Ștefan Câlția / Cești cu plante de pe deal
Collectors preview: joi, 4 noiembrie între orele 15:00-21:30 și vineri, 5 noiembrie între orele 12:00 și 16:30
Conferinţă de presă și discuție cu Ștefan Câlția, Ana Wagner și Matei Câlția: vineri , 5 noiembrie, ora 17.00
Vernisaj: vineri , 5 noiembrie, ora 18.00
Perioada de vizitare: 6 noiembrie 2010 – 29 ianuarie 2011
Expozitia este deschisă după urmatorul program: joi, vineri, sâmbătă orele 16:00-20:00
Galeria Posibilă vă invită vineri, 5 noiembrie 2010, ora 18 la deschiderea expoziției Ștefan Câlția / Cești cu plante de pe deal. Curatoriată Matei Câlția expoziția se construiște în jurul unui proiect inedit atât pentru artist cât și îndrăznim să spunem pentru scena artistică din România.
Ștefan Câlția și portelanul pictat de la Wagner arte frumoase și povești
Oarecum firească pentru cei ce îi cunosc opera, legătura dintre Ștefan Câlția și vasele pictate așteptau provocarea de a iesi din suprafața pictată a tablourilor. Minuția și bucuria cu care picteaza plante, pahare de glăjărie, vase de porțelan sau fructe fac adesea din naturile sale statice adevarate alaiuri in care obiectele rânduite pe etajere devin personaje, formele si decoratia lor definindu-le individualitatea. Veșmintele personajelor si vasele de portelan sunt in tablourile sale suprafetele predilecte pentru un desen vegetal ritmat bidimensional de inspiratie cel mai adesea bizantina. Ritmurile pe care le creeaza dau nastere unei texturi noi, unice, de vegetal.
Atelierul de creatie Wagner si-a propus sa invite, artisti importanti pentru a realiza o colectie de obiecte din portelan pictat manual. Ideea s-a nascut vazand cum procedeaza marile manufacturi de portelan din Europa care invita periodic mari artisti pentru a crea colectii inedite. Artistul invitat exploreaza astfel teritorii noi in creatia sa iar universul portelanului se imbogateste cu amprenta unui mare creator.
“Prezenta lui Ștefan Câlția alaturi de atelierul de creatie Wagner ne-a inspirat si ne-a intarit increderea in a duce mai departe ceea acest unic si rafinat proiect” declară Ana Wagner .
Expoziția “Cești cu plante de pe deal”
Expozitia reuneste toate cele peste optzeci de obiecte de portelan creeate de Ștefan Câlția in ultimii doi ani si reprezinta un moment deosebit atat pentru creatia artistului cat si pentru domeniul picturii pe portelan de la noi. Pe lângă acestea expoziția prezintă și o serie de desene cu plante și vase, asezate într-o atmosferă plină de parfum și natural. Deasemenea special pentru expoziție Ștefan Câlția a realizat și un tiraj de 40 de litografii.
Despre atelierul Wagner, magazin și salon de prezentare:
Situat pe Bd Carol la nr 39, magazinul “Wagner – arte frumoase si povesti” a fost deschis la inceputul anului 2006. De mai bine de patru ani, magazinul reprezinta un reper atit pentru cei care vor sa achizitioneze cadouri unicat sau personalizate cit si pentru cei care vor sa faca un popas si vor sa admire un colt de frumos.
De la deschiderea magazinului și până astăzi “Wagner – arte frumoase si povesti” și-a prezentat colectiile de portelanuri in cadrul unor evenimente, vernisaje de exceptie. Amintim “Colectia de dantele” de la Hotel Novotel 2008, “Colectia Vesela” – de la Opera 2009, lansarea primei serii de bijuterii unicat Wagner 2009 si lansarea colectiei de Craciun a anului 2010 intitulata “Visul unei nopti de iarna” la Maison de la Porcelaine in Cotroceni.
Salonul de prezentare “Maison de la Porcelaine” a fost deschis recent (Cotroceni, str Dr Staicovici, nr 19) si prezinta tot ce este nou in colectiile Wagner precum si atelierul de creatie. Salonul este o mica galerie unde portelanul este ridicat la rang de arta. Vizitatorii nostri au ocazia sa admire, mult mai pe indelete, portelanuri unicat sau in serie limitata, pictate manual. Clientii si prietenii pot vedea cum se decoreaza obiectele din portelan, pot sa ia parte la cursurile de pictura tinute de artistii atelierului, sa frecventeze evenimente culturale sau, pur si simplu, sa savureze o ceasca de ceai pe terasa salonului.
Despre Galeria Posibilă
Înfiinţată în 2003 de către Matei Câlţia, Galeria Posibilă este o iniţiativă privată care a luat naştere cu scopul de a sprijini şi promova o generaţie tânără de artişti: organizarea de expoziţii şi vânzarea sunt verigi într-o serie de acţiuni care merg până la producţia efectivă de lucrări noi. Începând cu 2007 proiectele desfăşurate au implicat tot mai mult artişti care lucrează cu medii precum fotografia și video. De asemenea interesul spre carte și obiect tipărit este unul major astfel, au apărut cataloage gândite ca obiecte în sine. Printre acestea, Groapa de gunoi – în care fotografiile până atunci necunoscute ale lui Ion Dumitriu din anii 70 intră în dialog cu relatări ale unor importanți scriitori, artiști ori istorici despre acea perioadă a României comuniste, Situaţii – un inventar al artei angajate social aşa cum a fost practicată de Matei Bejenaru din 1993 şi până azi, şi Steampunk autochrome – ultima serie de fotografii a lui Nicu Ilfoveanu. Retrospectiva Dan Perjovschi – Chestii Tipărite de la Galeria Posibilă, și itinerată mai apoi la Muzeul de Artă din Cluj, a fost deasemenea acompaniată de o carte de artist București, Brussel, Chișinău ce completa discursul politico-ironic al artistului. Cea mai recentă publicație, Petite Histoire, este o călătorie prin fotografia anonimă, autorii Matei Câlția, Eugen Gustea, Nicu Ilfoveanu, Magda Radu și Oana Tănase au realizat o selecție de imagini pline de viață și surprinzătoare, noncomformiste fie și din greșeală, o colecție de posibili precursori ai fotografiei de artă în România. În ce privește publicațiile despre Ștefan Câlţia, cea mai recentă “Desene pentru Herina”, a însemnat o dublă provocare de a prezenta expoziția de desene a cunoscutului artist împreună cu monumentul de arhitectură romanică de la Herina, ceea ce ne-a pus in situația de a produce o carte a cărei parcurgeri se face mai degrabă prin privitul de aproape și departe decât prin răsfoire.
Wagner – arte frumoase și povești împreună cu Galeria Posibilă vă invită să descoperiți cea mai pretioasă colecție de porțelanuri pictate manual a anului 2010, semnată Ștefan Câlția
Stefan Caltia, unul care la pupacit la dorsal pe anomalia de Baba si care ia dat casa si pe care la insurat, si la ajutat sa devina marele pictor cu barba talentului nemarginit. Matei Caltia un gras complexat si fara pic de talent caruia normal, taticul marele kitschoman la bagat la Scoala de arte degenerate, ca de, trebuia si burtica sa faca ceva. Ana Wagner intrata la fel datorita lu Santa Claus Caltia la arte si care “sarmana” n-avea nici cea mai mica ideie despre pictura. Asa ca normal s-a apucat de pifturit cescoace. Nicu Ilfoveanu, unul ptr care tasu , celalalt mare analfabet artistic Sorin Ilfoveanu, a infiintat sectia foto video de la Universitatea de arte degenerate. De altfel nu ar fi intrat la nici o alta sectie la arte care necesita putin mai multa munca decat sa apesi pe un buton si sa te crezi Helmut Newton sau Tom Waits 😉 Si toate acestea ptr ca aia de la foto video de la ATF l-au trimis acasa sa-i recite poezii lu tasu. Fratilor revenitiva si nu mai scrieti articole despre sobolani pentru ca nu vor lasa in urma lor altceva decat ciuma. Cum vreti ca acea tara sa isi schimbe vreodata mentalitatea atat timp cat kitchurile arhaice sunt promovate la nivel de arta. Caltia si Ilfoveanu au fost 2 oportunisti, nu e de ajuns ca au fost facuti sa para “mari maestri” intr-un comunism plin de analfabeti bolnavi?! Lasati-i sa sucumbe incet si sigur nimeni nu isi va mai aminti vreodata de ei. Din pacate progeniturile lor, epigoniile de azi isi desfasoara o activitate “infloritoare” in asa zisa arta romaneasca. E atat de simplu sa intelegi ce se intampla in arta din Romania, exemplu il dau politicienii romani, care ca si fosti pup-in-curisti comunisti, acum se vad preschimbati in salvatorii Romaniei. Potlogarii si oamenii josnici s-au incalzit si inteles intotdeauna intre ei.
pentru love, pentru mereu…pun pariu ca esti un frustrat, sarac, fara talent, nerealizat, ce sta acasa si nare (ca sa urmez gramatica de analfabet ce o practici fara jena) ce face. cred ca stai pe gugal si mai cauti informatii care sa te conduca la un piscot oferit de marii maestrii la vernisaje. sper ca “scufita rosie” sa nu se intalneasca vreodata cu un nefericit ca tine. amara-i viata ! propun sa incepi sa faci miscare in aer liber, ca ajuta la eliberarea serotoniei de care se pare ca duci mare lipsa. apoi poti sa faci si lucruri utile si placute care sa te faca sa vezi ca viata e frumoasa. un “la vie en rose” iti dorim si succesuri
Pacat ca doar atat mai pot scrie unii dintre noi.Invective…De ce ? Asta este ce s-a invatat la scoala de dupa ’89 ? nu este sanatoasa aceasta manifestare , cred eu.Eu fiind un simplu observator in fond.St.Caltia …I-am vazut parte din lucrar.Au viziune.Din punctul meu de vedere.Nu stiu ce ar trebui mai mult.Arta care sa placa obligatoriu ? Tuturor ? Gustul pentru frumos se cultiva.Ce vrem sa facem cu si prin aceste invective. Credeti ca multi au auzit de Baba si elevii lui ? Este o zona restransa ca interes si tentele politice mi se par desuete. Calia este un poet al picturii contemporane.O sa fie chiar totul pe Ipod si Iphone ?Trebuie cultivata poezia si natura .Caltia incearca o varaianta valoroasa ,cred.Nu amesteca frustrarile cu exprimarea artistica. Nu trebuie sa ne detestam intre noi ! Nu inteleg de unde ura asta nationala ? Este din afara,oare? Trist ar fi daca ne caracterizeaza ca structura umana….Nimic nu ne mai poate ajuta in acest caz. Restul sunt fasoane post decembriste.Suntem exact ce meritam sa fim.Nu ce ne dorim sau speram.