Anaid Art Gallery – prezintă „A History in the Dark” – ediţie revăzută & adăugită semnată TARA (von Neudorf) la Centrul Cultural Habitus, Sibiu

Marţi, 10 august 2010, ora 19.00 va avea loc la Centrul Cultural Habitus, Sibiu, Piaţa Mică, nr. 4 (subsol Biserica Catolică) vernisajul expoziţiei „A History in the Dark” – ediţie revăzută & adăugită semnată Tara (von Neudorf), curator Diana Dochia. Publicul amator de artă contemporană va putea viziona expoziţia în perioada 10 august – 17 august 2010.

Expoziţia A History in the Dark semnată Tara (von Neudorf) a fost deschisă la Anaid Art Gallery, Bucureşti în luna aprilie 2010 cuprinzând un număr impresionant de desene pe planşe de botanică, zoologie, anatomie şi hărţi vechi. Expoziţia de la Centru Cultural Habitus, Sibiu va reuni o serie de 50 de desene pe planşe de botanică, zoologie şi anatomie, dintre care 20 nu au făcut parte din expoziţia de la Bucureşti.

A History in the Dark anunţă o nouă faţetă a creaţiei artistului Tara (von Neudorf). Continuând seria începută în cadrul proiectelor Finis Mundi şi Into the Night of Loneliness, Tara face trecerea de la hărţi şi obiecte găsite în bisericile transilvănene, la planşe botanice, zoologice şi anatomice. Astfel desenul devine condiţionat de imaginea existentă pe suprafaţa planşei, irupând în cadrul unui vegetal carnivor şi a unui corp anatomic visceral. Conflictul este de data aceasta ascuns în cadrul unui desen extrem de complicat şi de încifrat. Misterul se lasă descoperit în etape şi liniştea aşternută prevesteşte dezastrul. Tara se identifică complet cu planşa pe care o ia în stăpânire. Desenul se întrepătrunde cu cel existent dezvoltând o serie de încolăciri labirintice. Un element precede un altul, dintr-o şopârlă ia naştere un şarpe, ornitorincul se metamorfozează în înger, şobolanul se transformă în liliac, bufniţa prevesteşte moartea. Totul se petrece cu o repeziciune fantastică descriind un lanţ trofic adesea incongruent în cadrul unui sistem rizomic.

Găsirea unor hărţi în proiectul Finis Mundi sau a unui număr mare de planşe didactice de botanică, zoologie, anatomie, în A History in the Dark, reprezintă doar un pretext pentru Tara de a imagina o eternitate a întunericului în lume. Haşura neagră, adâncă a desenelor traduce opoziţia dintre afecţiunea totală vis a vis de subiectele abordate şi monstruozitatea descrisă. Spirit irepresibil, solitar, iscoditor, fără linişte, practicând călcarea oricărei interdicţii Tara se simte în pace doar la Engelthal (Valea Îngerilor) – singura imagine idilică din expoziţie. Experienţa citirii vizuale a lucrărilor lui Tara pendulează între lectura directă, frustă şi fantezie, visare, imaginând psihologii şi comportamente diferite.

Curator: Diana Dochia