Două proiecte, semnate de 12 arhitecţi, vor reprezenta România la cea de-a 12-a Bienală de Arhitectură de la Veneţia (29 august – 21 noiembrie): “1:1”, care va fi prezentat în Pavilionul României, şi “Superbia”, expus în Noua Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică (IRCCU).

În urma unui concurs naţional pentru desemnarea proiectului sau proiectelor care să reprezinte România la Bienala de Arhitectură de la Veneţia, au fost selectate două proiecte, unul pentru Pavilionul României din Giardini di Castello şi un altul pentru Noua Galerie a IRCCU din Veneţia, spaţiu introdus în premieră pentru expunere în cadrul evenimentului.

Proiectul selectat pentru Pavilionul României, “1:1”, este semnat de Ciprian Raşoiu, Romina Grillo, Liviu Vasiu, Tudor Vlăsceanu, Matei Vlăsceanu, curator fiind Tudor Vlăsceanu. Construcţia sa în pavilion va fi finanţată de Ministerul Culturii, după negocierea sumei exacte cu autorii, care va fi în jur de 600.000 de lei, a declarat pentru MEDIAFAX Monica Morariu, comisarul celor două expoziţii româneşti la Bienala de Arhitectură de la Veneţia.

Desemnat câştigător de comisia de jurizare, proiectul “1:1” se va concretiza într-o construcţie de mari dimensiuni, ce se va întinde pe o suprafaţă de 94 de metri pătraţi şi va fi împrejmuită de un coridor pe care vizitatorii vor putea trece şi viziona expoziţia prin vizoare. În interior va putea pătrunde, printr-o uşă, câte un vizitator, care va personaliza spaţiul. Suprafaţa de 94 de metri pătraţi nu este aleasă întâmplător, ci a fost determinată, din calculele făcute de echipa de arhitecţi, drept “spaţiul vital al unui om din Bucureşti”, a precizat Morariu. Proiectul prezintă arhitectura ca spaţiu printr-un joc de volume, lumină şi umbră, a mai spus aceasta.

În total, au fost înscrise în concurs, pentru a reprezenta România la Veneţia, 21 de proiecte, majoritatea pentru Pavilionul României.

Este şi cazul proiectului “Superbia”, selectat însă în urma jurizării pentru a fi expus în Noua Galerie de la IRCCU, cu finanţare ce va fi asigurată de Institutul Cultural Român. Autorii acestui proiect sunt Silviu Aldea, Marius Moga, Laura Panait, Camelia Sisac, Tamaş Sisac, Areta Soare şi Daniel Şerban, iar curatori – Silviu Aldea şi Tamaş Sisak.

“Superbia” tratează problema noilor construcţii, pretenţioase, care se realizează pe terenurile virane din marile oraşe, în spaţii inadecvate. Proiectul evidenţiază lipsa de planificare urbanistică şi pune în antiteză spaţiul urban şi spaţiul rural. În Noua Galerie va fi pus pe jos pământ şi noroi, prin care vizitatorii vor merge în cizme de cauciuc pentru a ajunge la căsuţele construite din nişte sculpturi, unde vor putea urmări proiecţii video cu clădiri şi persoane care vorbesc despre spaţiul în care locuiesc. De asemenea, autorii intenţionează să pună şi seminţe de iarbă în pământul respectiv, pentru ca aceasta să răsară până la finalul expoziţiei, dând ideea de speranţă, a mai spus Morariu.

Jurizarea a avut loc în perioada 26 – 27 aprilie, la sediul Uniunii Arhitecţilor din România. La procedura de selecţie s-au înscris 19 participanţi, cu un număr total de 21 de proiecte. Criteriile prevăzute în Regulamentul de organizare şi funcţionare a concursului au fost publicate pe site-urile Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN), Ministerului Afacerilor Externe (MAE), Institutului Cultural Român (ICR) şi Uniunii Arhitecţilor din România. Comisia de jurizare a concursului a fost formată din: Ioan Lucăcel, vicecomisar numit de Uniunea Arhitecţilor din România – preşedintele comisiei, Monica Morariu, comisar numit de MCPN, Alexandru Damian, vicecomisar numit de MAE şi ICR, Dorin Ştefan, de la Uniunea Arhitecţilor din România, Marteen Kloos, ARCAM Amsterdam, Pierre von Meiss, EPFL Lausanne, şi Kim Attila Sandor, Ordinul Arhitecţilor din România.

Dintre proiectele înscrise la concurs s-a evidenţiat un al treilea proiect – “Secvenţe spaţiale”, pe care juriul a dorit să îl menţioneze.

Cea de-a 12-a Bienală de Arhitectură de la Veneţia se va desfăşura în perioada 29 august – 21 noiembrie, la Giardini şi Arsenale, sub sloganul “People meet in architecture”.