În perioada 14-17 Octombrie, vă invităm la Festivalul de Film Est European filmEST, care va avea loc la Noul Cinematograf al Regizorului Român (MŢR), Strada Monetăriei 3, sector 1, Bucureşti.

În cadrul filmEST prezentăm o selecţie de 11 producţii recente din Europa de Est, lungmetraje şi documentare, multipremiate la festivalurile internaţionale de film renumite cum sunt cele de la Cannes, Veneţia, Berlin, Festivalul de Film Sundance, dar şi la festivalurile din Varşovia, Sofia, Trieste, Bratislava, Zlin. Selecţia peliculelor indică direcţiile cinematografice pe care merg cei mai apreciaţi cineaşti din Europa de Est. Filmele prezintă subiecte variate, de la poveşti emoţionante despre iubiri tandre, pasiuni, ură, răzbunare, la interviuri realizate cu bucătarii militari din timpul războaielor mondiale sau călătorii iniţiatice, de redescoperire a sinelui şi vieţi distruse de minciună, revoltă şi imposibilitatea de a schimba destinul.

Prima zi din festival este dedicată filmelor documentare. Deschiderea oficială va avea loc Joi, 14 Octombrie, la ora 19:00, cu proiecţia filmului documentar Iubiri Oarbe, care a obţinut la Cannes în 2008 premiul C.I.C.A.E., urmat apoi de Cooking History,o serie de interviuri realizate cu bucătarii militari din armatele europene, în timpul războaielor mondiale şi felul în care au influenţat aceştia cursul istoriei.

A doua zi, odată cu proiecţia peliculei The Belgrade Phantom, vom fi martorii ‘episodului Porsche’, petrecut în 1989 sub guvernarea Tito în Belgrad, când furtul unui Porsche alb provoacă miliţia la o cursă nebunească, noaptea, pe străzile din Belgrad.

Lungmetrajul Cele Trei Maimuţe, i-a adus regizorului turc Nuri Bilge Ceylan, premiul pentru cea mai bună regie, la Cannes, în 2008. Filmul prezintă povestea unei familii gata să se destrame atunci când mici eşecuri duc la minciuni, totul într-o tentativă de a lupta împotriva sorţii.

Tot ce îmi place este înscris în cursa pentru Oscar de anul viitor şi prezintă povestea de dragoste a doi tineri şi înfiinţarea unei formaţii de punk-rock într-o perioadă tensionată din Polonia anilor ‘80, când ţara era afectată de greve generale, iar Partidul Comunist intenţiona să introducă legea marţială.

Micuţii eroi din Cui i-e frică de lup, de Maria Procházková şi Şmecherii, de Andrzej Jakimowski, încearcă să rezolve problemele din lumea oamenilor mari, aşa cum îşi imaginează ei că ar putea fi rezolvate.

Pentru rolul studentei care alege prostituţia ca principală sursă de venit în Micuţa Slovenă, Nina Ivanisin a primit două premii pentru cea mai bună interpretare la Festivalul Mostra de Valencia din Spania şi la Festivalul de Film European Les Arcs, Franţa, 2009.

Lumea e mare, iar salvarea se ascunde după colţ de Stefan Komandarev, este o producţie care a obţinut numeroase distincţii mai ales la festivalurile de film din Europa, având ca subiect călătoria iniţiatică a tânărului Alex şi a bunicului său, înarmaţi în această aventură doar cu un tandem şi un joc de table.

În încheierea festivalului de Duminică, 17 Octombrie, vă aşteptăm la proiecţia peliculei: Iubire şi alte crime de Stefan Arsenijevic, premiată pentru cea mai bună regie la Festivalul Internaţional de Film de la Sofia şi Drumul de Jasmila Zbanic, nominalizat la Ursul de Aur, Berlin, 2010.

Toate filmele sunt prezentate în versiune originală, cu subtitrare în limba română.

Preţul unui bilet întreg este de 10 RON, iar pentru studenţii până în 25 de ani de 7 RON.

Programul integral al evenimentului poate fi accesat şi pe website: www.ncrr.ro şi va fi adăugat zilnic pe facebook la pagina Noul Cinematograf al Regizorului Român.

filmEST este organizat de Asociaţia Culturală Macondo şi Clorofilm.

Parteneri media: LiterNet.ro, feeder.ro, cinemagia.ro, CineFAN.ro, Observator Cultural, Academia Caţavencu, Decât o Revistă, metropotam.ro, modernism.ro, Cărtureşti, RFI, Media, Eurimages.

Pentru informaţii suplimentare ne puteţi contacta la [email protected], sau la numărul: 0725 925 313, persoană de contact: Cătălina Harabagiu, PR, marketing management.

Program FilmEST

Festivalul de Film Est European14 – 17 Octombrie

Noul Cinematograf al Regizorului Român

www.ncrr.ro

Joi  14 octombrie – documentare

19:00  Iubiri Oarbe de Juraj Lehotsky , Slovacia, 77 min. 2008. Documentar.

21:00 Cooking history de Péter Kerekes, Slovacia, Cehia, Austria, Finlanda, 88 min. 2009. Documentar

Vineri  15 octombrie

19:00 The Belgrade Phantom de Jovan B. Todorovic, Serbia, 82 min. 2009. Documentar. Cu: Marko Zivic, Milutin Milosevic

21:00 Cele trei maimuţe de Nuri Bilge Ceylan, Turcia, 109 min. 2008 Dramă. Cu: Yavuz Bingol, Hatice Aslan, Rifat Sungar

23:00  Tot ce îmi place de Jacek Borcuch, Polonia, 95 min., 2009. Dramă. Cu: Mateusz Kosciukiewicz, Olga Frycz

Sâmbătă 16 octombrie

17:00  Cui i-e frică de lup de Maria Procházková, Cehia, 90 min. 2008. Familie/ Aventură. Cu: Jitka Cvancarová, Dorota Dedková

19:00 Şmecherii de Andrzej Jakimowski, Polonia, 95 min. 2007. Dramă. Cu: Damian Ul, Ewelina Walendziak

21:00 Micuţa Slovenă ( 2009) de Damjan Kozole, Slovenia, 90 min., 2009 Dramă. Cu: Nina Ivanisin

23:00  Lumea e mare, iar salvarea se ascunde după colţ de Stefan Komandarev, Bulgaria, 105 min. 2008. Dramă. Cu: Carlo Ljubek, Miki Manojlovic

Duminică 17 octombrie

15:00 Micuţa Slovenă ( 2009) de Damjan Kozole, Slovenia, 90 min., 2009 Dramă. Cu: Nina Ivanisin

17:00 Cele trei maimuţe de Nuri Bilge Ceylan, Turcia, 109 min. 2008 Dramă. Cu: Yavuz Bingol, Hatice Aslan, Rifat Sungar

19:00 Iubire şi alte crime de Stefan Arsenijevic, Serbia, 106 min. 2008. Comedie. Cu: Anica Dobra, Milena Dravic

21:00 Drumul de Jasmila Zbanic, Bosnia şi Herţegovina, Austria, Germania, 100 min. 2010. Dramă. Cu: Zrinka Cvitesic, Leon Lucev, Ermin Bravo

Mai multe informaţii pe www.ncrr.ro, facebook pagina: Noul Cinematograf al Regizorului Român

Preţ bilet întreg: 10 RON

Studenţi până în 25 de ani: 7 RON