afcn_mareSumele disponibile pentru finantarile anului 2010 sunt afisate pe site-ul Ministerului de Finante la adresa:

http://discutii. mfinante. ro/static/ 10/Mfp/buget2010 _aprobat/ 27Ministerul_ Culturii_ si_Patrimoniului _National. pdf

La pagina 17 a bugetului aprobat de venituri si cheltuieli al Ministerului Culturii sunt precizate sumele existente, sume ce sunt gestionate de catre AFCN:

– pentru asociatii si fundatii   476.000 lei (nivel asemanator cu cel al anului 2009), iar

– pentru editarea de carte 1.890.000 lei (suma aproape identica cu cea din 2009).

In ianuarie 2009 nu existau norme aprobate de Ministerul Culturii pentru organizarea concursului AFCN de finantare a proiectelor culturale si in consecinta acesta a inceput in 2 martie 2009, data depinzand totalmente de aprobarea documentatiei de concurs de catre sus-amintitul Minister.

In acest moment, intarzierea in procesul de demarare a concursului de proiecte culturale este de trei luni, deoarece la data de 1 noiembrie 2009 existau toate formele legale pentru demararea inscrierilor de proiecte culturale.

Daca acest concurs incepea, asa cum era fezabil, in noiembrie 2009, in 15 februarie a.c. (adica peste doua saptamani) se puteau anunta rezultatele si se putea incepe semnarea de contracte de finantare. Scenariul ar fi fost identic cu cel din anul 2008, cand la 15 februarie se finantau evenimente.

Ce argumente ar fi de invocat pentru a demonstra cat profesionalism, cata preocupare, cata atentie se acorda acum finantarii de proiecte culturale din fonduri publice, atatea cate sunt (adica foarte putine)? Poate acelea ca Ministerul refuza, prin reprezentantii sai la varf, inca din septembrie 2009, sa aplice prevederile legale privind directiunea Administratiei Fondului Cultural National si invoca (octombrie 2009) un argument original pentru justificarea pozitiei sale: “AFCN NU ar fi o institutie de cultura” (?!), deci nu i se aplica prevederile legale pentru angajarea managerului institutiei, pentru prezentarea unui proiect de management ce serveste la organizarea activitatii de finantare.

Daca AFCN NU este institutie de cultura, atunci ce fel de institutie este?

Poate de aceea nu se demareaza concursurile, pana se lamureste Ministerul ce fel de institutie este AFCN.

Pana se produce declick-ul si se anunta ce fel de organizatie este AFCN, este cert ca Administratia este o institutie de stat (adica publica, finantata din impozitele platite de noi) … degeaba din noiembrie 2009 si pana in prezent.

Peste petitia publica semnata in iulie 2009 de peste 260 artisti si organizatii culturale http://www.petitieo nline.ro/ petitie/semnatur i/protest_ pentru_cultura_ libera-p56593054 .html s-a asternut praful indiferentei, doar Ministerul nu este in slujba cetateanului, ci acesta din urma depinde de bunul lui plac si interes.

Ceea ce era de demonstrat.