Dezbatere si expozitie despre istoria comunitatilor evreiesti din Europa Centrala si de Est

Vineri, 5 noiembrie 2010, de la ora 17.00, la Institutul Cultural Roman (Aleea Alexandru 38, Bucuresti) va avea loc o dezbatere sub genericul Totul a inceput la Arad. Povestile unor concetateni/ It all started in Arad. Centropa. Old stories and new media.

La intalnire va fi prezent domnul Edward Serotta, directorul CENTROPA Viena,  jurnalist, fotograf si realizator de film, specializat in studiul istoriei evreilor din Europa Centrala si de Est.

Alaturi de domnul Edward Serotta, la dezbatere vor participa doamna Felicia Waldman, director al Fundației Idee si conferentiar la Centrul Goldstein Goren al Universitatii Bucuresti, domnul Mihai Chioveanu, istoric, conferentiar la Facultatea de Stiinte Politice din cadrul Universitatii Bucuresti si  doamna Anca Ciuciu, coordonator Centropa Romania si cercetator la Centrul pentru Studiul Istoriei Evreilor din Romania – Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania (CSIER – FCER).

Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Roman, la initiativa ICR Viena, in parteneriat cu CENTROPA (Central Europe Center for Research and Documentation), Fundatia Idee si Facultatea de Stiinte Politice a Universitatii Bucuresti.

“Am format o echipa si am creat un concept nou in istoria orala evreiasca: decat sa facem interviuri despre cum au murit familiile evreiesti in Holocaust, vroiam sa stim cum au trait – inainte, in timpul Holocaustului si dupa aceea (…). Centropa este intr-o cursa contra timpului, facand tot posibilul pentru a pastra memoria Europei evreiesti si, in acelasi timp, istoria Romaniei.” Edward Serotta

Edward Serotta este autorul volumelor Out of the Shadows, Survival in Sarajevo si Jews, Germany, Memory, precum si a numeroase articole pentru Time Magazine, The L.A.Times, The Washington Post. A fondat CENTROPA în 2000.

Expozitia de fotografie CENTROPA va fi deschisa in perioada 1 – 12 noiembrie.

www. http://www.icr.ro/centropa