conferinţă & dezbatere

Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului „Elie Wiesel”

Str. Vigilenţei nr. 3, sector 5, Bucureşti

Marţi, 9 noiembrie 2010, ora 16:30

Ascensiunea mişcărilor de extremă dreaptă a însemnat începutul unei perioade de coşmar pentru minorităţi etnice, religioase şi sexuale din Europa. Pe 9 noiembrie 1938 a avut loc pogromul naziştilor cunoscut în istorie sub numele de Noaptea de Cristal. În numeroase localităţi germane şi austriece casele şi magazinele evreilor au fost devastate, evreii fiind umiliţi, bătuţi şi duşi în lagăre de concentrare.  Deportările începute încă din 1935 au atins apogeul în această noapte, însă au continuat până în anul 1945.

În România, politica naţionalistă, antisemită şi de discriminare rasială dusă de guvernul Ion Antonescu a distrus comunitatea evreiască, puţinii supravieţuitori refugiindu-se în afara ţării. Deasemenea, alături de evrei, din România au fost deportaţi romi. Holocaustul reprezintă un moment dramatic al istoriei naţionale, o lecţie absurdă şi dură, care demonstrează unde se poate ajunge din cauza discriminării şi lipsei de toleranţă.

Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, organizează pe 9 noiembrie 2010, la ora 16 :30, cu ocazia Zilei Internaţionale Împotriva Fascismului şi Antisemitismului, o conferinţă, urmată de o dezbatere în care se vor dezbate aspecte actuale ale disctriminării.

Parteneri: Centrul pentru Monitorizarea si Combaterea Antisemitismului din Romania, ACCEPT, Centrul de Studii Rome, SPER, UNITED

Parteneri media: ArtClue, Modernism, TATAIA

Program

Moderator– Alexandru Florian

16: 30 Deschidere  – dr. Alexandru Florian, director executiv INSHR-EW

16: 45  Semnificaţia istorică a zilei de 9 noiembrie – dr.George Voicu, şef secţie cercetare INSHR-EW

17: 00  Un martor al antisemitismului din România, Liviu Beris, Preşedintele AERVH

17: 15 Manifestări antisemine pe internet – drd Marius Drăghici (CMCA)

17: 30 Romii în Europa. Cazul Franţei drd Petre Petruţ

17: 45 Discriminarea de gen şi extrema dreaptă Eugen Crai (ACCEPT)

18 – 19:30  – Dezbatere – Ce putem face?