program derulat de Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti

Pată de culoare este titlul sub care expune la palatul Mogoşoaia din 19 septembrie Ioan Iacob, artist transilvănean activ la Düsseldorf din anul 1980, unde, după trei ani de studii  la Kunstakademie, în clasa lui Graubner, – ce se vor incheia in 1984 ca asistent al maestrului – primeşte mai multe burse de studii şi un premiu de promovare din partea Fundaţiei Max Ernst. De atunci, Iacob a expus mult şi cu succes în Germania, picturile lui intrînd încă din anii debutului în mari colecţii particulare, dar a fost prezent şi la Sibiu, capitala culturală europeană a anului 2007, cu o expoziţie de mare forţă, prezentată sub sintagma  “Întunericul roşu”. Roşul era, cu adevărat, fundalul, motivul, atmosfera, întunericul şi dominanta patetică a acelor remarcabile pânze.

O recentă rezidenţă la Ein Hod, în Israel, i-a prilejuit însă artistului o semnificativă experienţă plastică graţie dialogului cu totul special pe care l-a avut cu muntele Carmel şi cu lumina sudului, receptată în perioada iernii meridionale. Silueta masivă, impozantă a muntelui îşi schimbă înfăţişarea de la o zi la alta, fără ca umbra vreunui nor să îl acopere. Este o pulsaţie a verdelui şi a culorilor teroase, un ritm împletit al mineralului şi timid vegetalului, redate cu o limpezime a imaginii neobişnuită la Iacob, artist care a glosat îndelung pe tema umbrei şi a transformărilor pe care aceasta le induce în culoare. Claritatea sudului a descătuşat vederea obişnuită cu misterul din ceţurile nordului, dând însă şi o altă tentă de culoare umbrei din tablourile sale, marcate de fiorul  unui alt întuneric, reţinut, dar cu atât mai profund dramatic. Care este acesta şi cât de convingător este pictural, vă invităm să descoperiţi în expoziţia dela Palatul Mogoşoaia, din 19 septembrie şi la Galeriile Anticariat Curtea Veche (grafică, pictură) de joi, 23 septembrie, orele 18.

Din septembrie, Palatul Mogoşoaia vă aşteaptă cu un regal de pictură contemporană:  la Foişor, Adela Petrescu, la Cuhnia Dan Palade, iar la parter transilvăneanul revenit de la Düsseldorf, Ioan Iacob.

Parteneri media: calendarevenimente.ro, senso tv, modernism.ro, zile si nopti, diseara.ro, artactmagazine.ro

Doina Mandru

CONSILIUL GENERAL AL MUNICIPIULUI BUCURESTI

“Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului”

Strada Valea Parcului nr. 1, Mogoşoaia, Ilfov

Tel. 021-350 66 19; fax 021-350 66 18