sculptură / instalaţie

vernisaj: 16 septembrie 2010, ora 19
ATELIER 030202, Str. Sfânta Vineri nr. 11 Bucureşti
www.atelier030202.blogspot.com
Curator: Dan Mircea Cipariu

“Un puternic son indentitar lucrează în opera lui Cristian Răduţă. Ciclul său dedicat morfologiei rinoceruluiemană o stilistică a Forţei până când aceasta devine o formulă simbolică a perisabilităţii şi fragilităţii umane. Puterea magică a rinocerului, de cele mai multe ori văzută că fiind una malefică, vine din mitul că, în contact cu orice fel de otravă, cornul rinocerului îşi shimbă culoarea. Acest corn pare că are fiziologia unui ficat de estet: dă energie şi forţă şi semnalează culorile otrăvurilor ce ne înconjoară. Cristian Răduţă e conştient de formidabilul teren de interpretare oferit de liniile unui rinocer.
Sculpturile lui exersează, în forme miniaturale sau monumentale, o trecere de la corp spre transcendenţă, într-o unitate organică, în care există şi conflict interior, şi construcţie vizuală cu program. Să ne închipuim cu ochii minţii cum din materialele sale cele mai eterogene, lemn, plastic, porţelan, teracotă, răşină, se întrupează rinoceri în forme austere sau ludice, rinoceri singurateci ori aşteptând sfârşitul în cercuri iniţiatice ori grupuri informe. Rinoceri care ne pot vorbi la sfat de seară despre formele egoului şi ale contradicţiilor născute din dorinţa de a domina. Rinoceri pe pânza subţire şi friabilă a existenţei!
Ceea ce ne propune Cristian Răduţă cu această nouă lucrare monumentală, căreia i-am dat numele de „Rinocer pe Calea Melcilor”, nu întâmplător prezentată în Sala Nouă a Teatrului de Comedie din Bucureşti de ATELIER 030202, este o nouă survolare a temei rinocerului, vedere din înalt şi într-o formulă la interesecţia proteică dintre tridimensional şi instalaţie. Temă care nu îşi epuizează cu această etapă de creaţie tonurile şi nuanţele, dar care e dispusă unei profunde anamneze. Pare că un creator omniscient şi-a pus talpa pe propria sa lucrare, oferindu-ne, astfel, detaliile pline de tensiune ale felului în care plăsmuirea unei creaţii trăieşte dependentă de hazard şi auspiciile zeilor. Un rinocer oprit din cinetica sa existenţială de o Talpă a Înaltului. Mişcarea sa pe milioanele de melci albi pare trecerea sfâşietoare a unei stele negre de lemn prin Calea Lactee. Talpa Înaltului dezintegrează tot ceea ce, până la urmă, fatalmente!, e supus dezintegrării şi petrecerii prin cosmos. Pe milioanele de melci albi, simbol al spiralei regeneratoare a universului, creaţia suferă un
accident transcedent ce ne oferă noi dimensiuni despre relaţia singurătăţii rinocerului din noi cu Celălalt, chiar cu un Celălalt constituit dintr-o lume vegetală de melci albi. Din energia motrice a rinocerului, Talpa Înaltului a lăsat două profiluri de lemn faţă către faţă. E o crupă de început şi de sfârşit a creaţie. O crupă din profiluri resemnate şi necuvântătoare precum dispunerea părţii feminine şi masculine din creier. Sunt profiluri negre pe o maree de melci albi. O simbioză poetică a Sfârşitului!
Într-un spaţiu de expunere ce mizează pe teatralitate şi pe raporturile subtile dintre opera de artă şi public, Cristian Răduţă oferă un spectacol laborios şi efervescent al gândirii. El a creat din melcii săi albi un cadru, mai bine-zis un passpartout cu proiecţie cosmică, pe care a lucrat Talpa Înaltului. Rinocerul e încadrat de aceşti melci albi pe care calcă şi, paradoxal, drama e a elementului vizual central pentru că în el vedem cu acuitate povestea exemplară a căderii. Cu această încadrare, Cristian Răduţă ne pune în faţa unor noi întrebări despre melcii şi rinocerii din noi înşine şi dintr-o societate fără prea multe nevoi de Înalt. Negreşit, „Rinocer pe Calea Melcilor” e o lucrare ce ar trebui văzută de toţi cei care sunt vremelnic „mai-marii zilei”!

Proiectul artistului Cristian Răduţă, “Rinocer pe Calea Melcilor” este primul eveniment din stagiunea de toamnă a spaţiului de artă contemporană ATELIER 030202, spaţiu aflat în Sala Nouă a Teatrului de Comedie din str. Sfânta Vineri nr. 11 Bucureşti. Expoziţia va fi deschisă în perioada 16 – 28 septembrie 2010.
Harta locaţie ATELIER 030202:
http://www.salutbucuresti.ro/planoras/swf_map.htm?-8245&-8263

Organizator: ATELIER 030202
Parteneri: Teatrul de Comedie, Clubul UNESCO Adolescenţii, Euro Culturart
Cu sprijinul: Colina Motors
Parteneri media: RRC, Cultura, Art Clue, Modernism.ro, Zile şi Nopţi, Agentiadecarte.ro, veiozaarte.ro, cronicadevineri.blogspot.com

Mihai Zgondoiu
independent visual artist
www.mihaizgondoiu.ro
coordinator
ATELIER 030202 / contemporary art space
www.atelier030202.blogspot.com