text si foto Lucian Muntean

In anul 1900 mosierul Gal a adus din California un puiet de Sequoia Giganteea, cu intentia de a face un mic parc dendrologic   

Mosierul Ioan Gal

La inceputul secolului XX mosierul Ioan Gal detinea o suprafata de 100 de hectare de teren in localitatile Sacuieu si Rogojel, de la poalele Masivului Vladeasa, din Apuseni (jud. Cluj). In anul 1900 Gal a adus din California un puiet de Sequoia Giganteea, cu intentia de a face un mic parc dendrologic, cu diferite specii rare precum pinul negru, zada, larice. De atunci acest parc a ramas mindria localnicilor, chiar daca o parte din arbori au fosta taiati in perioada comunista. Si soarta mosierului a fost nefasta, acesta fiind inchis la Turda, la sfirsitul anilor 40. Cu toate acestea a trait pina la 102 ani.

Conditiile microclimaterice

In nordul Apusenilor, la poalele Masivului Vladeasa, localitatea Rogojel se afla la altitudinea de 1000 m. Microclimatul acestei zone este influentat de fenomenul de inversiune termica, care se produce frecvent. In zilele cu presiune atmosferica ridicata, ceata stagneaza pe vai si depresiuni. Odata cu incalzirea, aceasta se ridica treptat, aerul umed si racoros fiind absorbit de coronamentul arborelui sequoia. Studii recente facute de biologi americani arata ca datorita gravitatiei, gigantul copac nu poate pompa seva prin capilaritate pina la ramurile din virf. Acesta a fost nevoit sa se adapteze si sa preia o parte din apa direct din atmosfera. Este interesant ca aceste conditii sint similare cu cele din California si China, singurele zone de pe Glob, unde Sequoia Giganteea creste natural. Acesta face parte din familia coniferelor , poate ajunge la inaltimi de peste 140m si traieste peste 2000 de ani.

Tinar, chiar daca a trecut de 100 de ani

Exemplarul din Rogojel poate fi socotit tinar, chiar daca a trcut de 100 de ani si coroana a ajuns la aproape 50 de metrii inaltime.

“Parca si acum 60 de ani era la fel de vinjos, cind mergeam cu pruncii de la scoala sa-l visitam“ isi aminteste Rusalim, in virsta de 70 de ani, localnic din Rogojel. “ Acum e protejat de lege, nimeni nu indrazneste sa-l taie, ca de – e mindria noastra”.

Iulie 2002