Ștefan Câlția / Cești cu plante de pe deal

Collectors preview:  joi, 4 noiembrie între orele 15:00-21:30 și vineri, 5 noiembrie între orele 12:00 și 16:30

Conferinţă de presă și discuție cu Ștefan Câlția, Ana Wagner și Matei Câlția:    vineri , 5 noiembrie, ora 17.00

Vernisaj: vineri , 5 noiembrie, ora 18.00

Perioada de vizitare: 6 noiembrie 2010 – 29 ianuarie 2011

Expozitia este deschisă după urmatorul program: joi, vineri, sâmbătă orele 16:00-20:00

Galeria Posibilă vă invită vineri, 5 noiembrie 2010, ora 18 la deschiderea expoziției Ștefan Câlția / Cești cu plante de pe deal. Curatoriată Matei Câlția expoziția se construiște în jurul unui proiect inedit atât pentru artist cât și îndrăznim să spunem pentru scena artistică din România.

Ștefan Câlția și portelanul pictat de la Wagner arte frumoase și povești

Oarecum firească pentru cei ce îi cunosc opera, legătura dintre Ștefan Câlția și vasele pictate așteptau provocarea de a iesi din suprafața pictată a tablourilor. Minuția și bucuria cu care picteaza plante, pahare de glăjărie, vase de porțelan sau fructe fac adesea din naturile sale statice adevarate alaiuri in care obiectele rânduite pe etajere devin personaje, formele si decoratia lor definindu-le individualitatea. Veșmintele personajelor si vasele de portelan sunt in tablourile sale suprafetele predilecte pentru un desen vegetal ritmat bidimensional de inspiratie cel mai adesea bizantina. Ritmurile pe care le creeaza  dau nastere unei texturi noi, unice, de vegetal.

Atelierul de creatie Wagner si-a propus sa invite, artisti importanti pentru a realiza o colectie de obiecte din portelan pictat manual. Ideea s-a nascut vazand cum procedeaza marile manufacturi de portelan din Europa care invita periodic mari artisti pentru a crea colectii inedite. Artistul invitat exploreaza astfel teritorii noi in creatia sa iar universul portelanului se imbogateste cu amprenta unui mare creator.

“Prezenta lui Ștefan Câlția alaturi de atelierul de creatie Wagner ne-a inspirat si ne-a intarit  increderea in a duce mai departe ceea acest unic si rafinat proiect” declară Ana Wagner .

Expoziția “Cești cu plante de pe deal”

Expozitia reuneste toate cele peste optzeci de obiecte de portelan creeate de Ștefan Câlția in ultimii doi ani si reprezinta un moment deosebit atat pentru creatia artistului cat si pentru domeniul picturii pe portelan de la noi.  Pe lângă acestea expoziția prezintă și o serie de desene cu plante și vase, asezate într-o atmosferă plină de parfum și natural.  Deasemenea special pentru expoziție Ștefan Câlția a realizat și un tiraj de 40 de litografii.

Despre atelierul Wagner, magazin și salon de prezentare:

Situat pe Bd Carol la nr 39, magazinul “Wagner – arte frumoase si povesti” a fost deschis la inceputul anului 2006. De mai bine de patru ani, magazinul reprezinta un reper atit pentru cei care vor sa achizitioneze cadouri unicat sau personalizate cit si pentru cei care vor sa faca un popas si vor sa admire un colt de frumos.

De la deschiderea magazinului și până astăzi “Wagner – arte frumoase si povesti” și-a prezentat colectiile de portelanuri in cadrul unor evenimente, vernisaje de exceptie. Amintim “Colectia de dantele” de la Hotel Novotel 2008, “Colectia Vesela” – de la Opera 2009, lansarea primei serii de bijuterii unicat Wagner 2009 si lansarea colectiei de Craciun a anului 2010 intitulata “Visul unei nopti de iarna” la Maison de la Porcelaine in Cotroceni.

Salonul de prezentare “Maison de la Porcelaine” a fost deschis recent (Cotroceni, str Dr Staicovici, nr 19) si prezinta tot ce este nou in colectiile Wagner precum si atelierul de creatie. Salonul este o mica galerie unde portelanul este ridicat la rang de arta. Vizitatorii nostri au ocazia sa admire, mult mai pe indelete, portelanuri unicat sau in serie limitata, pictate manual. Clientii si prietenii pot vedea cum se decoreaza obiectele din portelan, pot sa ia parte la cursurile de pictura tinute de artistii atelierului, sa frecventeze evenimente culturale sau, pur si simplu, sa savureze o ceasca de ceai pe terasa salonului.

Despre Galeria Posibilă

Înfiinţată în 2003 de către Matei Câlţia, Galeria Posibilă este o iniţiativă privată care a luat naştere cu scopul de a sprijini şi promova o generaţie tânără de artişti: organizarea de expoziţii şi vânzarea sunt verigi într-o serie de acţiuni care merg până la producţia efectivă de lucrări noi.  Începând cu 2007 proiectele desfăşurate au implicat tot mai mult artişti care lucrează cu medii precum fotografia și video. De asemenea interesul spre carte și obiect tipărit este unul major astfel, au apărut cataloage gândite ca obiecte în sine. Printre acestea, Groapa de gunoi – în care fotografiile până atunci necunoscute ale lui Ion Dumitriu din anii 70 intră în dialog cu relatări ale unor importanți scriitori, artiști ori istorici despre acea perioadă a României comuniste, Situaţii – un inventar al artei angajate social aşa cum a fost practicată de Matei Bejenaru din 1993 şi până azi, şi Steampunk autochrome – ultima serie de fotografii a lui Nicu Ilfoveanu. Retrospectiva Dan Perjovschi – Chestii Tipărite de la Galeria Posibilă, și itinerată mai apoi la Muzeul de Artă din Cluj, a fost deasemenea acompaniată de o carte de artist București, Brussel, Chișinău ce completa discursul politico-ironic al artistului. Cea mai recentă publicație, Petite Histoire, este o călătorie prin fotografia anonimă, autorii Matei Câlția, Eugen Gustea, Nicu Ilfoveanu, Magda Radu și Oana Tănase au realizat o selecție de imagini pline de viață și surprinzătoare, noncomformiste fie și din greșeală, o colecție de posibili precursori ai fotografiei de artă în România. În ce privește publicațiile despre Ștefan Câlţia, cea mai recentă “Desene pentru Herina”, a însemnat o dublă provocare de a prezenta expoziția de desene a cunoscutului artist împreună cu monumentul de arhitectură romanică de la Herina, ceea ce ne-a pus in situația de a produce o carte a cărei parcurgeri se face mai degrabă prin privitul de aproape și departe decât prin răsfoire.

Wagner – arte frumoase și povești împreună cu Galeria Posibilă vă invită să descoperiți cea mai pretioasă colecție de porțelanuri pictate manual a anului 2010, semnată Ștefan Câlția