Impresii și fotografii de Călin Hentea

Grasse își datorează notorietatea de capitală internațională a parfumului lui Christian Dior, mare și rafinat creator de modă și pafumuri. Dior a fost atras încă din anii 30 de parfumul plantelor din zona Grasse, iar apoi, în timpul războiului, s-a refugiat aici, împreună cu familia.

Muzeul Internațional al Parfumului este centrat pe personalitatea sa, deși cuprinde și o panoramă a parfumurilor încă din vremea Egiptului antic. La fel ca la „Pain and Pleasure” – expoziția de pantofi din toate timpurile și meridianele de la Victoria and Albert Museum din Londra și în acest muzeu predomină doamnele mai tinere sau mai cărunte, arareori însoțite, ici și colo, de către un bărbat în așteptare, cu un aer resemnat, prea puțin interesat de mulțimea de flaconașe și borcănașe din vitrine. Mai degrabă stă să se uite de două ori la irezistibil de seducătorul clip „Dior – J’adore”, cu Charlize Theron, aproape nudă, care rulează în cascadă.

            Mai este de vizitat în Grasse și Uzina Fragonard a cărei activitate datează in secolul al XIX-lea sau Muzeul provensal al costumelor și bijuteriilor, dar nu trebuie ratate nici străduțele umbroase ticsite de boutique-uri cu tot felul de parfumuri (ultracunoscute sau mai de nișă, doar pentru rafinații cunoscători) și alte chestii feminine irezistibile. Atenție însă: duminica, majoritatea acestor magazine sunt închise.

            Cochet și intim în Grasse este și bulevardul du Jeu de Ballon cu ai săi palmieri și lumina sa pătrunzătoare.  Totul la doar o oră și jumătate cu autobuzul 500 de la Nisa.

 

Palmierii de pe Bd du Jeu de Ballon

Am intrat in Grasse

Un colt din vechiul Grasse

Muzeul international al parfumului

Subtilele mecanisme ale mirosului

Masinile parfumurilor

Alte masini ale parfumurilor

Flaconase, borcanase, cutiute

Vaporizator francez din 1916

Parfumeur din secolul al XVII-lea

Maestri parfumeuri de ieri si de azi

Straduta din Grasse

Muzeul Fragonard vazut din Muzeul Parfumului

Vedere de pe terasa Muzeului Parfumului

Panorama din Grasse

Creatii Dior

Madelaine Dior muza ce a inspirat flaconul J’adore

Palmierii din Grasse