Fundatia MORA va invita

la prezentarea

Castigatori si invinsi / Capcane si drumuri batatorite

Proiecte vizuale colaborative

sustinuta de

Liliana Basarab

Prezentarea, insotita de proiectii, va avea loc Vineri, 7 Mai, ora 19

Artista ne va vorbi in special despre proiectele sale colaborative desfasurate in perioada 2003-2009, de asteptarile si capcanele acestui gen de proiecte.

“In anumite lucrari ale mele, lucrarea finala se bazeaza pe ideea de vot “democratic”. Si daca initial se pare ca lucrarile se adreseaza unui public cat mai larg, pas cu pas, sunt din ce in ce mai putini “participanti”, ca in final sa fie un singur “castigator”.
Limitarea proiectului pe parcursul procesului creativ, cvasi-ratarea generozitatii sale initiale, insotita de o critica asumata a proiectelor colaborative – sunt cateva din ideile care vor puncta aceasta prezentare. Proiectele artistice pot fi realizate in orice context, dar fiecare context in parte determina produsul vizual final. Si-atunci: Care e puterea pe care si-o poate asuma artistul ? Cata putere mai poate avea el? Ce fel de putere/independenta/ autonomie isi doreste sau isi poate dori ? Care e itinerariul unei lucrari de arta in proiectul participativ, cum se construieste ea?
Reciclarea permanenta, critica si ironica a simbolurilor (de la “frumusete” la “adevar”, la “normalitate” sau “individualism”), transpunerea vizuala a conceptelor abstracte si mecanismele de reprezentare concreta a acestor abstractiuni, cautarea unor noi modalitati de transpunere a conceptelor abstracte in limbaj vizual, conceptele supuse schimbarii, dar care in esenta raman aceleasi, acestea sunt punctele centrale in cautarile mele creative.
O parte din lucrarile mele se bazeaza pe procesul creativ si se materializeaza ca rezultat al suprapunerii de straturi ale diverselor stadii ale acestuia.” (Liliana Basarab)

Liliana Bararab este prezenta la Bucuresti cu o expozitie personala de ceramica deschisa la Galeria MORA – Accidente, mutatii si greseli – un proiect selectat in cadrul programului expozitional MORA 2010. Liliana isi prezinta aici lucrarile realizate acum doi ani in cadrul unei rezidente artistice la Künstlerhaus Schloß Balmoral, Bad Ems, in Germania.

Liliana BASARAB (nascuta 1979), artist vizual, traieste si lucreaza in Iasi. A facut parte din promotia 2005-2006 a programului de rezidenta Le Pavillon, unitatea pedagogica a Palais de Tokyo, Paris, Franta.


Fundatia MORA
MORE then a space, freely interacting & experimenting within
exhibitions, public art projects, exchanges, art courses OPPORTUNITIES
promoting ROMANIAN visual arts,
emerging and up coming local, foreign and outsider ARTISTS

Str. Grigore Mora nr.39
Sector 1 Bucureşti
www.fundatiamora. org
[email protected] gmail.com
T: (004) 021 316 55 41
F: (004) 021 22 89 29