Pe 20 octombrie 2010, la sediul Fundaţiei Bienalei de la Veneţia a avut loc reuniunea pregătitoare a celei de-a 54-a ediţii a Bienalei de Artă, care se va desfăşura în perioada 4 iunie – 27 noiembrie 2011. În cadrul întâlnirii, doamna Bice Curiger, curatorul general, a anunţat tema ediţiei din 2011: „ILLUMInations” (it. „ILLUMInazioni“).

„Bienala reprezintă cel mai important forum pentru cunoaştere si iluminare a noilor tendinţe în artele vizuale. Astfel, titlul celei de-a 54-a ediţii a Bienalei, «ILLUMInations», reflectă tocmai importanţa acestor tendinţe într-o lume globalizată. Mă interesează în mod special nerăbdarea multor artişti contemporani de a stabili un dialog cu publicul şi de a pune în discuţie convenţiile cu care este privită arta contemporană. […] Termenul nations (naţiuni) din titlu se referă în mod simbolic la recentele evenimente de pe scena internaţională a artelor vizuale, unde se formează grupuri de artişti reprezentând o mare diversitate de activităţi şi tendinţe locale. Sunt adepta ideii unei Bienale cu Pavilioane naţionale, întrucât reprezintă pentru artişti o ocazie excepţională de dialog” a afirmat în cadrul reuniunii doamna Curiger.

România va participa la ediţia de anul viitor a Bienalei de Artă de la Veneţia cu două proiecte naţionale: unul în Pavilionul României din Giardini di Castello şi altul în Noua Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia. În acest sens, instituţiile româneşti organizatoare – Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Institutul Cultural Român şi Ministerul Afacerilor Externe – au anunţat în cursul lunii septembrie a.c. lansarea concursului de proiecte pentru cele două spaţii menţionate. Regulamentul poate fi consultat aici: www.icr.ro/concurs-bienala-venetia-2011

Documentaţiile scrise ale proiectelor vor fi alcătuite în limba română şi în limba engleză, urmând să fie depuse până pe data de 3 decembrie 2010, ora 14.00, la sediul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional.

Detalii: www.labiennale.org

Contact: Biroul de Presă al ICR, 031 7100 622, [email protected]