25 octombrie – 4 noiembrie 2010

Expun: Marilena Murariu, Ioana Crăciun Dobrescu, Sanda Buţiu, Simion Crăciun, Mihai Sârbulescu

„ …fantânile de piatră, casele pitoreşti, pridvoarele sau geamlâcurile zăbrelite pentru cadânele tabu, tătăroaice cu cobiliţa ducând apa, geografii caligrafice, maldăre de estetică, de motive şi de teme plastice, de revelaţii – până într-acolo că Balcicul s-a identificat material cu pictura.”

St. Roll, 1934

Considerat în perioada interbelică, o adevărată Mecca a artiştilor plastici, Balcicul, micul oraş de pe coasta Mării Negre, strângea în fiecare vară nu mai puţin  de 150 de pictori.

Elite Art Club UNESCO a iniţiat o succesiune de tabere de pictură în această mică localitatea bulgărească, rămasă în memoria artistică şi emoţională a intelectualităţii româneşti, graţie rolului jucat în viaţa pictorilor dintre cele două războaie (ex.: Tonitza, Ghiaţă, Steriadi, Muntzer, Pallady, Dărăscu), dar şi a personalităţii Reginei Maria, artistă ea însăşi şi protectoare a artelor.

Ediţia octombrie-noiembrie 2010 a expoziţiilor Pictori de azi la Balcic va fi vernisată marţi, 26 octombrie 2010, orele 18:30, la Galeria Galateca (Biblioteca Centrală Universitară).

Evenimentul va fi găzduit de către dna. Mihaela Dragomir (preşedinte ELITE ART Club UNESCO), iar invitat special este prof.dr. Doina Păuleanu, critic de artă şi director al Muzeului de Artă din Constanţa.

Vor expune cinci artişti plastici consacraţi: Marilena Murariu, Ioana Crăciun Dobrescu, Sanda Buţiu, Simion Crăciun şi Mihai Sârbulescu. Noutatea acestei ediţii nu rezidă în subiectul abordat, ci în maniera de expresie cu adevărat unică, care evidenţiză,  raportat la personalitatea fiecărui artist, picturalitatea peisajului.

Expoziţia este însoţită de un catalog şi va fi deschisă zilnic, în perioada 25 octombrie-4 noiembrie 2010 , între orele 11.00-19.00, la Galeria Galateca (Biblioteca Centrală Universitară).