Foto: Răzvan Boar, BELLE ulei/pânzã, 2010

Cârcoteala seacă, despre starea deplorabilă a artei ori a artiştilor este bagajul purtat de la o galerie şi de la o expoziţie la alta. Aprecierile se referă mai curând la calitatea vinului ori a pişcoturilor.Cele mai îndrăgite locuri comune ale înjurăturilor otrăvite şi înţepător înveninate sunt acuzele de nepotisme, infaturare, orgolii nemăsurate ce fac ca alţii să fie expiraţi, ori lucrările acestora făcut deja de altcineva înaintea lor.

Pentru că limba înjurăturilor este folosită şi de comentatorii noştri le mulţumim pentru aportul de creativitate critică.

Iar pentru cei încă nefamiliarizaţi cu apariţia comentariilor tăioase la articole referitoare la expoziţiile lor încercăm o scurtă tipologie.

Geniul Ascuns sunt cei cărora le place să se ascundă sub un nume de artist folosit ca pseudonim (mulţumim Vasile Pop Negreşteanu) şi să semneze astfel uneori cu răutate comentarii belicoase. Adică să otrăvească din belşug şi cu mult venin pitulaţi în pielea artiştilor-avatar ce nu deschid calculatoarele şi internetul niciodată.

Dumnezeul artei sunt toţi cei care s-au urcat singuri şi nevăzuţi de nimeni pe soclu, ori în vârful turnului de fildeş şi sfătuiesc de acolo despre regulile şi calitate artistică (mulţumim Constantin Severin). Poetul trist sunt acei câţiva care reuşesc înjurături ritmate şi deprimante cu direcţie de atac personal artistic, (mulţumim Folclor Nihilist).

Cei mai periculosă este atitudinea de Firestarter care acuză direct şi nu aşteaptă explicaţii ori argumente. Aprind focul şi apoi întorc spatele.

Mulţumim şi celor care ne-au adus acuze personale de partipriuri, de promovare a unor oameni pentru că ar fi copiii cu bani ai altora, de exprimare neacademică, de nestabilirea unor criterii riguroase în selecţia artiştilor.

Modernism.ro nu promovează doar gusturile noastre personale, artiştii care împlinesc criteriile de calitate ale specialiştilor, sau doar artiştii care ne sunt şi prietenei. La fel cum Modernism.ro nu trebuie citit cu dicţionarul, ori cu îndreptarul ortografic alături.

În general cei care nu fac diferenţa între freelancer şi şomer nu vor putea înţelege de ce respectăm democraţia gustului, dar şi frustrările celor care au recoltat nemulţumiri.

Dar despre frustrările artiştilor, în episodul următor.


Modernism.ro te invită la primul sezon, al primului serial original despre galeriile de artă contemporană românească.

Cât de coloraţi sunt banii din arta contemporană românească şi ce fel de importanţă are această culoare te vei dumiri cu puţin ajutor.

Şi pentru că ştim că te interesează mai ales cine se află în spatele galeriilor de artă sau în umbra artiştilor bine cotaţi Modernism.ro îţi va reda vederea în infraroşu. Iar dacă nici aşa nu vei reuşi să vezi nu rămâne decât să citeşti fiecare episod sau să renunţi la astfel de griji inutile pentru că ai atâtea altele de făcut.