Sâmbăta, 9 octombrie a.c., orele 16 va avea loc la Budapesta vernisajul expoziţiei de pictură a artiştilor plastici timişoreni Andreea Foanene şi Filip Petcu, la care vă invităm şi vă aşteptăm cu drag.

Titlul expoziției “Recalling- Arhitectura şi dinamica luminii”

9 octombrie – 3 noiembrie 2010

La “Casa Artelor și Culturii Viranyos” – Budapesta, Str. Szarvas Gabor Nr. 8/b
Vernisaj: sâmbătă, 9 octombrie 2010, orele 16:00

Expun: Andreea Foanene și Filip Petcu, din Timișoara

Prezintă: criticul şi istoricul de artă János Szekernyés, preşedintele Filialei din Timişoara a UAPR

Vă așteptăm să ne onorați cu prezența!

Text de concept al expoziției ” Recalling – Arhitectura şi dinamica luminii ”

Artiștii timișoreni Andreea Foanene și Filip Petcu sunt absolvenți ai Facultății de Arte și Design din Timișoara.

Andreea Foanene este licențiată din 2007 în Pictură de șevalet la clasa prof. Romul Nuțiu. Ea a beneficiat pe perioada anului universitar 2005-2006 de o bursă de studiu în Franța, la Ecole des Beaux Arts de Metz. În 2009 ea obține diploma de masterat cu specializarea “Politici Culturale Europene”. În prezent locuiește și crează în Timișoara, fiind studentă în anul 1 la secția Istoria și Teoria Artei din cadrul Facultății de Arte și Design din Timișoara. Andreea Foanene este membru al UAP din 2007.

Filip Petcu a absolvit Facultatea de Arte și Design din Timișoara în 2007, în cadrul secției Conservare-Restaurare la clasa prof. Doina Mihăilescu. Lucrând ca și preparator universitar la Catedra de Arte Plastice din 2007, el a optat pentru continuarea studiilor urmând până în 2009 masteratul “Icoană – Pictură și Restaurare”. Din octombrie 2010 Filip Petcu a început o nouă etapă profesională, determinată de studiile doctorale. Artistul este membru al UAP din 2009, trăiește și lucrează în Timișoara.

Cu o activitate expozițională excepționalã, începută încă din studenție, cei doi artiști s-au remarcat prin rafinamentul lucrărilor prezentate la diferite evenimente artistice, precum și prin tematicile alese, de mare actualitate. Andreea Foanene și Filip Petcu abordează tehnici diverse, de la pictură în diferite medii, desen și tehnici de imprimare grafică până la fotografie, instalație, performance, aceste varii mijloace artistice fiind pentru ei instrumente pe care le folosesc cu o largă flexibilitate în promovarea ideilor și conceptelor proprii.

În expoziția ” Recalling- Arhitectura şi dinamica luminii “, găzduită de Galeria Viranyos din Budapesta, ei prezintă exclusiv lucrări de pictură în ulei pe pânză. Această expoziție are o dimensiune clasică, atât tematic, cât și tehnic, fiind prima de acest fel din palmaresul tinerilor artiști timișoreni. Lucrările se adresează acelora care știu să privească, admiratorilor și colecționarilor de pictură de bună calitate.

Genul artistic abordat este peisajul. Expoziția se alcătuiește ca un jurnal de călătorie, în baza unor experiențe însușite în ultimele călătorii de studiu în sudul Caucazului și vecinătățile Anatoliei.

În aceste pânze este surprinsă atmosfera însuflețită a unor locuri cu dimensiuni spirituale deosebite.
Fie că este vorba de câmpii vaste, de păduri de mesteceni, de locuri de martiriu, de bazilici bizantine, de grădini cu vegetație fermecătoare, sau interioare de biserici capadociene părăsite, secțiuni de temple antice în care coexistă fragmente de istorie recentă cu resturi de coloane și sculpturi arhaice, toate aceste imagini cultivã o frumusețe aleasă, rară. Această expoziție este rodul unei observații atente a peisajului și a valențelor sale. O parte din lucrările expuse sunt pictate pe grunduri preparate de artiști după vechi rețete de atelier.

Maniera de a picta a fiecăruia dintre cei doi creatori este foarte personală, dialogul cu natura neconstituindu-se sub semnul unei abordări mimetice. Culoarea spiritualizantă transmite prin strălucirea ei informații și reflexii opalescente ale relaționării sensibilității creatoare a artiștilor Andreea Foanene și Filip Petcu cu natura care îi surprinde, îi modelează și îi inspiră.