25 > 27 iunie 2010

Centrul Cultural Francez din Timişoara organizează din 2007 un festival atipic de artă urbană, dedicat în întregime practicilor artistice în spaţiul public, în parteneriat cu Primăria Timişoara şi asociaţii locale. Festivalul se desfăşoară în cartierul Fabric, în Piaţa Traian, punct nevralgic al unui cartier mărginaş, popular şi multicultural din Timişoara.

Proiect realizat cu sprijinul Primăriei Timişoara şi al Consiliului Local Timişoara în cadrul conceptului
„TIMIŞOARA – OPEN ART CITY / TIMIŞOARA – ORAŞ DESCHIS AL ARTELOR”

Acest tânăr festival are ca obiective:

– să redea o dinamică socială şi culturală unui cartier industrial al capitalei Banatului românesc, patrimoniului arhitectural excepţional şi populaţiilor eterogene;

– să revalorifice spaţiul public al acestui cartier prin intermediul formelor culturale alternative;
– să favorizeze în rândul populaţiei acestui cartier expresia unei creativităţi locale şi originale prin întâlniri cu artişti români şi francezi, rezidenţe, ateliere şi manifestări consacrate noilor practici din arta contemporană.

ARTIŞTI INVITAŢI

HIP HOP

– dansatorii profesionişti de Hip Hop de la Compania Malka : Bouba Landrille Tchouda şi Cédric Guéret.
Această invitaţie se face în parteneriat cu Maison de la Danse din Lyon,  Consiliul General al departamentului Rhône şi Consiliul Judeţean Timiş.

– dansatori de la şcoala de dans ULTIMATE STYLE din Timişoara;

– dansatori hip-hop de la liceul Shakespeare din Timişoara

GRAFFITI

– artiştii graffiti români Jones şi Karm, colaboratori ai Primăriei Timişoara, recunoscuţi pentru gestionarea proiectelor Pod 16 şi Parcul Adolescenţei.

PROGRAM

VINERI 25 iunie

14 :30 deschiderea STRADART
15 – 16 :30 şi 17 – 18 :30 ateliere simultane de graffiti şi hip-hop
21 proiecţie film Le Tour du Monde en 80 Danses (Ocolul lumii în 80 de dansuri) – bv. 3 August nr. 33 (în curte)
SÂMBĂTĂ 26 iunie

11 – 12 :30 atelier simultan graffiti şi hip-hop
15 – 17 performance

Bouba Landrille Tchouda şi Cédric Guéret – dansatorii de la compania Malka (hip-hop)

Spectacolul de dans Le dernier des survivants (Ultimul dintre supravieţuitori)

Jones şi Karm (graffiti)

16 – 18 demonstraţie skate şi BMX (str. Costache Negruzzi)

DUMINICĂ 27 iunie

13 :30 – 14 :30 demonstraţia participanţilor la ateliere
14 :30 – 15 :00 spectacol Picollo şi copiii de la Casa de clovni
15 :00 – 15 :30 demonstraţie hip-hop şcoala de dans Ultimate style
15 :30 – 16 :00 demonstraţie hip-hop liceul Shakespeare din Timişoara
16 :00 încheiere STRADART

Compania Malka

Compania Malka este preocupată de apropierea dintre dansuri, limbaje, comunităţi, oameni … prin energia emanată de dansurile urbane.

Dansul propus de Malka este un dans pentru a spune, un dans de deschidere şi de amalgamare, un dans influenţat în egală măsură de curentele care au traversat dansurile secolului 20.

Bouba Landrille Tchouda, director artistic şi coregraf, a fondat compania în 2001. Cariera sa marcată de întâlniri originale îi permite să îşi aprofundeze explorarea artistică în ceea ce priveşte posibilităţile infinite ale limbajul dansului, căutând să meargă dincolo de limite, să treacă dincolo de frontiere.

Limbajul său hip-hop este axat pe cercetare şi pe sens coregrafic.

„Bouba” Landrille Tchouda

dansator-coregraf, director artistic
Ca mulţi dansatori hip-hop din generaţia sa, a început să se formeze ca autodidact. Pasionat de Capoeira (artă marţială afro-braziliană) şi de dans contemporan, Bouba Landrille Tchouda se lansează la mijlocul anilor ’90.

Abordarea sa estetică este variată, în special prin colaborările cu compania Accrorap, în calitate de dansator-coregraf sau cu coregraful Jean-Claude Gallotta cu care a creat duo-ul SMH. Este unul dintre acei artişti hip-hop care a reuşit în acest vast curent să dezvolte o coregrafie unică.

În 2001 fondează propria companie, compania Malka. Utilizând energiile dansului urban şi influenţele diferitelor orizonturi coregrafice, el este preocupat de apropierea dintre dansuri, limbaje, comunităţi şi oameni.

Se preocupă de posibilităţilor infinite ale limbajului dansului, încercând să îi împingă limitele, să îi depăşească limitele, încurajând deschiderea faţă de celelalte culturi şi faţă de amalgamare.

Cédric Guéret

Născut la 21 aprilie 1981 la Lyon, începe să danseze de la vârsta de 11 ani.
Autodidact, se va specializa în stilurile Hip şi Breack Dance în cadrul companiei Saïlance. În 1999 pleacă în Guadelupa unde poartă o muncă de sensibilizare faţă de dansurile africane şi tradiţionale.

Apoi, în 2003, întâlneşte compania Malka, împreună cu care participă la proiectul franco-brazilian „Malandragem” al cărui coregraf a fost Bouba Landrille Tchouda. Această experianţă îi va permite să abordeze şi alte discipline, cum ar fi capoeira.

Va dansa de asemenea şi pentru Opera din Lyon în spectacolele „Les 7 péchés capitaux” şi „Le vol de Lindbergh” difuzate în Noua Zeelandă, Quebec şi Scoţia. În ultima perioadă, Cédric Guéret a început să se preocupe de genuri noi, precum House Dance, New Style şi este foarte atras de dansul contemporan. În 2008 îşi pune talentul în serviciul spectacolului „Marco Polo, le voyage Imaginaire”, în coregrafia lui Marie-Claude Pietragalla. Creat cu ocazia jocurilor olimpice de la Beijing, acest spectacol a făcut un turneu european.

Produs de mişcarea hip-hop, Cédric Guéret este un dansator abil, fluid şi puternic în gestualitatea sa. Îi place să abordeze dansul din perspective multiple, şi este entuziasmat de oportunitatea de a transmite amatorilor cunoştinţele sale.

KARM

Stil: Graffiti clasic – litere
26 ani

Profesor de Desen Liceul N Lenau
Facultatea de Arte Grafic Design

Liceul Jean Luis Calderon bilingv Franceza

Vechime în domeniu (graffiti) 10 ani

Proiecte Timişoara:
2001-2002 : Alternative extreme
2007 : Proiect cu Sc. gen. nr. 29
2008 : Urban Vibes, D`Arc 6 ani, Red Bull 2008, Christmas Tram
2009-prezent : Parteneriat cu Primăria TM, Pod 16 + Parcul Adolescentei

Expoziţie SCHIMBĂRI 2010

JONES

Stil: Portret-personaje

22 ani

Fac. Arte GRAFICA
Liceul Mincu Arhitectură

Vechime în domeniu (graffiti) 5 ani

Proiecte Timişoara:
Urban Vibes 2008
D`Arc 6 ani 2008
Christmas Tram 2008
Parteneriat cu Primăria Timişoara 2009-prezent
Pod 16 + Parcul Adolescenţei 2009-prezent

Expoziţie SCHIMBĂRI 2010

PARTENERI PUBLICI: Consiliul General al departamentului Rhône, Primăria Municipiului Timişoara, Timişoara Open Art City, Asociaţia AVIS, Casa de clovni, Consiliul Consultativ de Cartier Fabric, Consiliul Judeţean Timiş, Maison de la danse din Lyon, Compania Malka, Teatrul Naţional Timişoara, Liceul Shakespeare, Şcoala de dans Ultimate style

PARTENERI PRIVAŢI : Alcatel-Lucent, BRD, Fropin, RDS-RCS, Timisoreni.ro, Zile şi Nopţi, Veolia Environnement, Kiss FM, Rainbow print, Color clash distribution

COORDINATOR PROIECT : Centrul Cultural Francez din Timişoara

PARTICIPAREA ESTE LIBERĂ