Galeria de Artă Contemporană a Muzeului Naţional Brukenthal / OFFICE EXHIBITIONS

Gyula Fodor – THE POTJOMKIN PROJECT – A BRIEF INTRODUCTION

În colaborare cu Galeria Ivan, Bucureşti

25 mai  – 30 iunie 2010

vernisaj, marți, 25 mai, orele 17.00

Sibiu, str. Tribunei, nr. 6

orar de vizitare: luni – vineri, 12.00 – 16.00

Proiectul lui Gyula Fodor, THE POTJOMKIN PROJECT – A BRIEF INTRODUCTION, face parte din OFFICE EXHIBITIONS, o platformă de expoziții şi circular lectures, care se desfăşoară în biroul curatorilor Liviana Dan şi Anca Mihuleț.

În cadrul programului OFFICE EXHIBITIONS, Gyula Fodor îşi propune să demonstreze vizual şi teoretic legătura dintre arhitectura comunistă şi cea fascistă, alături de impactul celor două ideologii asupra societății actuale. Gyula Fodor îşi ia rolul unui creator de utopii şi realizează propriile machete şi scheme, în care combină principiile directoare ale Renaşterii italiene, cu părți ale unor clădiri neterminate de către Hitler şi cu sentimentul transmis de arhitectura bisericilor ortodoxe.

Gyula Fodor începe un joc nu foarte prudent cu subiectul cercetării sale. Alege ca metodă aproprierea unui segment de istorie pe care îl supune interpretării artistice, însă păstrând viziunea reală şi starea conflictuală. Artistul declara: M-am născut în Ungaria, unde am observat tacit modul în care propria mea familie a modelat, a falsificat, a abuzat, a exploatat şi în final a ironizat aceste idealuri. Pentru că în 1981 am părăsit Ungaria şi locuiesc în Vest de foarte mult timp, pot afirma că cunosc foarte bine utopia socialistă, dinăuntru şi din afară. Personal, nu tânjesc deloc după această utopie, dar trebuie să recunosc că le-a oferit multor oameni o direcție, şi aceasta nu s-a întâmplat doar în Est.