Festivalul de Film Romanesc de la Londra, aflat in acest an la cea de-a saptea editie, aduce in capitala britanica o serie de pelicule recente, premiate la festivaluri internationale. Printre acestea se numara “Politist, adjectiv” de Corneliu Porumboiu, “Eu cand vreau sa fluier, fluier” de Florin Serban si “Medalia de onoare” de Calin Peter Netzer.

La invitatia Fundatiei Ratiu, regizorul Corneliu Porumboiu se va afla la Londra cu ocazia avanpremierei londoneze a filmului sau “Politist, adjectiv” care va deschide Festivalul de Film Romanesc in data de 2 iulie. Filmul a fost cumparat de distribuitorii britanici Artificial Eye si urmeaza a fi lansat in cinematografele britanice la sfarsitul acestui an.

Intitulat ROMANESC, ADJECTIV in onoarea filmului de deschidere, Festivalul de Film Romanesc de la Londra va avea loc in perioada 2 – 4 iulie 2010 la Cinematograful Curzon Mayfair, din centrul Londrei. Toate proiectiile vor fi urmate de sesiuni de discutii cu publicul.

Alaturi de Corneliu Porumboiu, printre oaspetii Fundatiei Ratiu se numara actorul Victor Rebengiuc, regizorul Dan Pita si tanara actrita Ada Condeescu.

Actorul Victor Rebengiuc, deja un vechi prieten al Festivalului, revine la Londra pentru a participa la premierele peliculelor “Medalia de onoare” (2009) si “Faleze de nisip” (1983).

Ada Condeescu, care si-a facut debutul in filmul lui Florin Serban “Eu cand vreau sa fluier, fluier”, premiat anul acesta la Berlinala, se va intalni cu publicul londonez in seara de inchidere a festivalului.

Ca in fiecare an, printre lungmetrajele proiectate la Londra figureaza si un clasic romanesc. Regizorul Dan Pita va prezenta in premiera britanica proiectia filmului sau “Faleze de nisip”, o productie a anilor ‘80, cenzurata si interzisa de regimul comunist.

Tot in cadrul Festivalului vor fi proiectate si o serie de scurtmetraje recente (“Colivia” de Adrian Sitaru, “Nunta lui Oli” de Tudor Jurgiu, “Muzica in sange” de Alexandru Mavrodineanu), precum si documentarul “Drumul pasarilor” de Klara Trencsenyi si Vlad Naumescu.

Pe langa proiectiile din festival, Fundatia Ratiu mai organizeaza si o serie de evenimente conexe speciale, printre care:
– un masterclass in cadrul London Film School,
– o discutie specializata pe marginea documentarului “Noul val al filmului romanesc”,
– o prezentare in seria Culture Power insotita de o expozitie de fotografii si documente din arhivele Securitatii despre grupul de rezistenta anticomunista condus de Toma Arnautoiu,
– precum si proiectia a patru documentare TVR din seria “Reconstituiri” produsa de Lucia Hossu Longin (“Ion Ratiu – Domnul cu papion”, “Partizanii Libertatii”, “Operatiunea Grecia”, “Ministerul Adevarului”).

Masterclass-ul sustinut de Corneliu Porumboiu cu studentii de la London Film School va fi precedat de proiectia primului sau lungmetraj “A fost sau n-a fost?”, prin amabilitatea distribuitorilor britanici Artificial Eye.

Proiectia speciala a documentarului “Noul val al filmului romanesc” (2008), de Marius Doicov si Vincent Guyottot, face parte din programul Curzon Doc Days si va fi urmata de o discutie cu producatorul de film Dan Burlac, actrita Anamaria Marinca si criticul de film Magda Mihailescu.

Prezentarea Culture Power sustinuta de Ioana Voicu-Arnautoiu, pe tema rezistentei anti-comuniste din munti, va fi urmata de proiectia a doua filme documentare pe aceeasi tema: “Partizanii Libertatii” si “Operatiunea Grecia”.

Proiectia documentarului “Ministerul Adevarului”, care ilustreaza cenzura practicata in Romania comunista si povestea filmului “Faleze de nisip”, interzis imediat dupa lansare, va fi urmata de discutii cu regizorul Dan Pita, actorul Victor Rebengiuc si istoricul Stejarel Olaru.

Printre oaspetii speciali ai Festivalului se numara, de asemenea, antropologul Vlad Naumescu, scriitorul si jurnalistul Liviu Antonesei, producatorul de televiziune Marian Voicu, curatoarea germana de film Verena von Stackelberg, precum si criticul britanic de film Ian Haydn Smith.

Festivalul de Film Romanesc din Londra este o initiativa independenta, prima de acest fel dedicata promovarii cinematografiei nationale in Marea Britanie.

Finantarea si organizarea Festivalului de Film Romanesc este asigurata de Fundatia Ratiu din Londra, in parteneriat cu Centrul National al Cinematografiei Bucuresti si Cinematografele Curzon.

Mai multe detalii despre festival pot fi gasite la www.romanianculturalcentre.org.uk/filmfestival

NOTA: Imaginea de mai sus este din “Medalia de onoare” de Calin Peter Netzer