de duo-ul artistic. Iar intalnirea cu publicul clujean este, fara indoiala, o etapa importanta a acestui proces.