Ștefan Sava
Missing Originals
Joi, 16 mai 2013, 19.00

ARTIST TALK
@PAVILION | proudly supported by UniCredit Țiriac Bank
Str. C.A. Rosetti 36 (intrarea din str. Jean Louis Calderon)

FB event: www.facebook.com/events/374382876007323/

Problematica Holocaustului este un spațiu teoretic de reflecție presărat cu numeroase lacune și zone de incertitudine. Incertitudinea pornește de la referentul concret al evenimentului istoric, nu în ceea ce privește facticitatea lui (“dacă sau nu s-a întâmplat”), ci referitor la modul în care acesta poate fi integrat într-un sistem cognitiv mai larg. Ideea însăși a unui sens unitar asumat evenimentului istoric suferă permutații: ceea ce reprezenta un mecanism ușor de intuit al procesului cunoașterii – o informație care parcurge traseul clasic de la emițător la receptor, supusă travaliului integrării într-un anumit sistem de gândire – este deturnat înspre trasee alternative de interpretare. Mai mult decât atât, tentativa asimilării subiectului la nivel de cunoaștere se lovește de necesitatea unei reconfigurări continue a raporturilor dintre concepte.

Astfel, spațiul teoretic descris de subiect este unul aflat în permanentă mișcare și instabil, iar performarea la nivel analitic și discursiv a anumitor întrebări cheie devine mai importantă decât urmărirea unor răspunsuri revelatoare. Ceea ce reprezintă poate o caracteristică fundamentală a modernității, se regăsește în fiecare secvență conceptuală a analizei Holocaustului: dimensiunea profund dialectică, pendulatorie și tranzacțională a modului în care subiectul se plasează în intimitatea raporturilor dintre prezent și trecut, dintre experiență trăită, istorie și imaginar, dintre interiorul și exteriorul experienței traumei, cu efecte inclusiv asupra practicilor artistice referitoare la subiect. Acest eveniment discursiv se va concentra pe practicile artistice care pornesc de la tematica Holocaustului și se extind asupra altor problematici ale istoriei recente.

Ștefan Sava (n. 1982) trăiește și lucrează în București, România. A terminat un Master la Foto-Video în cadrul Universității Naționale de Artă București și este în prezent înscris la doctorat la aceeași universitate. Proiectele sale, combinând fotografie, video, performance și obiect, se dezvoltă în timp îndelungat, în jurul unor teme de reflecție și de cercetare teoretică. Este profund interesat de istoria recentă și de modul în care ea poate fi reactivată în prezent, în plan vizual, într-o manieră analitică. Printre expozițiile la care a participat: Din spatele scenei, Salonul de proiecte, București (2012); Fața dinăuntru a peretelui, Galeria Ivan, București (2012); Aici și atunci, Club Electroputere Craiova (2011); Atoms and Void, Galeria Posibilă, București (2010). Ștefan Sava face parte din expoziția curentă la Pavilion, “Common Nostalgia”, curatoriată de Eugen Rădescu. A fost selectat pentru expoziția de grup Europe/South East. Recorded Memories care se va deschide pe 24 mai la Muzeul de Fotografie Braunschweig, în colaborare cu Universitatea de Artă din Braunschweig și cu Institutele Goethe din regiune.

Imagine: videostill din
Ștefan Sava, “Lada de lemn/The wooden box”, video, 2010. Courtesy of the artist.

www.stefansava.ro

PAVILION center for contemporary art & culture
proudly supported by UniCredit Tiriac Bank


Str. C.A. Rosetti nr. 36 (crossing with Str. Jean Louis Calderon),
Bucharest 020015, Romania

T: + 4 021 310 5469
PAVILION (proudly supported by UniCredit Tiriac Bank) este un centru pentru arta si cultura contemporana, un spatiu independent work-in-progress, spatiu de productie si cercetare a vizualului, a discursivului si a performativului. Este un spatiu al gandirii critice  care promoveaza o întelegere implicata socio-politic a artei si a institutiilor culturale.

PAVILION (
proudly supported by UniCredit Tiriac Bank) is a center for contemporary art & culture, a work-in-progress independent space, a space for the production and research in the fields of audiovisual, discursive and performative. It is a space of critical thinking, and it promotes an artistic perspective implying the social and political involvement of art and of cultural institutions.

This is a project by PAVILION – journal for politics and culture.
www.pavilionjournal.org